Penisilin Hakkında Her Şey

Penisilin Nedir?
Vücuda giren bakteriler kontrolsüz biçimde çoğalmaya başlarsa hastalıklar ortaya çıkar. Bakterilerin öldürülmesi için vücudun savunma hücreleri harekete geçer. Ancak bazı durumlarda bakteri sayısı kontrol altına alınamaz ve dışarıdan yapılacak müdahalelere ihtiyaç duyulur. Böyle durumlarda antibiyotikler kullanılır. Antibiyotiklerin pek çok çeşidi vardır. En sık kullanılan antibiyotiklerden bir tanesi de penisilindir. Penisilin bakteriosit bir ilaçtır. Yani bakterileri tamamen ortadan kaldıracak bir yapıdadır. İğne veya hap şeklinde uygulanır.
Penisilin Nasıl Keşfedilmiştir?
Penisilin 1929 yılında Alexander Fleming tarafından keşfedilmiştir. Aslında bu keşif planlı bir çalışmadan ziyade tesadüf eseri olmuştur. Profesör Fleming kapalı bir kap içerisinde unuttuğu peynirlerin üzerinde çoğalan mantarların bakterileri öldürdüğünü görmüştür. Bunun üzerine aldığı mantar örneklerini başka bakteriler üzerinde de test etmiş ve kesin çözüm olduklarını anlamıştır. Zaman içinde yaptığı çalışmalar sonucunda penisilini bir ilaç formunda insanlığın hizmetine sunmuştur. Hala da çoğu enfeksiyonel rahatsızlığın tedavisinde penisilin kullanılır.
Penisilin Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde sentetik olarak üretilebilen pek çok penisilin çeşidi vardır. Ancak doğal yollarla üretilebilen penisilin çeşidi 2 tanedir:
-> Kısa süre etkili olan penisilin V
-> Uzun süre etki gösteren depo penisilin G
Penisilin Alerjisi Nedir?
Çoğu ilaç vücutta toksik etkiler meydana getirir. Penisilin antibiyotikler içerisinde en az toksik olanlardan biridir. Ancak toksik etkisinin az olması penisilinin zararsız olduğu anlamına gelmez. Penisilinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir riski vardır. Bu risk alerjik reaksiyon gelişmesidir. Alerjik reaksiyon gelişme riski oldukça düşük olsa da ilk kez penisilin kullanacak kişilere mutlaka test yapılmalıdır. Bu test ise deri altına az miktarda penisilin verilerek ve hasta takibe alınarak yapılır. Herhangi bir problem oluşmazsa normal doz penisilin verilebilir. Ancak bir sıkıntı oluşursa başka antibiyotik kullanılması önerilir. Test yapılmadan uygulanan penisilinler sonucu bir alerji görülürse panzehir denilen kurtarıcı karışımın hastaya verilmesi gerekir. Bu karışım penisilinin vücuttaki etkisini tamamen ortadan kaldırır.
Penisilin İğnesi Nasıl Yapılır?
İğne şeklinde verilecek olan penisilin sıvı ve toz kısımları ayrı kaplarda tutulur. İlaç hastaya verileceğinde bu iki madde karıştırılır ve iğne ile enjektöre çekilir. Daha sonra kalça bölgesinden enjekte edilir. İlacın tozu ve sıvısı karıştırıldıktan sonra acele şekilde enjekte edilmezse donabilir katılaşma meydana gelebilir. Bu yüzden iğneyi yapacak olan sağlık görevlisinin dikkatli olması gerekir.
Penisilin İğnesi Acıtır Mı?
Penisilin iğnesi yapılırken her iğnede olduğu gibi iğnenin giriş acısı hissedilir. Ancak ilaç enjekte edildikten sonra diğer iğnelerden farklı olarak kalça bölgesinde ağırlık ve yayılan bir ağrı hissedilir. Bu ağrının oluşmaması için enjektörün içerisine penisilin ile birlikte ağrı kesici ilaç çekilmelidir. Bu ağrı kesici ilaç penisilinden daha hızlı etki ederek kalçada oluşacak ağrıyı azaltır.
Penisilin Hangi Problemlerde Kullanılabilir?
-> Diş apsesi
-> Boğaz enfeksiyonu
-> Derin yaraların tedavisi
-> Ameliyat sonrası mikroplardan korunmak için
-> Enfektif endokardit riski olanlarda profilaksi amacıyla
-> Organ nakli sonrası vücut savunmasına yardımcı olmak için
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.