Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Tik Hastalığı ve Tedavisi

Tik Hastalığı ve Tedavisi

Tik Hastalığı Nedir?

Sürekli olarak istemsiz hareketlerde bulunma durumuna tik adı verilir. Tik, her hastada farklı şekilde kendini gösterir. El hareketi, boyun hareketi, kontrolsüz bir omuz seğirmesi, ağız hareketleri ve hatta istemsiz kullanılan kelimeler tik şeklinde görülebilir. İnsanlarda dönem dönem rahatsız oldukları durumlar neticesinde tik problemi oluşabilir. Ancak bu problemin sürekliliği varsa ve 3-4 ayrı istemsiz hareketten oluşuyorsa buna tik hastalığı adı verilir. Tik hastalığı genellikle okul çağında başlar ve tedavi edilmezse yaşam boyu devam eder.

Tik Hastalığı Nasıl Oluşur?

Beyin içerisinde hareketlerin kontrolünü sağlayan ve yöneten bazal gangliyon adlı bir yapı bulunur. Bazal gangliyon birçok sinir hücresinin birleşimiyle oluşur. Dış etkenler, psikolojik bozukluklar veya genetik faktörler nedeniyle bazal gangliyon içerisinde anormallikler meydana gelebilir. Bunun sonucunda da istemsiz kasılma hareketleri yani tikler oluşur.

Tik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  ->  Göz kırpma, tik hastalığının en yaygın belirtisidir. Göz kapağının hareket ettiren kaslar zaten gün içerisinde sürekli çalıştığı için bir sinir problemi oluştuğunda iyice kontrolü zor bir hale gelir.

  ->  Ağız ve burun bölgesi toz ve dokunuşlar nedeniyle çok fazla kaşınır. Tik hastalarında istemsiz ağız ve burun eğme, burun çekme, ağız kenarlarını sıkça silme isteği yaygın olarak görülebilir.

  ->  Öksürük, normal bir davranış olsa bile tik hastalarında aşırı tekrarlayan öksürükler bir belirti sayılabilir.

  ->  Boyun ve omuz kasları da tik hastalığında kontrolsüz olarak kasılır. Hatta omuz kasları uzun süre kasılı halde kalır ve hastalarda gece yattıklarında ağrı, yorgunluk oluşmasına sebep olurlar.

  ->  Bunlar tik hastalığında en yaygın görülen belirtilerdir. Ancak diğer kasların sürekli kasılması veya istemsiz küfür etme gibi davranışlar da tik hastalığında karşımıza çıkabilir.

Tik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  Tik hastalığının tedavisi için ilk önce hasta ile psikiyatri seansları yapılmalıdır. Çünkü tik problemi hastayı hem sıkıntıya düşüren hem de toplumda dışlanmasına sebep olan bir problemdir.

  ->  Daha sonra hastadan MR çekilerek beyin yapısı ve bazal gangliyon incelenere problemin kaynağı anlaşılmaya çalışılır.

  ->  Hastanın istemsiz kasılmalarını önlemek için gevşetici ilaçlar kullandırılır.

  ->  Psikolojik destek ve ilaç tedavisine ek olarak hastaya tiklerinden kurtulması için dikkatini bir noktaya odaklayabileceği aktiviteler yapması önerilir. Futbol oynamak, boks yapmak, heyecanlı bir kitap okumak gibi..

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz