Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Mantarlı Tırnağa Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Mantarlı Tırnağa Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Tırnak mantarı, genellikle tırnakta yaralanma ve travma sonrasında ortaya çıkan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Belirtileri çok geç fark edildiğinde ya da dikkate alınmayarak tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Tırnağın şeklinin kalıcı olarak bozulmasına ve çok nadir de olsa tırnak kaybına neden olabilir. Tırnakta meydana gelen travmalardan sonra ortaya çıkan mantar hastalıklarının belirtileri travmaya bağlandığı için mantar şüphesi geç oluşur.

Tırnak Mantarının Belirtileri (Onikomikozun)

Tırnak mantarının belirtileri çok çeşitlidir. Bazen belirtiler hiçbir rahatsızlık vermeden ortaya çıkarken bazen de acılı ve belirgin sonuçları olur. Tırnak mantarının en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  ->  Tırnağın renginin değişmesi (Özellikle sarıya)

  ->  Tırnağın şeklinin bozulması

  ->  Tırnağın kalınlaşması ve dolayısıyla kesiminin zorlaşması

  ->  Tırnağın kırılganlığının artması ve matlaşması

  ->  Tırnakta boyuna çizgiler oluşması

Mantarlı Tırnağa Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Tırnak mantarı sadece iyi bakım yapılarak iyileşmez. Mutlaka doktor muayenesi ile medikal tedavi gerekir. Ancak hastalığın tekrar etmemesi ve sorunsuz atlatılması için iyi bakım şarttır. Yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

   ->  Ayak tırnakları düz kesilmelidir. Normal tırnak makaslarıyla düz kesmek mümkün olmadığı için ayak tırnaklarına özel düz ağızlı tırnak makasları ya da pensler kullanılmalıdır. Ancak ayak tırnaklarının da köşeleri çoraba takılmayacak şekilde ovalleştirilmelidir.

  ->  Mantar hastalığı olan ayak nemden ve terden korunmalıdır. Banyodan sonra ayaklar saç kurutma makinesi ile kurutulmalı, hava alabilen be terletmeyen ayakkabılar tercih edilmeli, çoraplar pamuklu ve teri emici özellikte olmalı, ayaklar gün boyu ayakkabı içinde bekletilmemelidir.

  ->  Mantarlı tırnak için ayrı bir tırnak makası kullanılarak mantarın yayılması önlenmelidir. Bu mümkün değilse keserken mantarlı tırnak sona bırakılmalı ve daha sonra tırnak makası yıkanmalıdır.

  ->  Tırnakla beraber ayak derisine de tedavi uygulanmalıdır. Doktor tavsiyesi ile ayak için de mantar kremleri kullanılmalıdır.

   ->  Havuz, hamam, sauna gibi yerlerle yalın ayak gezilmemelidir.

   ->  Mantarlı tırnağın altındaki kir tabakası düzenli temizlenmelidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz