Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kan Şekerini Artıran ve Dengeleyen Besinler Nelerdir?

Kan Şekerini Artıran ve Dengeleyen Besinler Nelerdir?

Kan Şekeri Nasıl Düzenlenir?

Vücuda alınan besinler öncelikle sindirim sistemi tarafından işlem görür. Sırasıyla mekanik sindirim, yiyecekleri yumuşatma, yapı taşlarına ayırma ve emilim gerçekleşir. Emilerek kana geçen glikoz molekülü ihtiyaca göre hücrelere dağıtılır. Kan ile hücrelere arasındaki glikoz giriş çıkışını düzenleyen 2 hormon bulunur. Bunlar insülin ve glukagondur. İnsülin hormonu kandaki glikozu hücre içine taşırken, glukagon hormonu hücre içindeki glikozu kana taşır. Bu denge insanların sağlığını doğrudan etkiler hatta dengenin bozulması halinde hayati tehlike bile görülebilir.

Kan Şekeri Anomalileri Nelerdir?

Kan şekerinin açlık ve tokluk durumlarında olması gereken belli bir seviye vardır. Bu seviyenin altındaki ölçümlere hipoglisemi, üstündeki ölçümlere ise hiperglisemi (diyabet) adı verilir. Hipoglisemi, genellikle uzun süreli açlık veya yorgunluk nedeniyle ortaya çıkar. Altında yatan ciddi bir problem yoksa dinlenme ve sağlıklı beslenme ile ortadan kaldırılabilir. Hiperglisemi ise bariz bir hormon problemidir. İnsülin hormonunun yetersiz salgılanması veya salgılanan hormonu görevini yapamaması durumunda hiperglisemi oluşur ve tehlikeli bir hastalıktır.

Kan Şekerini Değiştiren Dış Etkenler Nelerdir?

Kan şekeri vücudun içindeki değişimlerden etkilenebildiği gibi dış müdahalelerden de etkilenebilir. Enjeksiyon yoluyla alınan insülin hormonu, yine enjeksiyon yoluyla alınan çözülmüş glikoz ve tüketilen besinler kan şekerini etkileyebilir. Besinlerin kan şekerini ne kadar etkilediğini ölçmek için glisemik indeks denilen bir değer tablosu oluşturulmuştur.

Glisemik İndeks Nedir?

Glisemik indeks besinlerin tüketildikten sonra kan şekerini ne kadar çabuk yükselttiğini gösteren bir ölçümdür. Bu ölçüm değerlendirilerek glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınmak ve glisemik indeksi düşük besinlere yönelmek mümkündür.

Kan Şekerinin Besinler Yoluyla Artması

Bazı besinler tüketildikten kısa bir süre sonra kan şekerinde bariz bir yükselmeye sebep olurlar. Başta şeker hastaları olmak üzere herkesin bu besinleri iyi bilmesi ve dikkatli tüketmesi gerekir. Kan şekeri normal değerin çok üzerinde olanların zaten bu besinlerden uzak durması şarttır.

Kan Şekerini Artıran Besinler Nelerdir?

  ->  Beyaz un ile yapılan tüm hamur işi yiyecekler

  ->  Beyaz pirinç

  ->  Yağlı kırmızı et

  ->  Hamburger, patates kızartması gibi fast food yiyecekler

  ->  Kola, meyveli gazoz, hazır meyve suyu gibi yapay içecekler

  ->  Yağlı süt ürünleri (süt, yoğurt, tereyağı, ayran)

  ->  Çikolata ve çikolatalı tatlılar

  ->  Baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar

  ->  Şekerli çay, şekerli kahve

Kan Şekerinin Besinler Yoluyla Dengelenmesi

Bazı besinler tüketildiklerinde kan şekerini dengeleyici bir etki yaparlar. Bu etkiyi bazen kan şekerini yavaş yavaş yükselterek bazen ise yükseltici etkisi olan bir besini nötrleyerek gerçekleştirirler. Kan şekerini yavaş yavaş artıran besinler vücudun dengesini aniden bozmaz ve zaman kazandırır. Yani vücut yükselen şekere karşı birden insülin üretmek zorunda kalmaz. Dengeli bir durum ortaya çıkar. Kan şekerini artıran besinleri dengeleyenler ise bu besinlerle birlikte tüketildiklerinde işe yararlar. Örneğin tarçın sütlacın üzerine eklendiğinde miktara bağlı olarak kan şekerini yükseltici etkisini azaltır veya ortadan kaldırır. Başta şeker hastaları olmak üzere herkesin bu besinleri iyi bilmesi ve düzenli olarak tüketmesi gerekir. Aksi taktirde kan şekerinin yükselmesine bağlı oluşan pek çok problemle karşılaşılabilir.

Kan Şekerini Yavaş Yavaş Artıran (Glisemik İndeksi Düşük) Besinler

  ->  Yağsız süt

  ->  Taze meyve ve sebzelerin bir kısmı (Özellikle elma, bezelye, havuç)

  ->  Şeftali gibi posalı besinler

  ->  Kuru kayısı

  ->  Esmer pirinç

  ->  Bulgur

  ->  Kepek ekmeği

Kan Şekerinin Yükselmesini Önleyen Besinler

  ->  Bol su içme

  ->  Tarçın

  ->  Badem, fındık

  ->  Keten tohumu

  ->  Elma sirkesi

  ->  Limon sirkesi

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz