Akut Eklem Romatizması Nasıl Bir Rahatsızlıktır?

Akut Eklem Romatizması Nedir?
Eklemler, insan vücuduna hareket kabiliyeti sağlayan oluşumlardır. Kemiklerin arasında yer alan eklemlerin içinde hareketi kolaylaştırması için eklem sıvısı yer alır. Bu eklem sıvısı vücutta dolaşan kandan etkilendiği için vücuttaki mikroplar eklemlerin içine yerleşebilir. Eğer kanda streptococus mikrobu varsa ve bu eklemlere bulaşırsa akut eklem romatizması denilen durum ortaya çıkar. Genellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlık 20-30 yıl öncesine kadar çok daha sık görülürdü. Ayrıca tedavisi günümüzdeki kadar iyi yapılamadığı için kalp kapakçıklarının zarar görmesine sebep olabilir.
Akut Eklem Romatizması Nasıl Oluşur?
Öncelikle hastada boğaz enfeksiyonu gelişir. Bu boğaz enfeksiyonunun sebebi genellikle streptococus denilen bir mikroptur. Enfeksiyon kısa sürede tedavi edilmezse bu mikrop vücuttaki eklemlere sıçrayabilir. Eklemlere sıçrayan mikrobun yerleşip çoğalmasına romatoid artrit adı verilir. Daha sonra hastalık belirtileri görülmeye başlanır. Belirtilerden en önemlisi ateştir. Bu nedenle hastalığın bir diğer adı da ateşli eklem romatizmasıdır.
Akut Eklem Romatizması Belirtileri Nelerdir?
-> Hastada yüksek ateş ölçülmesi
-> Eklem hareketlerinde zorluk yaşanması
-> Eklemlerde şişlik, kızarıklık ve ağrı oluşması
Akut Eklem Romatizması Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle hastanın şikayetleri öğrenilir. Hastada akut eklem romatizması belirtileri varsa yakın zmaanda boğaz enfeksiyonu geçirip geçirmediği sorulur. Hasta boğaz enfeksiyonu geçirdim veya emin değilim derse bir kan testi yapılır. Bu kan testinde hastadaki ASO adı verilen antikorun miktarı ölçülür. ASO seviyesi normal değerlerin üzerindeyse akut eklem romatizması teşhisi koyulabilir.
Akut Eklem Romatizması Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle akut eklem romatizması oluşmaması için boğaz enfeksiyonu geçirenlerin biran önce antibiyotik tedavisine başlaması gerekir. Kanda süreki antibiyotik olması akut eklem romatizmasını önleyebilir. Eğer hastalık gelişmişse belirtileri ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılarak kısa sürede ortadan kaldırılabilir. Ancak akut eklem romatizmasında önemli olan kalp kapakçıklarının korunmasıdır. Bu hastalık kalp kapakçıklarında aşınmalar meydana getirebilir. Bunun sonucunda da kalp kapakçıkları çürüyebilir. Akut eklem romatizması geçirenlerin önlem olarak hayat boyu antibiyotik yüklemesi yaptırması gerekir. Antibiyotik yüklemesi için ise 21 günde bir yapılan penisilin iğneleri kullanılmaktadır.
Akut Eklem Romatizması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Akut eklem romatizmasına sebep olan mikrobun hücre yapısı ile kalp kapakçığı hücreleri birbirine benzemektedir. Bu nedenle vücudun mikroba karşı ürettiği antikorlar yanlışlıkla kalp kapakçıklarına saldırabilir. Aşınıp zarar gören kalp kapakçıkları da zaman içinde mikroplar nedeniyle çürüyebilir ve hastanın hayatı tehlikeye girer. Böyle bir tablo ile karşılaşmamak için akut eklem romatizması geçirenlerin ömür boyu antibiyotik yüklemesi yaptırması zorunludur.
Akut Eklem Romatizması ve Diş Tedavisi
Akut eklem romatizması, yukarıda bahsettiğimiz gibi kalp kapakçıklarında yıpranma ve bozulmalara yol açar. Yüzey pürüzsüzlüğü bozulan kalp kapakçığı mikropların tutunabilmesi için uygun hale gelir. Mikroplar kalp kapakçığına tutunduğunda zamanla çoğalarak enfektif endokardit denilen ciddi bir rahatsızlığa yol açar. Bazı durumlarda hasarlı kalp kapakçığına mikrop birikme ihtimali oldukça yükselir. Bu durumların başında diş tedavileri gelmektedir. Çünkü diş tedavileri sırasında kanama riski çok fazladır ve ağız içerisindeki mikroplar kanama noktasından girerek dolaşıma katılabilir. Diş tedavisi nedeniyle enfektif endokardit oluşumunu %100 önlemek mümkün değildir. Ancak profilaksi denilen önleme yöntemi ile enfektif endokardit riski oldukça düşer.
Profilaksi Nedir?
Kana karışan bakterilerin hasarlı kalp kapakçığına tutunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu ihtimali en aza indirmek için kandaki bakteri sayısını en aza indirmek gerekir. Bu amaçla kullanılabilecek tek ilaç antibiyotiktir. Antibiyotikler kullanıldıktan bir süre sonra kanda bulunan bakteriler ile savaşmaya ve onları öldürmeye başlarlar. Antibiyotiklerin enfektif endokarditi önleme amacıyla kullanılması yöntemine profilaksi adı verilir. Profilaksi işlemi diş tedavisinden 1 saat önce 2 ve 6 saat sonra ise 1 gram antibiyotik alınmasıyla yapılır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.