Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Adenit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adenit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adenit Nedir?

Vücut savunma sisteminde iki temel hücre grubu görev alır. Birincisi kemik iliği tarafından salgılanan ve kan damarlarıyla yayılan hücreler, diğeri lenf bezlerinde salgılanarak lenf damarlarıyla yayılan hücrelerdir. Lenf bezleri vücutta en yoğun olarak boyun bölgesinde, kasıkta ve koltuk altında bulunur. Bu bezler doğumdan itibaren ömrün sonuna kadar düzenli olarak çalışır ve savunma hücresi üretir. Lenf bezleri normal zamanda elle hissedilmez. Ancak çeşitli sebeplere bez içerisine mikrop bulaşır ve çoğalarak iltihap oluşturursa şişer ve elle hissedilmeye başlar. Lenf bezlerindeki iltihap kaynaklı şişme durumuna adenit adı verilir.

Adenit Neden Olur?

Lenf bezleri, her ne kadar kendi içerisinde savunma hücresi üretse de içine giren mikroorganizmalara kısa sürede müdahale edemez. Bu mikroorganizmalar çoğalır ve etrafına vücut hücrelerini de alarak geniş hacimli bir iltihap dokusu meydana getirir. Oluşan iltihap bezin çeperlerine basınç yapar ve bezi şişirir. Adenit oluşmasına sebep olan mikroorganizmalar 2 guruba ayrılır. Bunlar;

  ->  Verem (tüberküloz) mikrobu nedeniyle oluşan adenit ve

  ->  Verem mikrobu dışındaki organizmaların oluşturduğu adenittir.

Verem mikrobu nedeniyle oluşan adenitte ağrılar yavaş yavaş artar. Beze hacmi 2-3 katına çıktıktan sonra akıntı başlar. Bu iltihap tedavi edilmezse uzun yıllar akıntı devam edebilir. Eskiden halk dilinde bu duruma sıraca adı verilirdi.

Adenit Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  İlk aşamada oluşan şişlikle ilgili hastadan bilgi alınır. Şişliği ne zamandır var olduğu, hastanın yakın zamanda bir enfeksiyon hastalığı geçirip geçirmediği vs. öğrenilir.

  ->  Müdahale etmeden önce hastanın genel sağlık durumu da öğrenilmelidir. Çünkü bazı sistemik problemler enfeksiyon nedeniyle tetiklenip hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.

  ->  Genel tarama yapıldıktan sonra şişlik olan bölgeden dışarıya doğru bir akış olup olmadığına göre bir tedavi yöntemi seçilir.

  ->  Eğer lenf bezinden dışarıya doğru bir iltihap akışı başlamışsa sorunlu bölgeye sıcak havlu uygulanarak iltihabın boşalması desteklenir. İltihabın büyük kısmı akıtıldıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır.

  ->  Şişlikten dışarıya bir akış yoksa iz kalmayacak şekilde küçük bir kesik atılır ve iltihap boşaltılır. Aynı şekilde iltihabın büyük bölümü akıtıldığında kesilen bölge dikilir ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Bu yöntemler kullanılarak adenit 7-10 gün içerisinde tamamen ortadan kalkar.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz