Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Dişler, etrafını saran diş etleri ve çene kemiği sayesinde ağızda sabit kalırlar. Diş etleri, dişi belli bir seviyeye kadar sarar ve herhangi bir problem olmadığı sürece ömür boyu aynı seviyede kalır. Ancak çoğu insanda diş etleri ömür boyu aynı konumunu koruyamaz ve gitgide dişin üzerinden çeneye doğru çekilir. Bu çekilme dişin hareket kazanmasına ve sonunda diş kaybına neden olur. Diş etleri, genetik etkenlerden, yaşlılıktan, sigara kullanımından, diş eti problemlerinden ve çene kemiğinin erimesinden dolayı çekilir. Bu çekilme erken dönemde fark edilip önlem alınırsa durdurulabilir. Ancak belli bir seviyeden sonraki çekilmelerde dişin sabitliğinin tekrar sağlanması imkansızdır.

Diş Eti Çekilmesi Türleri

1-Akut Diş Eti Çekilmesi: Bu tür çekilmeler kısa sürede gerçekleşir. Diş eti çekilmesine neden olan bariz bir sebep vardır. Örneğin dişlerin arasına sıkışan bir çekirdek kabuğu, taşkın yapılmış bir dolgu, diş etine baskı yapan bir köprü protez, akut diş eti çekilmesine sebep olur. Akut diş eti çekilmeleri genellikle 3-4 mm civarındadır ve meydana geldiği bölgede dişlerin sallanma olasılığı fazladır.

2-Kronik Diş Eti Çekilmesi: Kronik çekilmeler, uzun süre görülen olumsuz durumların sonucudur. Genellikle dişleri iyi fırçalamamaktan kaynaklanan diş taşı birikimi ile oluşur. Ortalama 1-2 mm lik çekilmeler vardır. Dişler çok fazla sallanmaz ancak tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda diş kayıplarına sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Günde 3 kez dişleri doğru teknikle fırçalamak gerekir.

  ->  Sigara kullanımı diş etleri için çok zararlıdır. Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

  ->  Her gün en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır.

  ->  6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.

  ->  Düzenli olarak diş hekimine giderek kontroller yaptırılmalıdır. Herhangi bir problem varsa önlem alınmalıdır.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesinin tedavisi için ilk adım, çekilmeye sebep olan durumun tespitidir. Çekilmenin sebebi belli olduktan sonra bunun ortadan kaldırılması şarttır. Örneğin hatalı bir protez, dolgu veya başka bir işlem varsa düzeltilir. Hastanın diş taşları temizlenir. Hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir ve ilk seans bitirilir. Daha sonra iyileşme için belli bir süre beklenir. Sonraki seanslarda kalan diş taşları da temizlenir ve tedavi tamamlanır. İlerleyen zamanlarda hasta belli aralıklarla kontrole çağrılır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz