Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı Nedir ?
Boynumuzda omurlar bulunmaktadır. Omurların içinde kıkırdak dokusu, damarlar ve sinirler vardır. Kıkırdak dokusunun çeşitli nedenlerle önce omuzlara giden sinirlere ve daha sonra kollara giden sinirlere baskı yapıp rahatsızlık vermesine ‘boyun fıtığı’ adı verilir. Halk arasında basit bir ağrılı hastalık olarak görülen bu rahatsızlık, sanıldığının aksine sinir sıkışmalarına neden olabilir ve kalıcı uyuşukluk bırakabilir. Bunların haricinde hastalık, başlangıç aşamasından itibaren şiddetli ağrılara neden olur ve hastanın yaşam kalitesini düşürür.
Kimler Yüksek Risk Altındadır ?
-> Masa başı ofis çalışanları
-> Uzun süre kitap okuyanlar
-> Diş hekimleri
-> Hamallık, inşaat işçiliği vb. ağır işlerde çalışanlar
-> Halter, gülle atma, vücut geliştirme gibi ağırlık kaldırılan sporlarla uğraşanlar
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
-> Boyun ağrısı
-> Baş ağrısı
-> Omuzlara ağrı yansıması
-> Kollarda ve ellerde uyuşma
-> Omuzlarda ve kollarda güç kaybı
-> Boyun kaslarının hareket kabiliyetinde azalma
Her Boyun Ağrısı Fıtık Mıdır ?
Boyun, vücudumuzun içinde pek çok yapı bulunduran bir kısmıdır. Dolayısıyla boyunda meydana gelen ve kişiyi rahatsız eden pek çok sorun oluşabilmektedir. Bu sorunlar sinirsel, damarsal veya kaslarla ilgili olabilir. Boyunda meydana gelen sürekli ağrıların sebebini öğrenmek için kesinlikle bir ortopedi uzmanına muayene olmak gerekir.
Boyun Fıtığı Ağrılarına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir ?
-> Uzun süre aynı pozisyonda çalışmamız gerekiyorsa yarım saatte bir boynumuzu ve belimizi esnetmek
-> Haftada en az 2 gün 1,5 saat yüzmek (Özellikle sırtüstü)
-> Çeşitli egzersizlerle boyun kaslarını güçlendirmek
-> Ağır sporlar yapılmadan önce, özellikle boyun için gereken ısınma hareketlerini eksiksiz yapmak
-> Doktor kontrolüyle, boyunluk kullanmak
-> Dik oturmak, dik yürümek
-> Ortopedik yastıkla uyumak
-> Boynumuzu özellikle terli iken cereyandan korumak
-> Klima açıkken, boynumuza soğuk hava üfleyecek şekilde uyumaktan kaçınmak
-> Eğer boyun fıtığı çok ileri düzeylere ulaştıysa, fıtığa,boyun düzleşmesi, kireçlenme, kas spazmı gibi ağrıları artıracak ve sorunu dahada büyütecek etkenler eşlik ediyorsa ortopedi uzmanının kararıyla ameliyat gerekebilir.
Boyun Fıtığı Ağrısı İçin Neler Yapılabilir?
-> Boyun bölgesine uzman kişiler tarafından yapılacak masaj boyun kaslarını rahatlatacaktır. Rahatlayan kaslar ise omurlar üzerindeki baskısını çekerek sinirleri serbest bırakacaktır. Bu sayede boyun ağrısı bir miktar hafifleyebilir.
-> Boyna sıcak havlu veya sıcak su torbası koymak da kaslar üzerinde gevşetici bir etkiye sahiptir. Ayrıca hastanın sinirlerini de gevşeterek ağrının yarattığı stres ve gerginliği azaltır.
-> Dinlenmek, vücuttaki tüm fiziksel ve zihinsel gerginliği azaltır. Bu sayede boyun bölgesindeki ağrılar da ciddi miktarda azalabilir.
-> Bitki çaylarının insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Gerek sıcaklığı gerekse içerdiği maddeler sayesinde insanların ağrılarını dindiren bitki çayları boyun fıtığı hastalarına da tavsiye edilmektedir.
-> Boyun fıtığı hastaları düzenli olarak boyun egzersizleri yapmalıdır. Bu egzersizler bazen ısınma şekline bazen ise başı el ile zorlayarak kasları kuvvetlendirme şeklinde yapılabilir. Egzersizler sayesinde boyun kasları daha güçlü ve daha uzun süre çalışabilir hale gelecektir. İyi durumdaki kaslar da omurlara fazla yük binmesine izin vermez ve fıtık ağrısını azaltır.
-> Yüzme, vücuttaki tüm eklemler ve kaslar üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Elbette boyun bölgesi de yüzme sayesinde daha rahatlar. Yüzme sporu hem boyundaki kasları kuvvetlendirir hem de omurgayı düz konumda tutatak sinir sıkışmalarını önler.
-> Fizik tedavi, tüm eklem ve kas problemlerinde olumlu etki gösteren bir metottur. Yalnız bu metodun uzman kişilerce ve doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir. Aksi halde pek çok sakatlığa yol açılabilir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı tedavisinde çeşitli egzersizler ve alınan önlemler olumlu sonuç vermezse ameliyat seçeneğine başvurulur. Ameliyat kararı alınmasında en etkili husus uyuşma başlamasıdır. Boyundaki omurların arasından geçen sinirler baskı altında olduğu için zamanla kolda uyuşukluk yapabilir. Bu da hastanın günlük yaşamını olumsuz etkiler. Hatta bu durum düzeltilmezse felç riski bile vardır. Bu nedenle cerrahi müdahale ile sinirlerin üzerindeki baskının kaldırılması gerekir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
-> Öncelikle hastaya genel anestezi yapılır.
-> Daha sonra boynun sağ ön tarafından 5 cm’lik bir kesik açılır.
-> Bu kesik alandan girilerek fıtıklaşan disk çıkartılır. Ayrıca ilgili sinirin üzerine baskı yapan kemik parçası kazınır.
-> Daha sonra kazınan ve eksilen bölgelere kemik grefti veya titanyum parçalar koyulur. Bu sayede boşluk oluşan bölgede herhangi bir çökme gerçekleşmez.
-> Gerekli maddeler yerleştirilip kanama kontrolü sağlandıktan sonra kesik bölge dikilir.
-> Dikiş atılan bölge temizlenip kapatılarak ameliyat tamamlanır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.