Çileğin Faydaları ve Olası Zararları

Çilek oldukça lezzetli ve faydalı bir meyvedir. Çileğin içerisinde yüksek miktarda A, B ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca mineral açısından da zengin bir meyvedir. Taze tüketimin yanı sıra meyve sularında ve kahvaltılık gevreklerde (kurutulmuş şekilde) de karşımıza çıkmaktadır. Normalde mayıs ve haziran aylarında hasat veren çilek bitkisi sera yöntemi ile yılın farklı zamanlarında meyve verebilir.
Çileğin Faydaları
- Çileğin içerisinde bulunan C vitamini ve bazı asidik moleküller sivilcelerin kurutulmasına yardımcı olabilir.
- Çilekte yüksek miktarda B vitamini bulunur. Zengin B vitamini içeriği sayesinde saçların güçlenmesini sağlar.
- Çilek, önemli bir antioksidandır. Kanın temizlenmesini ve hücrelerdeki zararlı moleküllerin atılmasını sağlamak için antioksidan maddelere ihtiyaç vardır. Antioksidan maddelerin faaliyetleri sayesinde kanser oluşma riski de azalır.
- Çileğin içerisinde demir ve potasyum bulunur. Bu mineraller kemik sağlığı açısından çok faydalıdır. Hem çocukların kemik gelişimine yardımcı olur hem de yaşlılarda kemik erimesini önler.
- Çileğin kolesterol seviyesi düşüktür. Düşük kolesterol seviyesi sayesinde rejim yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.
- Çilekte kayda değer miktarda A ve C vitamini bulunur. Bunlar göz sağlığı açısından oldukça önemli ve yararlıdır.
- Çileğin taze tüketiminden sonra en çok kullanıldığı alan cilt bakımıdır. Cilt bakımı için kullanılan karışımlar tariflerle ev ortamında da üretilip kullanılabilir.
Çileğin Olası Zararları
- Çilek fazla miktarda tüketildiğinde mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
- Dağda yabani olarak yetişmiş çilek toplanarak fazla tüketildiğinde besin zehirlenmesine yol açabilir. Besin zehirlenmesi ise erken müdahale edilmezse hayati tehlikeleresebep olabilir.
- Çileğin aşırı tüketilmesi midede şişlik ve bağırsaklarda hazımsızlık hissi oluşturur.
Bu yazı faydalı oldu mu?
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.