Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yorgunluğu Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Yorgunluğu Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Yorgunluk Problemi Nasıl Oluşur?

Yorgunluk hissi çalışan insanların temel problemidir. Gün içerisinde yaşanan çalışma temposu hem zihinsel hem de bedensel yorgunluğa yol açar. Zihinsel yorgunluk iş çıkışı yapılacak aktivitelerle veya huzurlu bir kitap okuma seansı ile giderilebilir. Ancak fiziksel yorgunluğu atmak oldukça zordur. Çalışanların iş çıkışı yaşadıkları güç kaybı ve fiziksel aktivitelere karşı olan ilgisizlik 2 sebeple oluşur. Birincisi uzun süre hareketsiz şekilde yapılan masabaşı işleri, ikincisi ise uzun süreler ayakta durarak veya efor sarfedilerek yapılan hareketli işlerdir. Masabaşı işlerde kasların ve eklemlerin uzun süre hareketsiz kalması sonucu ağrılar meydana gelir. Hareketli işlerde ise çalışma sebebiyle kaslarda biriken laktik asit yorgunluk hissi oluşturur.

Yorgunluğun Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Yorgunluğun önlenmesi konusunda en etkili yöntem sabah sporudur. Sabah sporu hem uzun süreli hareketsizliğe karşı hem de fiziksel aktivitelerin yoğunluğuna karşı vücudu kuvvetlendirir. Ayrıca kasların dayanma gücünü artırır.

  ->  Fazla kilo fazla yorgunluk anlamına gelir. Bu sebeple hem öğünleri düzenleyerek hem de spor yaparak fazla kilolardan kurtulmak daha az yorulmayı sağlar.

  ->  Özellikle uzun süre masa başında çalışanların belli aralıklarla esneme-germe hareketleri yapması gerekir. Bu hareketler kaslarda tutulmayı engeller ve daha uzun süre yorulmadan çalışma imkanı verir.

  ->  Günde en az 2 litre su tüketilmesi tüm vücut açısından gerekli ve önemlidir. Dolayısıyla yeterli miktarda su içmek yorgunluğun azalıp zindeliğin artırılmasına da katkıda bulunur.

  ->  Günde en az 6 saat uyumak kasların dinlenmesi için şarttır. Yeterince dinlenmiş kaslar gün içindeki fiziksel aktiviteler karşısında daha geç yorulma özelliği gösterir.

  ->  Aşırı yorgunluk problemi çekenler doktor tavsiyesiyle vitamin veya mineral hapları kullanabilir.

  ->  Yorgunluğun en önemli sebeplerinden bir tanesi de demir eksikliğidir. Demir eksikliği, hazır haplar ile giderilebilir. Ancak doğal yöntemlerden yana olanlar et ve yumurta tüketerek ihtiyaç duyduğu demiri alabilir.

  ->  C vitamini, vücut direncini yükseltirken yorgunluğu da azaltır. C vitamini almak için turunçgiller, sivri biber ve kivi tüketilebilir. Yalnız C vitamini alımını fazla abartmamak gerekir. Çünkü aşırı C vitamini vücuttaki demir emilimini azaltır.

  ->  Yorgunluk oluşmaması için gün içerisinde fazla aç kalmamak gerekir. Bunun için de normal öğünlerde aşırı yememek ve ara öğünlerle beslenmeyi desteklemek gerekir. Ara öğünler için tercih edilebilecek en uygun besinler ise kuru meyveler ve kuruyemişlerdir.

  ->  Sebzelerin kızartılarak tüketilmesi kilo alımının yanı sıra karaciğeri aşırı çalıştırarak yorgunluğa sebep olur. Bu nedenle sebzelerin buharda pişirilerek tüketilmesi gerekir.

Gün İçerisinde Oluşan Yorgunluk Nasıl Geçirilir?

  ->  En etkili ve basit yöntem iş çıkışı eve gelindiğinde ılık bir duş almaktır. Bu sayede gerilen kaslar gevşer ve yorgunluk bir miktar azalır.

  ->  Masabaşı çalışanlar için kasların tutulması ve bastırınca ağrı oluşması durumu sıkça görülür. Böyle durumlarda sıkıntılı bölge üzerine sıcak havlu veya sıcak su torbası uygulanması olumlu etki gösterecektir.

  ->  Özellikle çalışan çiftlerin masaj tekniklerini öğrenmesi gerekir. İş çıkışı uygulanacak masaj teknikleri yorgunluğun azalması konusunda oldukça etkilidir.

  ->  Uzun süre ayakta durulması sonucu ayaklarda ve diz altında şişlik meydana gelir. Bu şişliğin sebebi ödem toplanmasıdır. Ödemin geçmesi için bir leğenin içerisine tuzlu su koyulup ayaklar bunun içerisinde bekletilebilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 2,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz