Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Apse Kaç Günde ve Nasıl Geçer?

Apse Kaç Günde ve Nasıl Geçer?

Apse Nedir?

Vücuda giren mikroplar ilk andan itibaren insan için tehdit oluşturur. Öncelikle vücudun içinde kendisine uygun bir ortam bulur. Zamanla çoğalır ve vücutta bir takım problemler oluşturur. Mikroplarla mücadele konusunda ilk müdahaleyi vücut savunma hücreleri yapar. Bu hücreler eğer mikroplarla bir süre savaşır ve yenişemezse belli bir bölgenin içinde sürekli büyüyerek sayılarını artırırlar. Mikropların, savunma hücrelerinin ve doku sıvısının karışarak oluşturduğu şişliğe apse adı verilir. Apse, bulunduğu bölge içerisine hapis gibidir ancak zamanla farklı bölgelere de yayılabilir. Yayılan apseler hasta açısından daha risklidir.

Apse Oluşma Nedenleri Nelerdir?

  ->  En yaygın görülen apse sebebi diş çürükleridir. Ayrıca çekilen dişlerden kalan boşluğun mikrop kapması da yaygın bir apse nedeni sayılabilir.

  ->  Mikroplu cisimlerle yaralanma veya yaralanan bölgenin sonradan mikrop kapması

  ->  Deri altına kadar uzanan sivilce gibi basit oluşumların bir şekilde mikrop kapması

  ->  Cinsel yolla bulaşan mikroplar sonucu kasık bölgesinde bakterilerin üremesi

  ->  AIDS gibi hastalıklarla kendiliğinden zayıflayan veya organ naklinden sonra ilaçlarla baskılanan bağışıklık sisteminin mikroplarla mücadele edememesi

Fluktuasyon Nedir?

Apsenin tedavisi için yapılan muayenede en çok dikkat edilen şey apsenin içeriğidir. El ile muayene sonucunda apsenin içerisi jel kıvamında mı yoksa katı kıvamda mı bunu kontrol etme işine fluktuasyon denir. Eğer içerik jel kıvamında ise fluktuan, katı ise non-fluktuan olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme tedavide kullanılacak yöntemi belirler.

Apse İçin Evde Ne Yapılabilir?

Apse için en kısa zamanda bir hekimine başvurmak gerekir. Ancak hekime hemen ulaşma şansı olmayanlar antibiyotik kullanarak apsenin yayılmasını önleyebilir. Hatta küçük çaplı apselerde, apse içerisindeki mikropların bir kısmını öldürebilir.Bunların dışında apseyi kesici aletlerle patlatmaya çalışmak kesinlikle yanlıştır. Bu şekilde vücudun apse içinde hapis tuttuğu enfeksiyon kana karışabilir.

Apse Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  İlk önce hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Eğer hastanın kalp hastalığı, tansiyon gibi problemleri varsa uygun önlemler alınır.

  ->  Apsenin fluktuasyonuna bakılır. Apse içeriği katı olarak hissedilirse bölgeye sıcak havlu ile presleme yapılarak apse içeriği yumuşatılmaya çalışılır. Eğer içerik jel kıvamdaysa herhangi bir müdahaleye gerek olmadan işleme başlanabilir.

  ->  Apse içeriğinin jel kıvamda olması sağlandıktan sonra drenaj safhasına geçilebilir. Drenaj, apse içeriğinin boşaltılması anlamına gelir. Bunun için minimum iz kalacak şekilde bir kesik açılır ve apsenin içeriği buradan akıtılır.

  ->  Drenaj safhasında hastaya antibiyotik kullandırılmaz. Çünkü antibiyotik apse içeriğini sertleştirir ve akışını engeller. Apsenin içeriği tamamen boşaltıldıktan sonra kesik açılan yer dikilir ve hasta bir süre antibiyotik kullandıktan sonra tedavisi tamamlanır.

Apse Kan Günde İyileşir?

Doğru şekilde uygulanan tedavi sonucu apse 7-10 gün içerisinde tamamen iyileşir. Ancak tedaviye başlamak için geç kalınır veya tedavi sürecinde sterilizasyona özen gösterilmezse bu süre uzayabilir.

Apse Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Apse oluşumu basit gibi görünse de oldukça tehlikeli bir durumdur. Tabi bu tehlike apsenin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Kısa süre içerisinde tedavi edilemeyen apseler göz kapağının şişmesine, solunum problemlerine, apse içeriğinin kana karışmasına ve ölüme sebep olabilir. Bu durumlar nadir görülse de apse oluşan hastaların tedbirli olması gerekir. Ayrıca kalp ve şeker gibi sistemik hastalığı olanlar apse tedavisi konusunda daha aceleci olmalıdır. Zira kalp hastalarında kapakçık çürümesi, şeker hastalarında ise geç iyileşme sonucu enfeksiyon riski bulunmaktadır.

Apse Kendiliğinden İyileşir Mi?

Apseler, nadiren de olsa tıbbi müdahale olmadan iyileşebilir. Tabi ki böyle bir durumun sağlanabilmesi için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekir. Bağışıklık sistemi elemanları apse oluşan bölgeye yeterli miktarda savunma hücresi gönderebilirse ortamdaki tüm mikropları öldürebilir. Mikropların ölmesi sonucu ortaya çıkan artık doku ise makrofaj denilen parçalayıcı elemanlar tarafından yok edilerek temizlenir. Bir yandan mikroplar temizlenirken bir yandan da bağ dokusu tamir hücreleri hasarlı dokuyu onararak apseli görüntüyü yok eder. Bunların sonucunda apseli bölge tamamen sağlıklı haline kavuşur. Ancak apsenin kendiliğinden iyileşme ihtimali düşünülerek doktora gitmekten veya antibiyotik kullanmaktan vazgeçmek çok büyük bir risk almak anlamına gelir. Böyle bir tutum kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
7 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,43 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz