Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

B Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B Vitamininin Faydaları Nelerdir?

Vitaminler

İnsanda 4 temel organik madde vardır. Bunlar proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerdir. Bu maddelerin bazılarının eksik veya fazla olması vücut yapısını doğrudan olumsuz etkiler. Bu yüzden hepsinin dengeli oranda alınması gerekir. Proteinler, karbonhidratlar ve yağlar genellikle her yiyeceğin içinde belli oranlarda bulunur. Ancak vitaminler kendine özgü yiyeceklerde bulunurlar. Bu nedenle vitaminlerin eksik alınması sık karşılaşılan bir durumdur.

Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Vitaminler 2 ana grupta toplanırlar.

  1-) Suda Eriyen Vitaminler: B ve C vitamini

  2-) Yağda Eriyen Vitaminler: A, D, E ve K vitamini

B Vitamininin Özelikleri Nelerdir?

B vitamini suda eriyen vitaminler grubundadır. Bu nedenle vücutta depo edilemez. Düzenli olarak alınması gerekir. Bağırsaklardaki faydalı bakteriler tarafından da bir miktar B vitamini üretilir ve vücutta kullanılır. Bu bakterileri korumak için gereksiz antibiyotik alımı yapılmamalıdır. Fazladan alınan antibiyotik eğer bağırsaklardaki bakteri sayısını azaltırsa insanda vitamin eksikliği görülebilir. B vitamini genel olarak et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda ve yeşil sebzelerde bulunur. B vitaminleri B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 olmak üzere 8 çeşittir.

B1 Vitamini

B1 vitamini enerji üretimi ve sinir sistemi için oldukça faydalıdır. Eksikliğinde halsizlik, depresyon, gerginlik ve “beri beri” hastalığı görülebilir.

B2 Vitamini

B2 vitamini diğer organik maddelerin metabolizma faaliyetlerinde görev alırlar. Ayrıca alyuvar üretimini uyarıcı etkide bulunurlar. B2 vitamini eksikliğinde yaralarda geç iyileşme, dudaklarda yara ve uçuk oluşumu gözlenebilir.

B3 Vitamini

Sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Vücutta karbonhidrat ve yağ yakılmasına yardımcı olur. Eksikliğinde yorgunluk, hafıza problemleri görülebilir. Eğer eksiklik aşırı düzeyde ve giderilemiyorsa pellegra hastalığına sebep olabilir.

B5 Vitamini

Sinir sisteminde, yağların yakılmasında ve yıkılan organik maddelerin kullanılmasında görev alır. Kan hücresi üretiminde de etkilidir. Eksikliğinde yorgunluk, sinirlilik ve saç dökülmesi görülebilir.

B6 Vitamini

Sinir sisteminde, kan hücresi üretiminde ve bağışıklık sisteminde görev alır. B6 vitamini eksikliğinde halsizlik, iştahsızlık, gerginlik ve kanla ilgili problemler görülebilir.

B7 Vitamini

B7 vitamini kepek oluşumunu engeller, cildi parlaklaştırır ve diğer organik moleküllerin yapısına katılır. Eksikliğinde saçlarda kepeklenme, kansızlık ve güçsüzlük gibi problemler oluşabilir.

B9 Vitamini

B9 vitamini sinir sistemi ve kan üretiminde etkilidir. Ayrıca ceninlerin gelişiminde önemli rol oynar. Bu nedenle hamilelerde eksikliği sonucu çocuğun spina bifida hastalığıyla doğma ihtimali vardır.

B12 Vitamini

Vücutta kan üretimi üzerinde etkilidir. Ancak en çok bilinen özelliği hafızayı güçlendirmesidir. Eksikliğinde unutkanlık, zihinsel problemler ve kollarda uyuşma görülebilir.

B Vitamininin Zararları Nelerdir?

B vitamini vücutta depo edilemez. Bu nedenle günlük alınması gerekir. Fazla alınan B vitamini böbrekler yoluyla vücut dışına atılır. Eğer günlük ihtiyacın çok üzerinde bir B vitamini alımı olursa böbrekler bunu atmak için çok fazla çalışır ve yorulur. Bu da olası böbrek rahatsızlıklarına zemin hazırlamak demektir. Kısacası B vitamininin tek zararı fazla alımında görülür.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz