Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Bilek Güreşinin Püf Noktaları ve Teknikleri

Bilek Güreşinin Püf Noktaları ve Teknikleri

Bilek güreşine hobi olarak da olsa 1 yılını ayırmış bir sporcu olarak deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Fotoğraflı anlatımların olduğu yazımıza Bilek Güreşi Nasıl Kazanılır linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Masaya Bileğini Önce Koyan Siz Olun

Katıldığım Türkiye şampiyonası boyunca en çok ilgi gören maçlar dönemin dünya şampiyonu Engin Terzi’nin müsabakaları oldu. Herkes onun maçlarından bir ders çıkarmaya çalışıyordu. Öyle ki zaten müsabakalarının yarısı bir eğitim havasında geçiyordu. Kurada kendine düşen sporcuları bir anda yenmek yerine birkaç taktik gösterip hatalarını düzelttikten sonra bitiriyordu maçı. Rakipleri ne kadar güçsüz olursa olsun değişmeyen tek bir şey vardı: Engin Terzi sıkı bir disiplinle rakibinden önce masaya gidip kolunu yerleştiriyordu.

 

Kolu Rakipten Önce Yerleştirmenin Avantajları

Kolunuzu önce yerleştirmeniz size pozisyon avantajı sağlar. Kolunuzu kendinize yakın tutarak rakibinizin eliyle omzu arasındaki mesafenin açılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bileğinizi de kendinize doğru bükerek rakibinizin baş parmağını daha iyi kavrama şansı yakalarsınız. Profesyonel sporculara karşı bunları yapmanız çok zordur. Ancak bilek güreşinde yenmek istediğiniz kişi bir amatörse bu söylediklerim kulağınıza küpe olmalı.

 

Omuz İle El arasındaki Mesafeyi Kısa Tutun

Yenmeye yaklaşan veya biraz üstünlük kuran sporcuların en çok düştükleri yanlış dirsek açısını büyüterek daha iyi çekme yapmaya çalışırken dirsek açısını kontrolsüz artırmalarıdır. El omuzdan uzaklaştıkça pazının uyguladığı moment düşer ve yenebileceğiniz birine karşı kaybedebilirsiniz. Bu hatayı yenilme esnasında yapanlar da çoktur. Sanki omzunu ileri çekince eli de kendiliğinden gelecekmiş gibi kontrolsüz ataklar yaparlar. Bu da sadece yenilmelerini hızlandırır. Elbette omzu ileri çekerek atak yapılmalıdır ancak kontrolü kaybetmemek gerekir.

 

Kolunuz Kırılabilir!

Omzunuz müsabaka boyunca elinizin hizasından birazcık geride olmalıdır. Yeniyor olsanız da yeniliyor olsanız da durum böyledir. Böylece pazınızı bileğinizin arkasında destek olarak da kullanabilirsiniz.  Omzun hizası sizi sakatlıklardan da korur. Omzunuz elinizi geçtiğinde risk altında olursunuz. Rakibiniz karşılayamayacağınız bir atağa kalkarsa kolunuz kırılabilir. Bu pek nadir gerçekleşen bir durumsa da sonuçları çok ağırdır. Rakibiniz size göre çok güçlüyse bu kuralı sakın ha sakın ihmal etmeyin.

 

Bazen Sabır İşidir

Bilek güreşi bazen sabır işidir. Maçınız başa baş gidiyorsa güç toplamadan hamle yapmayın. Yeniliyor gibi görünseniz de kolunuzu avantajlı şekilde tutup rakibinizin gücünü bitirmesini beklerseniz iyi bir atak fırsatı yakalayabilirsiniz. Rakibinizi yorduğunuz anda adeta kalp atışlarının ritmiyle sarsıp bırakarak rakibinizin dengesini bozup öncelikle pozisyon avantajı elde etmeyi hedeflersiniz. Yeterince iyiyseniz sabırla da kazanabilirsiniz. Öyle ki bunun bir örneğini Türkiye şampiyonasında gördüm. +120 kiloda yarışan tümüyle üçgen vücutlu bir sporcunun maçlarını unutamıyorum. Rakiplerine hiç şans tanımadan geçtiği 3-4 maçın ardından futbol topu kadar olan pazısına rağmen bir maçta fena şekilde alta düştü. Rakibi artık kazanacağına neredeyse emindi.  Ama o, önce bekleyip güç topladı ve ardından çekip bıraka bıraka rakibinin dengesini bozdu. Bu maçı kazanırken öyle zorlanıyordu ki haykırışları tribünleri inletmişti. Ama bu maçı gücüyle değil sabrıyla kazanmıştı.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
11 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,27 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Emirhan dedi ki:

    Kol kırılmasını önlemeyi tam anlayamadım hocam biraz daha detaylı anlatabilirmisiniz? Fotoğraf şeklinde de anlatabilirsiniz.

Yorum Yaz