Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Apsesi Nasıl Geçer? (Apse Tedavisi)

Diş Apsesi Nasıl Oluşur?

Dişler, ağız içinde kemik ve et dokularının desteğiyle dururlar. Bu dokular dişe hem destek olurken dişin maruz kaldığı tüm durumlardan etkilenir. Dişe gelen yüksek fiziksel kuvvetler veya tedavi edilmeyen diş çürükleri diş etlerini ve çene kemiğini de olumsuz etkiler. Diş çürükleri en dış tabakadan başlar. Tedavi edilmedikçe daha iç tabakalara doğru ilerler. En sonunda pulpa adı verilen, dişi besleyen kısma gelir. Bu kısımdaki çürükler pulpadaki organik maddelerin etkisiyle bir enfeksiyona dönüşür. Pulpadaki enfeksiyon dişin en alt noktasındaki boşluktan aşağı doğru ilerler. Bu noktasal boşluk normalde dişin kan ve sinir giriş çıkışlarının olduğu yerdir. Dişin kökünden dışarı çıkan bu enfeksiyon bulunduğu alanda yayılır, büyür ve şişerek apse denilen mikroplu keseyi oluşturur.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş apsesinin iyileşebilmesi için apseyi oluşturan sebebin ortadan kaldırılması amaçlanır. Bunun için de diş hekimine başvurulması gerekir. Diş hekimleri apsenin sebebine ve son durumuna göre farklı tedavi yöntemleri kullanmaktadır.

  ->  Apse sinir uçlarının üstünü kapladıysa hastaya yapılacak işlemlerden önce anestezide başarı sağlanamaz. Çünkü verilen anestezik solüsyon enfeksiyon nedeniyle sinir uçlarına ulaşamaz. Antibiyotik verildikten sonra apse iyileştirilir. Daha sonra diş uyuşturularak gerekli tedavi yapılır.

  ->  Apse çok büyükse ve kendiliğinden patlama riski varsa şişliğin olduğu bölge bistüri ile kesilir. Bu işlem yapılırken hastada minimum seviyede iz bırakmaya dikkat edilmelidir. Daha sonra apse kesilen alandan boşaltılır. Tüm apse boşaltıldıktan sonra hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Yapılabilecek son işlem olarak da diş çekilir.

  ->  Apseli diş kanal tedavisi ile kurtarılabilecekse bu yöntem denenir. Önce apseye sebep olan dişin kanallarına girilir. Bu kanallar en alt noktasına kadar açılır. Daha sonra apse buradan yukarı doğru hareket etmeye başlar. Apsenin tamamen boşaltılması için serum fizyolojik adı verilen bir sıvı ile kanallar yıkanır. Apsenin dolduruğu bölgenin iyileşmesi için zaman gerekir. Bu nedenle tedavi ilk seansta tamamlanmaz. Hastaya bir sonraki seansa kadar kullanması için antibiyotik verilir. Son olarak da hastanın kanal tedavisi yapılarak işlem tamamlanır.

Dişlerden kaynaklanan apseler için kesinlikle diş hekimine muayene olmak gerekir. Evde apseyi delmek veya sıradan bir kişiye diş çektirmek kesinlikle yanlıştır. Bu yöntemler çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz