Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Tedavisi

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Tedavisi

Reflü Nedir?

Reflünün anlamı, yediğimiz besinlerle karışmış durumdaki mide sıvısının yemek borusuna geri gelmesidir.  Reflü her zaman hastalık boyutunda değildir. Yani birkaç kere geçici olarak reflü belirtileri görülebilir.  Birçok insanın zaman zaman karşı karşıya kalabileceği bir rahatsızlıktır. Reflü midedeki besinlerin mide asidiyle birlikte yemek borusuna çıkarak ağızda acımsı bir tat oluşturmasıyla kendini belli eder.

Reflü Neden Olur?

Mideden dışarı çıkan mide asidi yemek borusunun tahriş olmasına neden olur. Yemek yenildikten sonra ağza acı su gelmesine neden olur. Dünya genelinde sık görülen bir rahatsızlıktır. Dünya çapında yapılan araştırmalarda her 5 yetişkin insandan birinin reflü olduğu saptanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise reflü oranı yetişkinlerde her %50’dir.

Temel olarak üç nedeni vardır:

*Mide ile yemek borusu arasındaki uyumsuzluk

*Sindirim sorunları

*Mide kapağındaki yapısal bozukluklar.

 

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Dünyada en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan reflünün belirtileri şöyledir:

  ->  Mide yanması reflüde en çok şikayete rastlanılan durumdur.

  ->  Mide içerisinde besinin ve suyun acımsı bir tat eşliğinde yukarıya, yemek borusuna doğru çıkması

  ->  Göğüste yanma

  ->  Mide şişkinliği ve öksürme

  ->  Kalp çarpıntıları

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü rahatsızlığını yaşayan insanlar alacakları bazı önemler ile hastalığın etkilerini rahatlıkla azaltabilirler. Reflü tedavisi en başta kişinin beslenmesi ile alakalı bir durumdur. Beslenme konusuna çok dikkatli olunması gerekir. Ancak ilerlemiş olan reflü rahatsızlıklarında ilaç kullanımı daha uygun görülmektedir. Mide asidini kontrol eden ilaçlar mide salgısını azaltacaktır. Ayrıca yemek borusuna yapışarak asitlerden koruyacak olan şuruplar da vardır. Reflü hastalarının %80’inden fazlası için ilaç tedavisi memnun edici düzeyde etkili olur. Ancak reflünün sebebi mide kapağındaki yapısal bozukluk ise ilaç tedavisi geçici olur. İlaçlar bırakılır bırakılmaz şikayetler başlar.

 

Endoskopik Cerrahi

Başarı oranı çok yüksek olan bu yöntem ağızdan girilerek ameliyat yapılmadan mide kapağındaki yapısal bozukluğun düzeltilmesidir. Çok zahmetsiz olan bu işlemin süresi 15 dakikadır. Ayrıca hastaların hastanede yatmasını gerektirmez. Ancak bu yöntem çok ileri düzeye gelmiş reflü hastalarında uygulanamaz. Ayrıca hastanın 18 yaşını doldurmuş olması ve hastanın hamile olmaması şarttır.

 

Laporoskopik ve Robotik Reflü Ameliyatı Yöntemleri

Laporoskopik reflü ameliyatı kişinin kendi dokusu kullanılarak mide kapağının onarılmasıdır. Başarı oranı %90’ın üzerindedir. Sonrasında 1 gün hastanede yatmayı gerektiren bu ameliyatı yapacak teknolojide robotlar geliştirilmiştir. Robotlarla yapılan ameliyata da “robotik reflü ameliyatı” denir. Robotik yöntem bazı durumlarda daha az kesik açılmasını sağlayabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz