Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Damak Kaşıntısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Damak Kaşıntısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Damak Kaşıntısı Neden Olur?

Damak kaşıntısı, kişinin damağından başlayan ve boğazına doğru ilerleyebilen bir semptomdur. Genellikle üst solunum yoluyla ilgili bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkar. Alerji duyulan bir maddenin vücuda girmesinden dolayı ya da nezle ve grip gibi üst solunum hastalıklarının ilk belirtisi olarak damak kaşıntısı hissedilebilir. Nezle ve benzeri hastalıkların belirtisi olan damak kaşıntısını ertesi sabah karşılaşılacak olan bir burun tıkanıklığı takip eder. Bu kaşıntı hastalığın iyileşme dönemine kadar devam edebilir. Polen alerjisi olanlar bahar aylarında sıklıkla damak kaşıntısı yaşayabilir. Bahar aylarında hava değişimlerinden dolayı nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları da çok yaygın olduğu için damak kaşıntısı şikayetinin görülme ihtimali artar. Alerji sebebiyle meydana gelen damak kaşıntıları sadece solunan havadaki alerjen partiküller nedeniyle değil, vücudun tüketilen gıdalara karşı alerjisi nedeniyle de olabilir.

 

Evde Damak Kaşıntısı İçin Ne Yapılabilir?

  ->  Eğer damak kaşıntısına neden olan şey tüketilen bir besinse ilk olarak gargara yapılması gerekir. Böylece alerjen partiküller mümkün olduğunca damaktan uzaklaştırılır.

  ->  Tüketilmiyor olsa bile alerjen gıda maddesi ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

  ->  Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan damak kaşıntılarını azaltmak için ıhlamur ve adaçayı gibi ılık içecekler tüketmek faydalı olacaktır.

 

Ne zaman Doktora Gitmek Gerekiyor?

Damak kaşıntısı çoğu zaman basit bir semptom olsa da bazen ciddi sonuçlara neden olabilir. Alerji nedeniyle meydana gelen damak kaşıntılarında şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Kaşıntı, kızarıklık ve şişlik geçmiyorsa bir doktora görünmek gerekir. Damak kaşıntısı için kulak burun boğaz bölümüne muayene olmak gerekir. Alerji nedeniyle olmasa bile günlerce hiç geçmeyen damak kaşıntısı daha başka hastalıkların da işareti olabilir.

 

Nasıl Tedavi Ediliyor?

Damak kaşıntısı bir hastalık değil, sepmtomdur. Yani bir hastalığın belirtisidir. Bu yüzden damak kaşıntısına neden olan etkene göre tedavisi de farklılık gösterecektir.

  ->  Damak kaşıntısı üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişmişse mevcut hastalığı iyileştirmeye yönelik antigribal ilaçlarla uygulanan bir tedavi gerçekleşecektir.

  ->  Alerjiye bağlı damak kaşıntısı söz konusuysa ve hasta da kaşıntıdan fazlaca şikayetçiyse antialerjik bir tedavi uygulanır.

  ->  Alerji nedeniyle ortaya çıkan kaşıntıyı sonlandırmak için kortizonlu spreyler ve gerektiğinde antialerjik ilaçlar kullanılır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
15 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,20 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Ceylan dedi ki:

    Mrb.6 yildr burnumda kemik egriligi var ve burun kanamasi yara sivi akma gibi sorunlar var son zamanlarda da damağim cok kasiniyo m.yara olmus ve sivilce gibi bi nokta oluşmuş..ne yapmaliyim yardmci olur msnz..??

  2. Semra dedi ki:

    Merhaba kizim. 4 yasinda atesi var icten halsiz istahsiz midesi bulaniyo bu durumda bende ayni ilaclari verir diye doktora goturmedim mide bulantisi icin metpamid ates dusurucu calpol nezle ve burun tikanikligi icin peditus bogaz icin sudafed veriyorum 2 3 gundur iciyo bu ilaclari biseyi yoktu bugun damak icinde kirmizi cizgiler var ve kasiniyo diyo napmam laizm ilaclarimi kesim doktorami goturim yada kasinti icin napabilirim simdiden tesekurler ..

  3. Aysel akgoz dedi ki:

    merhaba benim damak birde burun içi kaşintim başladı iki aydır çok kötü oldum sizce ne yapmalıyım

  4. Osman kara dedi ki:

    Arkadaşlar bunun tek ilacı “CÉTIRIZINE BIOGARAN 10 mg.” İlacıdır kaşıntıyı anında kesiyor, 24 saat etkisi var. Düzenli kullanındığında 1 aya alarji kayboluyor. Tabi 1 sene sonra plenlerle yine geliyor kaşıntı:((

Yorum Yaz