Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Bel Fıtığının Belirtileri ve Nedenleri

Bel Fıtığının Belirtileri ve Nedenleri

Bel Fıtığı Nedir?

Omur ismi verilen kemiklerin birbirine bağlı yapısı omurgamızı oluşturur. Omurlar arasındaki eklemlerde disk ismi verilen  yapılar vardır. Bu yapılar kemikler arasında yastık ve yağlama görevi görür. Disklerin çevresi sağlam bir bağ doku ile çevrilidir ve yastık görevi gören bölge jöle kıvamındadır. Çeşitli nedenlerle  omurların arasının daralması ile jöle kıvamındaki doku yerinden taşar ve birçok rahatsızlığa neden olur.  Bel fıtığı bu şekilde oluşur.

 

Bel Fıtığı Belirtileri

-> Bel ağrıları

-> Ayaklarda, bacaklarda hissedilen uyuşma ve karıncalanma

-> Bacak ve kalça ağrıları

-> Belde ve kalçada güç azalması

-> İdrar ve büyük abdesti kontrol edememe (İleri seviyelerde)

-> Kalçadaki kaslarda bel açısının değişmesine bağlı ağrılar

-> Ayakta durma ve hareket etmenin zorlaşması

 

Bel Fıtığı Neden Olur?

 

-> Ağır Kaldırma:

İnşaat vb. işlerde çalışanlar sürekli öne ve arkaya eğilerek ağır şeyler kaldırdıkları için risk altındadır. Futbol, güreş ve halter bel fıtığı açısından riski yüksek sporlardır.

 

-> Titreşim:

Sürekli titreşime maruz kalan disklerde fıtık olma ihtimali artar. Darbeli matkap vb. aletleri sürekli kullanan kişiler risk altındadır. Başta kamyon ve otobüs sürenler olmak üzere titreşim nedeni ile şoförler de risk altındadır.

 

-> Ters Hareketler:

Gün içinde yapılan ani ve omurganın yapısına uygun olmayan hareketler  bel fıtığına neden olabilir. Örneğin eğilerek yerden bir şey alınacaksa mutlaka dizler de kırılmalıdır. Sabah yataktan kalkılırken önce yan dönülmeli sonra bacaklar aşağı sarkıtılmalı ve son olarak da dirsekten destek alınarak gövde doğrultulmalıdır.

 

->Duruş ve Oturuş Bozuklukları:

Duruş ve oturuş bozuklukları bel fıtığı riskini artırır. Oturuş bozukluğunu önlemek için sağlıklı bir sandalye seçilmesi şarttır. Sandalye mutlaka bel boşluğunu desteklemelidir.

 

-> Aşırı Kilo:

Bel fıtığına en çok neden olan etkenlerden biri kilonun kontrol edilememesidir. Vücudun ağırlığını taşıyan omurganın karşılayabileceğinden fazla yükle karşılaşması bel fıtığına neden olabilir. Aşırı kilolu kişiler otobüste ayakta dururken bile risk altındadır.

 

-> Hareket Yaşam Biçimi ve Zayıf Kaslar:

Vücudun yükünü omurgalar gibi kaslar da karşılar. Fazla hareket etmeyen bir kişide omurganın çevresindeki kaslar zayıflar. Ağır kaldırmasa da kilolu olmasa da kasları zayıflayan bir insanın omurgasına ekstra yük biner. Bu yüzden hareketli yaşamak ve egzersiz yapmak gerekir.

 

-> Hamilelik:

Hamilelik de bir aşırı kilo durumudur. Üstelik vücudun ağırlık merkezini öne doğru kaydırır. Bu yüzden hamilelik sürecinde hareket ederken dikkatli olmak ve bel kaslarını formda tutacak egzersizler yapmak gerekir.

 

-> Sigara:

Disk dejenerasyonlarının sigara içenlerde daha fazla olduğu bilinmektedir. Üstelik sigara iyileşmeyi de zorlaştırır.

 

-> Yaşlanma:

Beldeki omurların arasında bulunan diskler difüzyon yoluyla beslenmektedir. Disklerin içinde damar ve sinir yoktur. Yaşlanma ile bu diskler yeterince beslenemeyerek deforme olmaya daha müsait bir hale gelir. Yaşlanma bel fıtığı riskini artırır. Ancak bel fıtığı neredeyse her yaşta görülebilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz