Alerji Nasıl Geçer? Çeşitleri Nelerdir?
Alerji Nedir ?
Dışarıdan alınan veya temas edilen her maddenin vücuda bir etkisi vardır. Bu etki kimi zaman olumlu yönde olurken kimi zaman ise kötü sonuçlara yol açabilir. Maddelerin her insanda meydana getirdiği sonuçlar da aynı değildir. Bazı maddeler toplumun genelinde herhangi bir sorun oluşturmazken belli kişilerde ölümcül bile olabilecek sıkıntılara neden olabilir. İşte bu duruma alerji denir. Alerji oluşma mekanizması 2 aşamada gerçekleşir. İlk aşamada vücudun alerjen maddeyle ilk karşılaşması ve bu maddeye karşı antikor oluşturması meydana gelir. Sonraki aşamada ise alerjen madde ile ikinci kez karşılaşılması sonucu antikor üretiminde aşırı artış ve vücutta bir takım değişimler gözlenir.
Alerji Oluşması Nelere Bağlıdır ?
Alerji oluşması genetik olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir. Ayrıca penisilin alerjisi gibi bazı alerjiler her seferinde kendini göstermez. İnsan alerjisi olan madde ile 10 kez karşılaştığında sadece 2-3 alerjik reaksiyon görülebilir.Ama yine de insanların herhangi bir şeye alerjik reaksiyon göstermesi durumunda ömür boyu o alerjenden uzak durması gerekir.
En Yaygın Görülen Alerjiler Nelerdir ?
-> Halıların silkelenmesi veya süpürülmesi sonucu havaya yayılan tozlara karşı oluşan alerji
-> Bahar aylarında havada çok fazla bulunan polenlerin solunması sonucu oluşan alerji
-> Penisilin ve diğer küf mantarlarına karşı görülen alerji
-> Domates, fıstık, ceviz gibi herhangi bir yiyeceğe karşı oluşabilen alerjiler
-> İş yerlerinde havaya saçılan boya tanecikleri, talaş parçaları gibi maddelere karşı görülen alerjiler
-> Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar nedeniyle görülebilen alerjik reaksiyonlar
Alerjik Reaksiyonları ve Tedavileri
Alerjen maddelerin yaptığı etkiler birbirinden farklıdır. Hapşırık, öksürük, kırmızı lekeler, kaşıntı vb. onlarca alerjik reaksiyon belirtisi görülebilir. Ancak hepsinde de ortak bir kötü senaryo vardır. Pek çoğunun kalıcı tedavisi yoktur bu nedenle alerjisi olan insanların ömür boyu dikkatli yaşaması ve yakın çevresindekilerin de durumdan haberdar olması gerekir. Ancak alerji semptomlarını azaltıcı ilaçlar vardır. Şiddetli alerji dönemlerinde doktora başvurulmalıdır. Alerjik reaksiyonların ciddi olanları dikkat edilmediği sürece baygınlık ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Alerjide Aşı Tedavisi
Aşı tedavisi diye anılan yöntem de riskli olsa da bazı hastalara uygulanır. Alerjen madde azar azar artan miktarlarda hastaya enjekte edilir. Bu şekilde alıştırma yöntemiyle vücudun alerjene karşı tepkisizleşmesi hedeflenir. Ancak yöntemin riskleri vardır. Konusunda uzman bir hekimlerce yapılmak zorundadır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.