Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri ve Korunma Yolları

Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri ve Korunma Yolları

Kalça Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?

Kalça kireçlenmesi bacakların leğen kemiğine bağlandığı eklemdeki kıkırdak dokunun harap olmasıdır. Bu eklemin hareketleri günlük hayatımızı tümüyle etkiler. Oturmak, kalkmak, çorap giymek ve tırnak kesmek gibi ihtiyaçlar kalça kireçlenmesi nedeniyle karşılanamaz hale gelebilir. Orta yaşlarda başlayan bu hastalık 45 yaş civarında görülebilir ve fark edilmeden ilerler.

 

Kalça Kireçlenmesi Neden Olur?

Doğuştan ya da çocukluktan kalça çıkığı ya da kalça gelişimiyle ilgili sorunları olanlar risk grubundadır. Kalçaya isabet eden travmatik darbeler nedeniyle uyluk kemiğinin başıyla leğen kemiği arasındaki uyum  bozulursa erken yaşlarda da görülebilir. Kadınlarda görülme oranı daha fazladır.

 

Belirtileri Nelerdir?

  ->  Başlangıç belirtileri kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrılardır. Bu ağrılar zamanla artar.

  ->  Başlangıçta sadece çok yorulma durumunda görülen bu ağrılar zamanla otururken bile hissedilecek hale gelir.

  ->  Yürüme mesafesinin giderek azalması ve kişinin yürürken hemencecik yorulması da kalça kireçlenmesine işaret eder.

  ->  Kalça hareketleri zamanla kısıtlanmaya başlar.

  ->  Çorap giymek ve tırnak kesmek çok zor bir hal alır. Hastalar bacaklarını yana açarken zorlanırlar.

Kalça Kireçlenmesi Tedavisi

Kireçlenme, yani kıkırdakların harap olması durumu gerçekleştikten sora ilaçla tedavi yapmak mümkün değildir. Bu hastalığa yakalanmış kişilerin hayat kalitesini artırmak adına ağrı kesici verilir. Fizik tedavi seansları yapılır. Baston gibi destekleyici unsurlar önerilebilir. Çeşitli egzersizler de kalça kireçlenmesine iyi gelir. Bir süre sonra artık cerrahi tedavi şart olur ve uyluk kemiğiyle leğen kemiği arasına kalça protezi takılır.

Kalça Protezi

Bu işlemle uyluk kemiğinin başı suni bir malzemeyle değiştirilerek yapay bir eklem elde edilir. 1 saat süren ameliyatın ardından 4 gün hastanede yatmak gerekir. iyileşme süreci de 1 aydan 6 haftaya kadar uzayabilir.

Kalça Kireçlenmesinden Nasıl Korunabiliriz?

Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan kireçlenmeler için yapılabilecek pek bir şey yoktur. Ancak bazı durumlarda kalça kireçlenmesi öngörülür. Bu durumlarda yapılacak şey kireçlenmeye neden olacak bozukluğu tedavi etmektir. Kilo kalça eklemini zorlar. Kiloyu kontrol ederken de aşırı ağır sporlardan kaçınmak gerekir. Ayakta hareketsiz bir şekilde aynı pozisyonda beklemek de kalça eklemini yıpratır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Arzu ünal dedi ki:

    merhabalar. 41 yaşındayım doğuştan kalca çıkığım var .şuan çok şiddetli ağrılarım var günlük yaşantımı oldukça etkiliyor. görüştüğüm bazı doktorlar ameliyat diyor bazı doktorlar da ağrı kesici yada (kartix tb) gibi ilaçlar veriyorlar sizden ricam beni yönlendirmeniz bu ağrılardan nasıl kurtulabilirim günlük yaşantıma nasıl geri dönebilirim. teşekkürler

Yorum Yaz