Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Uçuk Nedir, Nasıl Geçer, Bulaşıcı Mıdır?

Uçuk Nedir, Nasıl Geçer, Bulaşıcı Mıdır?

Uçuk Nedir?

Uçuk genellikle dudak çevresinde oluşan, bazı özel durumlarda tüm vücuda yayılabilen, Herpes Simplex virüsünün sebep olduğu hastalıktır. Özellikle yüzde görülme oranı yüksektir. Ortalama 2 hafta sürer. Göz çevresinde çıkan uçuklar körlüğe dahi sebep olabilir çok dikkat edilmelidir.

Tekrarlar Mı?

Genellikle bir defa uçuk çıktıktan sonra bağışıklık kazanılır ve bir daha çıkmaz. Fakat bazı insanlarda bu sürekli tekrarlayabilir. Yoğun güneşlenmek, uykuda üşümek, stres, ateşli hastalıklar, AİDS ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ve tekrar uçuk çıkmasını tetikleyen sebeplerdir. Uçuğun tekrar çıkmasını önlemek için kesin bir önlem yoktur. Eğer senede 5-6 kere uçuk çıkıyorsa uçuk virüsünü zayıflatan haplar reçete edilebilir.

 

Bulaşıcı Mıdır?

Uçuk, bir virüs hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle uçuk yarası hala açık olan hastalara temas edilmemelidir. Uçuk virüsü bulaşsa bile aktif hale gelmek için bağışıklığın zayıfladığı ve uygun şartların oluştuğu bir dönem bekleyecektir. Aslında uçuk konusunda en önemli etken bağışıklıktır.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk hiçbir tedavi uygulanmasa da 2 haftada geçer. Uçuğu yatıştırmak için soğuk kompresle (bezle) müdahale edilebilir. Çok ağrı şikayeti varsa anestezik (ağrı kesici) kremler uygulanabilir. Antibiyotik içeren ve temizleyici kremlerle uçuğa bakteri yerleşip iltihap yapması engellenir. 2 haftadan uzun süren uçuklarda kesinlikle bir hekime başvurmak gereklidir. Zira kanserojen yaralar uçukla karıştırılabilir. Alternatif tıpta uçuğa iyi gelen bitki karışımları da vardır. Örneğin sarı kantaron, melisa, ekinezya vb.

 

İz Kalır Mı?

Geçirilen ilk uçuk şiddetli olacaktır. İlk uçukta iz kalma ihtimali vardır ancak tekrar eden uçuklarda iz kalmaz. Şayet iz kaldıysa lazer teknolojisiyle yok edilebilir. Eğer uçuk şiddetliyse erkenden doktora gidilmeli ve iz kalmasını önleyecek bir tedavi planına başlanmalıdır.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz