Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Boyun Kütletme Nasıl Bırakılır? (Boyun Kütletmenin Zararları)

Boyun Kütletme Nasıl Bırakılır? (Boyun Kütletmenin Zararları)

Boyun Ağrıları

Boyun bölgesinde beyinciğin alt bölümünden başlayıp sırta doğru uzanan yedi adet omur vardır. Bu omurların etrafında boynu öne-arkaya, yanlara ve ekseni etrafında hareket ettiren kaslar bulunur. Boyun omurlarının içerisinden omurilikten çıkan sinirler geçer ve vücuda dağılır. İşte bu üç yapıda meydana gelen problemler boyun ağrılarının sebepleridir.

Boyun Ağrısı Nedenleri

Çoğunlukla uzun süre kasılı kalması sonucu boyun kasları ağrı oluşmasına yol açar. Bazı kişilerde omurların arasından çıkan sinirler sıkışır ve fıtık meydana gelir. Bazılarında omurların dizilimi bozulur ve boyun düzleşmesi meydana gelir. Bu ve buna benzer sebepler sonucu oluşan ağrılar için en kısa zamanda gereken önlemler alınmalıdır.

Boyun Ağrıları Nasıl Tedavi Edilebilir?

  ->  Öncelikle boyun ağrısı çekenlerin bir ortopedi uzmanına başvurması gerekir.

  ->  Ortopedi uzmanı, hastanın ağrı hikayesini ve yaşam tarzını öğrenir.

  ->  Daha sonra boyun bölgesini önce el ile muayene eder daha sonra röntgen çekilmesi için hastayı yönlendirir.

  ->  Çıkan röntgen sonucuna göre boyunda fıtık, düzleşme gibi rahatsızlıklar olup olmadığı anlaşılır.

  ->  Bu tarz bir sorun yoksa ağrının sebebi kas kaynaklı olacağı için hastaya egzersiz yapmasını ve boynunu uzun süre kasılı tutmamasını söyler.

  ->  Boyun bölgesinde eklem veya kemiksel bir problem varsa fizik tedavi önerebilir.

  ->  Fizik tedavinin yanı sıra hastaya bir egzersiz programı verilebilir.

  ->  Bu yöntemlerle hastanın ağrısı azalmıyorsa veya hastada felç olma riski varsa uzman doktor ameliyat yapılmasına karar verebilir.

  ->  Ameliyat seçeneği, bu tarz problemler için kesin çözüm olmayabilir ancak hastanın yaşam kalitesini önemli derecede artırır.

Boyun Ağrısı Çekenler Nasıl Rahatlayabilir?

Öncelikle boyun ağrısının altında yatan sebep anlaşılmalıdır. Bunun için uzman bir doktora muayene olmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak gerekir. Ağrıların kalıcı olarak ortadan kaldırılması için yapılabilecek tek yöntem budur. Bir de kısa süreli olarak ağrıyı geçirmek ve rahatlamak için yapılabilecek şeyler vardır.

  ->  Boynu yavaş hareketlerle döndürmek,

  ->  Boynu farklı yönlere doğru esnetmek

  ->  Boyna sıcak havlu uygulamak

bu yöntemlerden bazılarıdır. İnsanların boyun ağrısı hissettiğinde yaptığı şeylerden biri ise kütletmektir.

Boynu Kütletmek Zararlı Mıdır?

Boyun kütletmek, ilk anda rahatlık hissi verse de uzun vadede oldukça zararlı bir harekettir. Kütleme esnasında eklemlerde bulunan kıkırdaklara ve eklem kapsüllerine verilen zarar kireçlenmeye yol açar. Kireçlenmenin yanı sıra şiddetle yapılan bu anlık hareketler kaslarda spazm oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı boyun ağrısı çekenlerin ani kütletmeler yerine yavaş ve dairesel hareketler yapması tavsiye edilir.

Boyun Kütletme Nasıl Bırakılır?

Boyun kütletme isteğinin bazen fiziksel bir nedeni olabilir. Ancak büyük bir çoğunlukta da stres gibi psikolojik nedenler boyun kütletme isteği uyandırır. Boynu kütletmeden esneme hareketleri ile boynu rahatlatmak gerekir. Yanlara, öne ve arkaya arkaya yumuşak ve yavaş hareketlerle yapılan esneme hareketleri boyna zarar vermeden kütletme isteğini ortadan kaldırır. Boyun ağrıları çok şiddetliyse ve kütletme bırakılamıyorsa fizik tedavi uzmanına başvurulması gerekir. Fizik tedavi uzmanı boyundaki ağrının giderilmesi için tedavi uygulayabilir. Daha sonra hastanın normal bir postüre sahip olması için egzersiz programı hazırlayabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
13 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,08 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz