Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Tendon İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tendon İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tendon Nedir?

Kaslar, eklemler ve kemikler insanların hareket etmesini sağlar. Bu işlevi yerine getirirken tamamı bir uyum içerisinde çalışır. Kaslar, düzenli olarak kasılıp gevşer ve kemikleri hareket ettiği yöne doğru çeker. Bu hareket esnasında kasların kemiklere bağlanmasını sağlayan bağ dokusu kaynaklı yapılar vardır. Bu yapılara tendon adı verilir. Tendonlar sıkı bağ dokusu hücrelerinden meydana gelir. Bu nedenle aşırı gerilimlere dayanabilir. Ancak bazı durumlarda tendonların gelen kuvveti karşılayamayıp yırtıldığı veya koptuğu görülmüştür.

Tendon İltihabı Nedir?

Tendon iltihabı, aşırı çalışma sonucu tendonlarda iltihaplı bir dokunun birikmesidir. Günümüzde tendon iltihabının en sık görüldüğü kişiler vücut geliştirmecilerdir. Yüzme, futbol gibi sporlarla uğraşanlarda da tendonlara uzun süre yük biner ancak bu kişilerde tendon gelen kuvveti tolere edebilir. Çünkü tendonların üzerine binen yük zamana yayılır ve küçük miktarlarda etki eder. Ancak vücut geliştirmecilerde durum farklıdır. Kısa sürede aşırı yüklerle karşı karşıya kalan tendonlarda aksamalar görülmeye başlar ve sonuç olarak tendon iltihabı oluşur.

Tendon İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  ->  Sorunlu tendon dokunulmaya karşı aşırı hassas olur ve iltihap dolayısıyla bir şişlik meydana gelir.

  ->  Tendon iltihabının en bariz belirtisi şiddetli ağrıdır. Bu ağrı tendon hareket ettirildiğinde artar.

  ->  Tendon iltihabı olan bölgede eklem hareketleri oldukça kısıtlıdır.

Tendon İltihabı Oluşmasını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Ağırlık antrenmanlarında dinlenmek çok önemlidir. Aksi taktirde kas ve tendonlara uzun süre aşırı yükler biner ve birçok sakatlık ortaya çıkabilir. Setler arasında spor hocalarının önerdiği şekilde molalar vermek kas iltihabı oluşma riskini azaltır.

  ->  Ağırlık antrenmanları düzenli olarak zorluk seviyesinin yükseltildiği antrenmanlardır. Herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için zorluk seviyesinin yavaş yavaş yükseltilmesi gerekir.

  ->  Ağırlık kaldırırken savurma hareketlerinden kaçınmak gerekir. Bunun yerine sabit kalması gereken noktalar bir yere dayanarak destek alınması iyi olacaktır.

  ->  Uzun süreli ağırlık çalışmalarından sonra kaslarda bir miktar büyüme olur. Aynı zamanda eklem ve tendon bölgeleri de hücre sayısının artması nedeniyle şişebilir.Bu durumu düzeltmek için antrenman sonrası fazla yük binen bölgeler buz uygulanması faydalı olacaktır.

Tendon İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Tendon iltihabı tedavisinde ilk basamak problemli bölgenin sabitlenmesidir. Hareket etmeyen tendon zamanla vücut savunma sistemi tarafından iyileştirilebilir. Ayrıca iyileşmenin hızlandırılması için bölgeye buz uygulaması yapılabilir. Bu yönteme cevap vermeyen hastalarda cerrahi tekniğe başvurulur. Cerrahi teknikte tendonun içesindeki iltihaplı doku alınır. Tendonda yırtılma, kopma gibi bir durum varsa orijinal pozisyonuna getirilerek dikilir ve operasyon tamamlanır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 1,50 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz