Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer? Banyo Yapılır Mı?

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer? Banyo Yapılır Mı?

Su Çiçeği Nasıl Gelişir?

Su çiçeği en çok 3-9 yaş grubu çocuklarda görülür. Hastalık “vorisella zoster” virüsü nedeniyle oluşur.  Önce ağız veya burun yoluyla vücuda giren bu virüs solunum yollarından ilerler ve kana karışır. Virüsler kanda büyük bir hızla çoğalır ve hastalık belirtileri ortaya çıkar. Su çiçeğinin diğer çocuk hastalıklarından en belirgin farkı tüm vücudu kaplayan kızarıklık ve döküntülerdir. Derideki bu anormal oluşumlar az sayıda ve küçük boyutlu olarak başlar ancak ilerleyen dönemde sayıları, büyüklükleri artar. Su çiçeğini bir kez geçiren kişiler bu virüse karşı bağışıklık kazanır ve bir daha bu hastalığa yakalanmazlar.

Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Su çiçeğinin tipik belirtisi tüm vücudu kaplayan kızarıklık ve döküntülerdir.

Derideki belirtilerle birlikte şu semptomlar da ortaya çıkar:

  • Ateş yükselmesi
  • Halsizlik ve keyifsizlik
  • Mide bulantısı ve iştahsızlık
  • Baş ve karın ağrısı

Su Çiçeği Bulaşıcı Mı?

Su çiçeği virüsünün tek konağı insandır. Bu nedenle yalnızca insandan insana bulaşabilir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda birbiriyle yakın temasa geçme ve aynı havayı soluma sonucu su çiçeği salgınları çok fazla görülür. Su çiçeği hastalığında diğer bulaşıcı hastalıklardan çok daha hızlı yayılma gözlenir. Bunun sebebi ise su çiçeği virüsü kapan çocuğun daha hastalık belirtilerini göstermeden başka çocuklara bulaştırabilmesidir.

 

Su Çiçeği Aşısı

Su çiçeği aşısı üretildiğinden beri hastalığın görülme oranı onda bire düşmüştür. Aşının iki doz halinde yapılması gerekir. İlk doz uygulandığında %85 koruyuculuk sağlanırken ikinci dozdan sonra koruyuculuk %95 e çıkar. Ülkemizde de yıllardır bebeklere ücretsiz şekilde su çiçeği aşısı yapılmaktadır. Burada önemli olan ailelerin bilinçli olması ve çocuklarının aşı takvimini takip etmeleridir. Bebeklik döneminde su çiçeği aşısı yapılmamış bir kişi ilerleyen yaşlarda da bu aşıyı yaptırabilir. Herhangi bir sakıncası yoktur.

 

Su Çiçeği Yalnızca Çocuklarda Mı Görülür?

Su çiçeği çocuk hastalıkları arasında değerlendirilse de her yaşta karşılaşılabilecek bir hastalıktır. Hatta yetişkinlerde ortaya çıkan su çiçeği hastalığı daha ağır belirtilerle seyreder ve iyileşme süreci daha uzundur. Bu nedenle ergenlik dönemi geçse dahi eğer yapılmamışsa su çiçeği aşısı yaptırılmalıdır.

 

Su Çiçeği Tedavisi

Su çiçeğinin özel bir tedavisi yoktur. Hastalık istirahat ve iyi bir bakım ile kendiliğinden iyileşebilir. Ancak bu süreci hızlandırmak ve hastayı korumak için bazı tedavi metotları uygulanır. Bunlar içinden en etkilisi kaşıntı kremleridir. Kaşıntı kremleri çocuğun hastalık süresince duyduğu rahatsız hissi azaltır. Su çiçeğinde yüksek ateş de sık görülen bir belirtidir. Bu nedenle ateşi yükselen çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir. Pek fazla bilinmese de antibakteriyel kremler su çiçeği tedavisi için önemli bir tol üstlenir. Bu kremler soyulan dökülen deri bölgelerine sürüldüğünde vücuda bakteri girmesini önler. Sonuç olarak hastayı ciddi enfeksiyonlardan korur.

 

Su Çiçeği Hastaları Banyo Yapabilir Mi?

Su çiçeği geçiren çocuklarda çok fazla kaşıntı görülür. Hem bu kaşıntıların geçmesi hem de genel temizlik için çocuğa banyo yaptırılabilir. Ancak su çiçeği çıkaran çocuklara banyo yaptırılması tıp dünyasında uzlaşılamamış bir konudur. Eğer çocuk huysuzluk çıkartmazsa anneler ılık su ile banyo yaptırabilir. Ancak lifleme kesinlikle yasaktır. Çocuk kurulanırken de havlu sürtülmemeli, dokundurup çekme yöntemiyle çocuğun derisine zarar verilmeden kurulanmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
18 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,33 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. tugce dedi ki:

    Banyo yaparken su cicekli biri kafasına sampuan dokermi

Yorum Yaz