Anne Sütünün Önemi ve Emzirme Kuralları
Anne Sütünün İçeriği
Anne sütü, doğada taklit edilemeyen ve eksikliği başka hiçbir besinle doldurulamayan tek besindir. Reklamlarda veya tanıtımlarda anne sütüne eşdeğer veya anne sütünün yerini doldurabilir gibi sözlerin kullanılması yasaklanmıştır. Çünkü böyle bir ifade kesinlikle yanlıştır. Bebek doğumundan itibaren ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünü bu kadar kıymetli yapan birçok şey vardır. İçindeki önemli enzimler, kas ve kemik gelişimine olumlu etkileri ve bebeğin bağışıklık sistemini oldukça güçlendirecek nitelikte olması anne sütünü benzersiz yapan özelliklerden bazılarıdır. Anne sütünün içeriği ve miktarı annenin kilosuna, beslenme düzenine ve doğan çocuğun ağırlığına göre farklılık göstermektedir.
Emzirmeye Ne Zaman Başlamalı?
Doğumdan yaklaşık bir saat sonra anne sütü verilmeye başlanmalıdır. Bu bebeğin ilk besinini alıp güç toplaması için oldukça önemlidir. Ayrıca annenin süt salgılaması başlamış olur ve annelik duygusunu daha yoğun hissetmeye başlar. Anne sütü ilk aşamada gelmeyebilir. Bu durumda panik yapılmaması gerekir bir rahatsızlık yoksa kısa süre sonra anne bebeğini emzirebilmeye başlayacaktır.
Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?
Emziren kadınlar, aynı kilodaki normal bir kadından 500-600 kalori daha fazla enerji almaya ihtiyaç duyarlar. Günlük beslenme düzenleri içinde mutlaka bir et ürünü bulunmalıdır. Ayrıca yumurta, süt, bal gibi doğal ve besin değeri yüksek gıdaları bolca tüketmelidir. Gün içinde baklagil, sebze, meyve, et ve süt ürünleri dengesini iyi kurarak beslenmelidir.
Emziren Anne Hangi Besinlerden Uzak Durmalıdır?
-> Emziren anneler kola gibi yapay ve asidik içecekler
-> Türk kahvesi ve bitter çikolata gibi kafein içeriği yüksek gıdalar ve
-> Lahana ve kuru fasulye başta olmak üzere karında gaz birikmesine yol açacak yiyeceklerden uzak durmalıdır.
-> Süt, faydalı bir gıdadır. Ancak aşırı tüketimi anne için mide ve gaz sancısı oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle aşırı süt tüketiminden kaçınmak gerekir.
-> Emziren bir anne asla alkol tüketmemelidir.
Anne Sütünün Bebek İçin Yararları Nelerdir?
-> Anne sütündeki besinler, ilk 6 ayda bebeğin gelişimi için tek başına yeterlidir.
-> Bebekte ilerleyen yıllarda şeker hastalığı oluşma riskini azaltır.
-> Anne sütü temizdir ve bebeğin beslenmesi için uygun sıcaklıktadır.
-> Bebekte sağlam ve düzenli şekilde diş gelişimi olması için çok faydalıdır.
-> Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
-> Bebeklerin psikolojik ve bedensel gelişimine olumlu etkileri vardır.
-> Kas, kemik ve organların gelişimine katkıda bulunur.
-> Alerjik reaksiyon oluşturabilecek maddelere karşı direnç gösterilmesini sağlar.
Emzirmenin Anneye Faydaları Nelerdir?
-> Hamilelik sonrası kilo vererek eski forma kavuşulmasına yardımcı olur.
-> İlerleyen yaşlarda görülebilecek meme kanseri ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır.
-> Emzirme, kadınların ilerleyen yaşlarda kalp krizi geçirme riskini azaltır.
-> Annelik duygusunu artırır.
-> Annenin daha genç görünmesini sağlar.
-> Her an bebeği beslemek üzere hazırdır. Özellikle lohusa dönemindeki anne için bebeğe bir şey hazırlama sorununu ortadan kaldırır.
-> Emzirme sayesinde oksitosin hormonu salgılanır. Salgılanan bu hormon rahim kaslarını gergin hale getirerek rahmin eski boyutuna kavuşmasını sağlar.
-> Emzirme işlemi anne ile bebek arasındaki bağın oluşmasını sağlar.
Emzirirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
-> Emzirme sırasında bebeğin düzgün pozisyonda tutulması oldukça önemlidir. Annenin memesinin kahverengi kısmı sütün en yoğun bulunduğu bölgedir. Bu nedenle emzirirken kahverengi kısmın bebeğin ağzına tam denk gelmesi gerekir.
-> Emzirme esnasında bebeğin başının desteklenmesi ve başın gövdeden yüksekte tutulması gerekir. Bebeğin yutkunma refleksi yeterince gelişmediği için yanlış pozisyonda tutulan bebekler doğru beslenemez.
-> İlk emzirme esnasında bebek maksimum 5 dk kadar emzirilmelidir. Bu süre içinde bebeğin yutkunma ve emme görevi gören kasları çalışmaya başlar. Sonraki emzirmelerde bu süre artırılabilir. Beşinci seferden sonra bebek emdiği sürece emzirme işlemine devam edilmelidir.
-> Emzirme esnasında bebeğin sürekli gözlenmesi gerekir. Anne başka bir yere odaklanır veya uyursa bebek boğulma teklikesi ile karşılaşabilir.
-> Bebek eğer erken doğum gibi bir sorun ile Dünya’ya gelmişse emzirme araları 2 saati geçmemelidir. Bu da annenin uyku ve yaşam düzenini zorlayacak bir durumdur. Ancak bebeğin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için annenin bu zor göreve kendini alıştırması şarttır.
-> Bebeğin anne sütü emdiği dönemde annenin psikolojik durumu çok önemlidir. Çünkü psikolojisi iyi olmayan bir anne yeterince süt salgılayamaz. Yetersiz süt de çocuğun ihtiyaç duyduğu besinleri alamaması anlamına gelir. Annenin başka problemleri olsa bile çocuğunu emzireceğini düşünerek kendini sorumlu ve mutlu hissetmesi gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.