Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Dolgusu Neden Düşer ve Düşerse Ne Yapılır?

Diş Dolgusu Neden Düşer ve Düşerse Ne Yapılır?

Diş Dolgusu

Diş tedavisinde en çok kullanılan yöntem dolgudur. Dişlerin çürümesi, kırılması, renk değişimi veya doğuştan gelen şekil bozuklukları nedeniyle dolgu yapılır. Son yıllarda ilerleyen teknolojiyle birlikte pek çok dolgu yöntemi geliştirilmiştir. Eskiden yalnızca amalgam kullanılırken günümüzde kompozit, inley-onley seramik dolgu ve CAD-CAM tekniği gibi yöntemler yaygınlaşmaya başlamıştır. Dolgu, maddeleri dişe direkt olarak tutunamaz. Diş ile dolgu maddesi arasında bağlantı ve sızdırmazlığı sağlamak amacıyla bazı maddeler kullanılır. Bu maddeler dolgunun daha uzun ömürlü olmasını ve hastanın herhangi bir sıkıntı yaşamamasını sağlar. Ancak tüm dolgular istenildiği gibi uzun süreler kullanılamaz. Çeşitli olumsuz nedenlerden dolayı kırılır, kopar veya tamamen düşebilir.

Klasik Dolgu Yapma Aşamaları Nelerdir?

  • Öncelikle dişteki çürükler temizlenir.
  • Daha sonra dişin sağlam kalan kısmı dolgu yapımı için uygun forma getirilir.
  • Bunun için ince kalan, kırılma riski yüksek olan kısımlar düzeltilir.
  • Daha sonra dolgunun dişe tutunabilmesi için yardımcı maddeler uygulanır.
  • Hazırlanan diş dokularının üzerine dolgu maddesi yerleştirilir.
  • Son olarak dolgunun dişe uyumlu hale gelmesi ve çiğneme için en ideal formda olması sağlanır.

Diş Dolgusu Neden Düşer?

  • Dolgu yapılırken diş ile dolgu maddesi arasında bağlayıcı ajan kullanılmazsa
  • Dolgu yapılırken çürüğün temizlendiği bölgeye tükürük veya yemek artığı kaçarsa
  • Dolgu maddesi düzgün bir şekilde dişe uyumlanamazsa
  • Dolgu maddesi tamamen sertleşmeden tedavi bitirilirse
  • Dolgu maddesinde dile veya yiyeceklere takılıp sökülmesine neden olacak çıkıntılar bırakılırsa
  • Dolgulu diş ile fındık kabuğu gibi sert maddeler kırılırsa

diş dolgusu hasar görebilir, hatta tamamen düşebilir.

Diş Çürüğü Dolgunun Düşmesine Neden Olur Mu?

Diş dolgusu çürük iyi temizlenmeden yapılırsa veya yapım esnasında tükürük, kan gibi bir madde dolgunun tabanında kaldıysa yeniden çürüme görülebilir. Ancak diş yapısı kanala doğru ilerledikçe zayıfladığı için oluşan çürük dişin kanallarına doğru ilerler. Bu durum sonucunda dolgu düşmez. Ancak kanala ulaşan çürük hastanın aşırı ağrı duymasına sebep olur.

Dolgu Düşmesi Belirtileri

  • Dişte ağrı oluşması
  • Dolgu düşmesi sonucu dişin açıkta kalan kısmında sızı duyulması
  • Dişin desteksiz kalan duvarlarının kırılması

Dolgu Düştüğünde Ne Yapılmalıdır?

Diş olgusu düştüğünde ağrı oluşturması ve dişin desteksiz kalan kısımlarının kırılması gibi riskler meydana gelir. Bu risklerin biran önce ortadan kaldırılması için diş hekimine giderek dolgunun yeniletilmesi gerekir. Diş hekimine gidene kadar geçen sürede ise dolgunun düştüğü diş ile çiğneme yapmamak gerekir.

Dolgu Düşünce Neden Ağrı Olur?

Diş dolgusu bazen direkt olarak bazen de kanal tedavisi yapılan dişin üzerine uygulanır. Direkt olarak yapılan ve hala canlı olan dişler, dışarıdan gelen etkilere karşı hassastır. Bu dişlerin en dıştaki koruyucu tabakası kalktığı için yapılan dolgu düşerse içteki hassas katmanlarda ağrı ve sızı oluşur. İç katmanlarda en sık hassasiyet oluşturan etkenler sıcak ve soğuk içeceklerdir. Kanal tedavisinin üzerine yapılan dolgularda ise durum daha farklıdır. Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alındığı için bu diş cansız hale gelir. Cansız dişler ise sıcak veya soğuk hiçbir etki ile ağrımaz.

Geçici Dolgu Düşmesi

Sorunlu dişlere bazı durumlarda geçici dolgular yapılır. Örneğin daimi dolgunun hazırlanması uzun süre alacaksa veya kanal tedavisi henüz tamamlanmamışsa hastanın acı çekmemesi ve dişin iç kısmına besin artığı dolmaması için geçici dolgu maddeleri yerleştirilebilir. Bu maddeler diğer dolgulara göre daha dayanıksız ve kolay çıkabilecek şekilde hazırlanmıştır. Eğer bir sonraki randevudan önce geçici dolgular düşerse hastanın direkt diş hekimine giderek geçici dolgusunu yeniletmesi gerekir. Aksi taktirde pek çok sıkıntıyla karşılaşabilir.

Dolgu Düşerse Nasıl Tedavi Edilir?

Dolgu düşerse öncelikle sorunlu diş muayene edilir. Dolgu düştükten sonra dişte çürüme veya kırılma meydana gelip gelmediği incelenir. Eğer dişte bir problem yoksa düşen dolgu parçasının yerine aynı maddeden ek yapılabilir. Ancak yeni bir çürük oluşumu varsa önce bunun düzgünce temizlenmesi gerekir. Daha sonra hastaya yeni dolgusu yapılır. Uygulana  dolgunun tekrar düşme riski yüksekse farklı bir tedavi yöntemi denemek gerekir. Bu yöntemlerden bazıları:

  • Direkt kaplama diş hazırlanması
  • Dişe öncelikle kanal tedavisi yapılarak post denilen yardımcı vidalar kullanılması, daha sonra bu yardımcı vidalardan yararlanarak kaplama diş hazırlanması
  • Farklı bir dolgu maddesi uygulanması

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
26 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,27 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Demet Akalın ? dedi ki:

    demet akalın’la okan kurt barışır mı?

  2. Unal dedi ki:

    Nasıl olsa cevap vermiyorsunuz aklıma geleni sorayım 09.09 2018 bugün 6.40 olan dolar ne olur

  3. Selen dedi ki:

    Amalgam dolgularin zararlı olduğunu söyleniyor . Bunun gerçeklik payı nedir acaba? Bende amalgam dolgu var. Söktürmeli miyim ? Teşekkürler şimdiden

  4. boşver dedi ki:

    CEVAP verilmeyecekse neden sorayım ki ? :) :D

  5. Ceyda dedi ki:

    Merhaba benim dişim de hiç çürük yok ağrı sızım da (Allah’a bin şükürler olsun ) fakat hiçhayatımda dişçiye gitmedim …gideyim dedim en sonunda be gittim doktor pek iyi bakan biri değildi bana arka dişlerim de lekeler olduğu için hemen dolgu dedi bende yaptırmadım ben lekeleri temizletsem fakat dolgu yaptırmazsam bir sıkıntı olur mu ? Çünkü dolgu sanki yapay gibi duruyor yardımcı olur Musunuz tavsiye verin lütfen

    1. korhan dedi ki:

      mr benim dişlerim sağ dişimin üst tarafımdaki dişimin doldolgusu çok sık kırılıyor ne yapmam gerek

Yorum Yaz