Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Katarakt Belirtileri ve Tedavisi

Katarakt Belirtileri ve Tedavisi

Katarakt Nedir?

Katarakt genellikle yaşlanma ile ortaya çıkan bir hastalıktır. İris tabakasının arkasındaki saydam mercekte ortaya çıkar. Bu mercek uzağı ve yakını görmemizi sağlamaktadır. Işığı nesnelerin uzaklığına görme merkezine aktarır. Bir nedenden dolayı bu merceğin saydamlığını yitirmesi katarakt hastalığına neden olur. Katarakt olan kişiler hayata buğulu bir camın ardından bakıyormuş gibi puslu görürler. Zamanla ilerleyen katarakt görmeyi tümüyle engelleyebilir.

 

Katarakt Neden Olur?

Katarakt hastalarının %95’i yaşlılardır. Ancak kataraktın tek nedeni yaşlılık değildir. Katarakt çeşitleri şöyle sıralanabilir:

-> Yeni doğmuş bebeklerde  katarakt

-> Şeker hastalığı nedeni ile oluşmuş katarakt

-> Göze darbe alınması sonrası gelişen katarakt

-> Kortizonlu ilaçların sürekli kullanımında uzun vadede yan etkisi olarak ortaya çıkan katarakt

 

Katarakt Belirtileri

Kataraktın çok yavaş ve hızlı ilerleyen çeşitleri vardır. Bazen aylar içinde görmeyi bozabilirken bazen de 4-5 yıl sürebilir kataraktın ilerlemesi. Kataraktın bazı durumlar aldatıcı bir belirtisi vardır. 50 yaşını geçmiş kişiler normalde yakını göremezler. Sonra birden bire gözlük kullanmadan da yakını görebildiklerini fark ederler. İyi bir şey gibi görünen bu durum aslında kataraktın başlangıcıdır. Zamanla hem yakın hem de uzak görüş yeteneği kaybolacaktır. Kataraktın başlıca belirtileri şöyle sıralanabilir:

-> Gözün ışığa karşı hassasiyetinin artması (göz kamaşması)

-> Kısa sürede gözlük derecesini değiştirme ihtiyacının tekrar etmesi

-> Görme yeteneğinin azalması

-> Renklerin canlılığını yitirmesi ve sararması

-> Çift görme

-> Okumada güçlük çekme

-> Yeni doğanlarda göz bebeğinin beyaz görünmesi

 

Katarakt Tedavisi

Kataraktın henüz ilaçla tedavisi yoktur.  Tek tedavisi cerrahidir ancak günümüzde katarakt ameliyatı teknikleri çok ilerlemiştir. Katarakt ameliyatı ile gözün içindeki saydamlığını yitirmiş mercek çıkarılır ve yerine yapay bir mercek koyulur. Katarakt ameliyatında lazer teknolojisi kullanılabilir. Lazer sayesinde gözün içine girilecek bölümü daha hassas kesmek mümkün olur. Ayrıca lazer sayesinde sertleşmiş kataraktlar yumuşatılarak mekanik işlemin zorluğu azaltılabilir.

 

Lazerin Avantajı Var Mı?

Lazer teknolojisi ile katarakt ameliyatı sırasında astigmatların da tedavi edilmesi önemli bir avantajdır. Bu sayede astigmatı olanların ameliyattan sonra gözlüksüz görebilmesi söz konusu olur. Ayrıca yerleştirilen yapay merceğin stabil kalarak kaymaması gerekiyor. Lazer teknolojisi ile çok düzgün bir kesi yapıldığı için merceğin kayma ihtimali de önemli ölçüde azalır.

 

FAKO Tekniği Nedir?

FAKO tekniği ileri düzeyde bir teknolojidir. Eskiden katarakt ameliyatlarında kullanılan yöntemlerde olduğu gibi geniş kesi alanı açmadan 2.5 milimetrelik bir delikten göze girilerek ameliyatın gerçekleştirilmesini sağlar. Eski tekniğin aksine dikiş gerektirmez ve çok kısa sürede iyileşme sağlar. Lazer teknolojisi ile birlikte kullanılabilir.

 

Yeni Doğan Bebeklerde Katarakt

Doğumsal kataraktın nedeni hamilelik sürecinde annenin kullandığı bazı ilaçlar veya geçirdiği enfeksiyonlar olabilir. Doğumsal katarakt hiçbir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Normal katarakt hastalıklarında ameliyatın yapılabileceği geniş bir zaman aralığı vardır. Ancak yeni doğan bir bebekte katarakt varsa en kısa zamanda ameliyat olması gerekir. Aksi takdirde sonradan ameliyat yapılsa bile görme yeteneği gelişemez. Yeni doğan bebeğe göz merceği takılamayacağı için 4 yaş civarında ikinci bir ameliyatla göz merceğinin takılması gerekir. İkinci ameliyata kadar çocuğa çok yüksek dereceli gözlük verilir. Bu süreçte çocuğun çok bilinçli takip edilmesi gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz