Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Balgam Nasıl Geçer? Balgam Söktürücü Bitkiler

Balgam Nedir?

Balgam akciğerlerdeki bronşların ürettiği mukus salgısıdır. Bu salgı bazı durumlarda fazla üretilmektedir. Fazla balgam üretildiği zaman rahatsızlık hissi oluşur. Genellikle bir hastalık belirtisi olarak düşünülen balgam, rengine, kıvamına ve oluşma süresine göre farklı şeylerin habercisi olabilir. Enfeksiyonlu hastalıklar, alerjik durumlar veya kanser oluşumu balgam salgısının artmasına sebep olabilir. Örneğin koyu renkli bir balgam genellikle enkefsiyon kaynaklı bir hastalığın habercisidir. Balgamın yalnızca kendi özellikleri değil balgamla birlikte görülen diğer belirtiler de hangi problemin göstergesi olduğunun anlaşılmasını sağlar.

Kanlı Balgam Çıkarmak Neden Kaynaklanıyor Olabilir?

Kanlı balgam çıkarmak her zaman çok kötü bir durumun göstergesi olmayabilir. Yalnızca bronşit nedeniyle de ara ara kanlı balgam çıkarılabilmektedir. Ancak bu durum tüberküloz veya akciğer kanseri gibi tehlikeli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle kanlı balgam çıkaran hastaların hemen paniğe kapılıp moralini bozmaması gerekir. Ancak kanlı balgam devam ediyorsa en kısa zamanda göğüs hastalıkları uzmanına gidilerek muayene olunması gerekir. Bu sayede ciddi bir rahatsızlığı varsa tedaviye daha erken başlanmış olur ve iyileşme ihtimali artar.

Balgam Tedavisi

Balgam tedavisi, balgamın oluşma sebebine yönelik yapılmaktadır.

  ->  Herhangi bir soğuk algınlığı durumunda ciğerlerin sıcak tutulması için kalın kıyafetler giyilmesi, sırt bölgesine sıcak havlu koyulması ve sıcak içecekler tüketilmesi basit ama etkili bir tedavi yöntemidir.

  ->  Enfeksiyon durumunda soğuk algınlığındaki önlemler alınarak bir yandan da antibiyotik tedavisine başlanır.

  ->  Alerjik etkenlerle bir balgam oluşumu varsa hastayı bu alerjik maddeden uzak tutmak ve balgam söktürücü haplar kullanmak  tedavi için yeterli olabilir.

  ->  Tüberküloz, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanan bir balgam oluşumu varsa geniş kapsamlı tedaviler gerekir. Basit hastalıklarda olduğu gibi kısa sürede balgamın sökülüp tedavi edilmesi beklenemez.

Balgam Sökülmesine İyi Gelen Bitkiler 

Nane, zencefil, zerdeçal gibi bitkilerin kaynatılıp suyunun içilmesi balgam sökülmesine iyi gelmektedir. Bunlar sıcak içecekler olduğu için balgamın yumuşayarak daha rahat atılmasını sağlarlar. Aynı zamanda taze bitkiler olduğu için vücut direncinin artmasına da faydaları vardır. Ancak göğüs hastalıklarını yalnızca bu yolla tedavi etmek mümkün değildir. Yoğun balgam çıkaran hastaların bir doktora muayene olmaları gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz