Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kalpte Ritim Bozukluğu

Kalpte Ritim Bozukluğu

Kalpte Ritim Bozukluğu Nedir?

Kalpte ritim bozukluğu; kalbin atışlarının düzensiz ve farklı şiddetlerde olması demektir. Kalp üzerindeki sinirlerde iletimin düzgün olmaması sonucu oluşan ritim bozukluğunun bazen çok ciddi sonuçları olabilir. Kalpte ritim bozukluğu her yaşta görülebilir ancak yaş ilerledikçe görülme ihtimali artar.

 

Nasıl Anlaşılır?

Sol el bileğindeki başparmağa yakın damarın üzerine, sağ elimizin işaret ve orta parmağını koyarak kendimiz ön kontrol yapabiliriz. Eğer kalp düzenli ritimde atmıyorsa ve atışların şiddeti sürekli değişiyorsa ritim bozukluğu olabilir.

 

Ritim Bozukluğu Belitrileri

-> En sık rastlanan belirti kalp çarpıntısıdır. Hastalar bu çarpıntı hissini  şöyle ifadelerle anlatmaya çalışırlar:

*Kalbim kuşun kanat çırptığı gibi atıyor.

*Kalbim ağzımdan çıkacak gibi oluyor.

*Kalbimi göğsümden fırlayacakmış gibi hissediyorum.

-> Çarpıntılar genelde bir anda başlar. Kısa sürede bitebilir ancak bazen saatler boyunca da sürebilir.

-> Baş dönmesi ve bayılmalar varsa ve sebebi ritim bozukluğuysa hayati tehlike olabilir.

 

Kalpte Ritim Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

En başta “EKG” kısaltmasıyla bilinen Elektrokardiyografi testi yapılır. Çarpıntı başladığı an EKG yapılması gerekir. Bazen bunun için hastalara cep telefonu büyüklüğünde kalp ritmini kaydeden “Holder” cihazlarından verilir ve hastalar çarpıntı başlayınca cihazı çalıştırarak kalp ritmini kaydederler. Böylece ritim bozukluğunun türü belirlenir. Çok nadir de olsa gerekli görüldüğünde deri altına kalp ritmini ölçen cihazlar yerleştirilebilir. Bu cihazlar yıllarca kalp ritmini kaydedebilir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

-> Genellikle tedavi gerektirmeyen türleriyle karşılaşılır. Yine de çarpıntının etkilerini azaltıcı ilaçlar kullanılabilir. Bazen ritim bozukluğunun kalpte kan pıhtısı oluşmasına neden olma eğiliminde olması, pıhtı oluşmasını engelleyen ilaç kullanımını gerekli kılabilir.

-> Kateter adı verilen tellerle kasık damarlarından girilip kalbe kadar gidilir. Ritim bozukluğuna neden olan kısım bulunur. Kateterin ucundan radyo frekans dalgası verilerek ya da dondurucu etki yapılarak ritmi bozan dokular imha edilir. Bu tedavinin başarı oranı çok yüksektir.

-> Sorun kalbin yavaşlaması veya anlık olarak durması gibi boyutlara gelmişse kalbe pil takılarak kalbin düzenli atması sağlanır. Bu pil gerektiğinde elektrik sinyalleri göndererek  kalbi uyarır.

-> Acilen ritim bozukluğunun düzeltilmesi gerekiyorsa elektro şok uygulanarak kalbin ritminin sıfırlanması sağlanabilir.

-> Bunların dışında başka organlardan kaynaklanan ya da kalp kapakçığıyla alakalı olanlar dahil birçok sebebi olabilir. Sebeplere yönelik tedavi uygulanır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Ali dedi ki:

    Ergenlikte görülen durumlar kalp sıkışması ama doktora gitmenizde fayda var.

  2. Hande dedi ki:

    17 yaşındayım fazla kilom var ve belirtilerin hepsi var kalp sıkışması da yaşıyorum doktora gittim birsey2olmadığını söyledi ama hala devam ediyor ne yapmalıyım

  3. ahmet dedi ki:

    benim bir an başlıyor ve bazen uzun bazende kısa sürüyor bunun için tedavi yöntemleri varmı hastaneye gittim doktor didereal kullanmamı tafsiye etti ne yapmm gerekiyor

  4. gul altınbas dedi ki:

    aynı zamanda nabzım 180 ile 200 arası oluyor

    1. Sağlık Danışmanı dedi ki:

      Doktora gittiniz mi?

  5. gul altınbas dedi ki:

    merhaba kalp atıslarımda rıtım bozuklugu oluyor halsızlesıp aynı zamandada gucsuz duruma dusuyorum bu surec yarım saatle bır saatı gecıyor bu durumda ne yapmalıyım. tessekkur ederim

Yorum Yaz