Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Akciğer Embolisi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Embolisi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Embolisi Nedir?

Atardamarların içinde oluşan darlık, tıkanıklık gibi durumlar kan akışını engeller ve birçok problem meydana gelir. Damarların tıkanmasına sebep olan onlarca etkenden bir tanesi de pıhtı oluşmasıdır. Pıhtılaşan kanın atar damarın bir noktasında sıkışıp kan akışını engellemesi durumuna emboli adı verilir. Emboli vücuttaki tüm damarlarda görülebildiği için bulunduğu bölgeye göre isimlendirilir. Akciğer atardamarlarında bulunan pıhtı kaynaklı tıkanmalara akciğer embolisi adı verilir. Akciğer embolisi tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Akciğer Embolisi Hangi Damarlardan Kaynaklanır?

Akciğer embolisi, vücutta bulunan tüm toplardamarlardan kaynaklanabilir. Ancak emboliye sebep olan pıhtının en yoğun oluştuğu damar bacaklardaki toplardamardır. Bacaklardaki toplardamarlarda kanın kalbe doğru ilerlemesini sağlayan kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıkların görevi yer çekimine karşı kanın akışını yönlendirmektir. Bu kapakçıkların çevresinde oluşan pıhtılar önce kalbe gider. Daha sonra temizlenmek üzere akciğere ulaşarak emboliye sebep olur.

Akciğer Embolisinin Belirtileri Nelerdir?

Hafif şiddetli emboliler herhangi bir belirti vermeden ömür boyu kalabilir. Ancak şiddetli embolilerde şu belirtiler oluşabilir:

  ->  Deride ve tırnaklarda morarma

  ->  Nefes alma güçlüğü

  ->  Çabuk yorulma

  ->  Göğüs ağrısı

Akciğer Embolisine Neden Olan Etkenler

  ->  Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam

  ->  Sigara veya nargile dumanına maruz kalmak

  ->  Kalp hastalıkları

  ->  Uzun süren ameliyatlar

  ->  Dolaşım bozuklukları

  ->  Genel anestezi nedeniyle solunumun uzun süre makineler tarafından gerçekleştirilmesi

  ->  Yayılan tümörler

  ->  Kadınlarda fazla miktarda östrojen salgılanması

  ->  Hamilelik durumu

Akciğer Embolisi En Çok Kimlerde Görülür?

Akciğer embolisinin en önemli tetikleyicileri basınç ve hareketsiz yaşamdır. Bu nedenle pilotlar ve uzun yol şoförleri akciğer embolisi bakımından yüksek risk grubunda sayılabilir. O yüzden bu mesleklerde çalışan kişilerin düzenli olarak kontrollerden geçmesi gerekir. Yapılacak kontrollerde damarların içerisinde pıhtı oluşumu gözlenirse en kısa zamanda tedaviye başlanılması gerekir. Bu sayede hastanın olası bir akciğer embolisi geçirmesi hatta hayati tehlike yaşaması önlenmiş olur.

Akciğer Embolisi Genetik Mi?

Akciğer embolisi ve buna benzer damar hastalıkları büyük çoğunlukla yaşam tarzı ile bağlantılıdır. Ancak yaşam tarzı ile bağlantılı olmak, genetik faktörlerin etkisiz olduğu anlamına gelmez. Akciğer embolisini oluşturan pıhtı yapımı da genetik faktörlerle bağlantılı bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre bazı ailelerde pıhtı oluşum oranı ortalama değerlerin üzerindedir. Elbette bu olumsuz gene sahip olan bireylerin akciğer embolisi geçirme riski yüksek olacaktır.

Akciğer Embolisi Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta damar içi pıhtılaşmayı engellemek için heparin denilen madde salgılanır. Emboli oluşması halinde ilk yapılacak müdahale hastaya heparin takviyesi yapmaktır. Heparin kısa süre kullanılabilecek bir ilaçtır. Bir kaç günden sonra hastaya kan sulandırıcı ilaçlar kullandırılmaya başlanır. Kan sulandırıcılar problemin şiddetine göre 3 ay da kullandırılabilir bir yıl da. Eğer hastada genetik bir pıhtılaşma yatkınlığı varsa kan sulandırıcıların ömür boyu kullandırılması gerekebilir. Bu sayede risk neredeyse tümüyle ortadan kalkar.

Akciğer Embolisinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Düzenli spor yaparak nefes alışverişini ve ideal kiloyu dengede tutmak gerekir.

  ->  Sigara ve nargile dumanı olan ortamlardan uzak durulmalıdır.

  ->  Ameliyat öncesinde ve sonrasında eğer doktor tavsiye ederse kan pıhtılaştırıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

  ->  Sanayi ve otomobil gazları nedeniyle kirlenen hava akciğerlerde emboli oluşmasına sebep olabilir. Havası temiz semtleri tercih etmek gerekir.

  ->  Bol sıvı tüketmek emboli oluşma riskini azaltabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz