Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yaşlılarda Kırık Tedavisi Neden Zordur?

Yaşlılarda Kırık Tedavisi Neden Zordur?

Kemik Kırılması 

Kemiklerde oluşabilecek hasarlar küçük bir çatlaktan ibaret de olabilir, aynı anda 5-6 kemiğin kırılması da söz konusu olabilir. Alınan darbe kadar kemiğin dayanıklılığı da hasarın boyutunu belirler. Kemiklerin sağlamlığı içerdiği inorganik madde yoğunluğuna bağlıdır. Kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerle beslenenlerde, genetik olarak kemikleri dayanıklı olanlarda ve gençlerde kemik yapıları daha sağlamdır. Beslenme yetersizliği ve yaşlılık durumunda ise kemikler zayıflar.

Yaşlılarda Kemik Sağlamlığı Neden Azalır?

Otuz, kırk yaş döneminden sonra tüm vücutta olduğu gibi kemik dokusunda da yıpranma meydana gelir. Bu yıpranmanın yan sıra hareket kapasitesinin düşmesi ve hormonal sistemdeki aksaklıklar kemiklerin zayıflamasına neden olmaktadır. Bu zayıflama sebebiyle kemikler hem daha kolay hasar görür hem de hasar gören kemikler daha uzun sürede iyileşir.

Yaşlılarda Kemik Hasarları Nasıl Önlenebilir?

Kemiklerin hasar görmesini engellemek için sağlamlığını artırmak gerekir. Kemiklerin sağlamlığı için de iki temek yöntem vardır. Bunlar kalsiyum bakımından zengin beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır. Ezgersiz, kanda bulunan kalsiyumun kemiğin yapısına katılmasını destekler. Ayrıca belli bir yaşın üzerindeki insanların düşme riski olan kaygan veya engebeli zeminlerde yürümemeye özen göstermesi gerekir.

Yaşlılarda Kemik Kırıkları Tedavisi

Yaşlılarda en sık görülen kırıklardan biri düşme nedeniyle oluşan kalça kırıklarıdır. Kalça kırıkları çoğunlukla ameliyat ile tedavi edilir. Öncelikle kırık bölgesi açılarak kemik uçları birleştirilir ve sabitlenir. Daha sonra açılan kesi bölgesi kapatılır ve kalça kemiği birleşik kalacak şekilde sabitlenir. Kırılan bölge kalça eklemine çok yakınsa sabit bir şekilde kalarak iyileşmesi oldukça zordur. Böyle hastalar için kalça protezleri kullanılmaktadır. Kalça kırığından sonra en sık rastlanılan kırıklar kol ve bacak kemiğinde meydana gelenlerdir. Bu kemiklerdeki kırık ve çatlakların tedavileri genellikle gençlerdeki ile aynı şekilde tedavi edilir. Ancak kırık uçları arasında mesafe fazlaysa veya ekleme yakın kırıklar varsa kırık bölgesini alçıya almadan evvel ameliyat ile sabitlenme yapılması gerekebilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz