Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrekler vücuttaki zararlı maddeleri, fazla su ve mineralleri atmakla görevlidir. Bu işlem sırasında böbrek kendisine gelen kanı süzer. Daha sonra vücudun dengesine göre atılacak ve dolaşıma katılacak madde miktarını ayarlar. Böbrekteki kan döngüsü sırasında bazı maddeler böbreğin dar bölgelerinde birikir. Biriken maddelerin üzerine mineraller çökerek sert bir yapı oluşturur. Böbrekte oluşan bu sert yapılara böbrek taşı adı verilir. Böbrek taşları çok farklı büyüklüklerde olabilir. Küçük boyuttaki taşlar genellikle kendiliğinden vücut dışına atılabilirken iri taşların atılması için müdahale gerekebilir.

Böbrek Taşı Neden Oluşur?

Böbrek taşı oluşumu pek çok etkene bağlıdır. Bunlardan bazıları şöyledir:

  ->  Böbreklerde fazla miktarda kalsiyum emilmesi böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Vücudun kalsiyum emilimini D vitamini miktarı belirler. D vitamini arttıkça besinlerden alınan kalsiyumun kana karışma oranı da artar.

  ->  Günlük ihtiyaçtan daha fazla miktarda et tüketen kişilerin sindirdiği protein miktarı da gereğinden fazla olur. Fazla miktarda proteinin böbrekler tarafından emilmesi böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir.

  ->  Böbreklerde enfeksiyon oluşması da böbrek taşı oluşumunu artırır.

  ->  Bol su içmek tüm vücut için faydalıdır. Bundan en çok faydalanan organ ise böbreklerdir. Kendisine gelen maddelerin süzülmesi ve atılması için böbreğe bol miktarda su gelmesi gerekir. Gün içinde ihtiyacı kadar su içmeyen insanlarda böbrek taşı oluşma riski artar. Ayrıca su konusunda yanlış bir kanı vardır. İçilen çaylar, meyve suları vs. vücuttaki sıvı miktarını artırır ancak bunların hiçbiri sade suyun yerini tutamaz.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

  ->  Şiddetli böbrek sancıları

  ->  İdrarda kan

  ->  Mide bulantısı

Böbrek Taşından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  Böbrek taşı oluşumunu önlemek için en etkili yöntem bol su tüketmektir.

  ->  Böbrek taşlarını oluşturan minerallerin önemli bir kısmı hazır tuzlardan gelir. Bu nedenle hazır tuz tüketimini azaltmak ve besinlerin içindeki doğal tuz ile yetinmek gerekir.

  ->  Vücudun genel sağlık durumu böbreklerin sağlığını da doğrudan etkiler. Bu nedenle düzenli yürüyüş yapmak ve kalorisi yüksek besinlerden kaçınmak gerekir.

  ->  Kola, gazoz gibi yapay gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir.

  ->  Kısa süre içinde fazla miktarda kilo vermek vücut dengesini alt üst eder. Dolaşım ve boşaltım sistemi başta olmak üzere vücuttaki hiçbir sistem bu duruma kolay adapte olamaz. O yüzden kilo vermek isteyenler bunu belli bir süreye yayarak yapmalıdır.

Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

  ->  Bu kişiler öncelikle bol su tüketmelidir. Unutmamak gerekir ki vücudun sıvı ihtiyacı çay, kahve gibi içeceklerdeki suyla değil saf su ile karşılanabilir.

  ->  Yüksek kalorili besinlerden kaçınmaları gerekir.

  ->  Yemeklerin yanında kola, aromalı gazoz gibi şeyler yerine evde hazırlanan doğal limonataları tercih etmelilerdir.

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

  ->  Böbrek taşlarının düşürülmesi için en önemli etken bol miktarda su içilmesidir.

  ->  Küçük boyuttaki taşlar eğer çok dar bölgelere sıkışmadıysa bol su içilerek gün içindeki yürüyüşlerle ve bazı egzersizlerle düşürülebilir.

  ->  Büyük boyutlardaki veya böbreğin dar kanallarına sıkışmış böbrek taşları doğal yollarla düşürülemez. Bunlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ile böbrek taşı parçalanır. Ufalmış taşlar sırayla alınır ve hasta sağlığına kavuşturulur.

Şok Dalgası İle Böbrek Taşlarının Kırılması

Ameliyat olmak istemeyen kişiler için son yıllarda yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemde böbreğe şok dalgaları gönderilir ve taşlar kırılıp ufalanmaya çalışılır. Ufalanan taşlar daha sonra doğal yollarla düşürülür. Bu yöntem ağrısız ve ameliyatsız olduğu için tercih edilebilir. Ancak taşlar kırıldıktan sonra böbrek dışına atılırken kanalları tıkayabilir, çok miktarda taş atılımı sonucu böbrek damarları zedelenebilir ve kanamalar oluşabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz