Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Hekimliğinde Lazer Kullanımı

Diş Hekimliği ve Lazer

Ağız ve diş sağlığı ülkemizde yaşayan insanların pek özen göstermediği bir konudur. Ancak belli bir süre sonra ağrı problemi veya dişlerdeki estetik bozukluklar kişilerin diş hekimine başvurmasına sebep olur. Diş hekimliği hem teknik hem de malzeme çeşitliliği bakımından sürekli kendini geliştirmektedir. Son dönemde kullanılmaya başlayan aletler arasında lazer teknolojisi dikkati çekmektedir. Lazer daha önce göz ameliyatlarında veya derideki kesip dikme işlemlerinde sıkça kullanılmaktaydı. Yakın zamanda ise araştırmacı diş hekimleri sayesinde ağız ve diş sağlığında da kullanılmaya başlandı.

Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazerlerin Çeşitleri Nelerdir?

  1-) Yumuşak Doku Lazeri: Bu lazer sert doku lazerine göre daha düşük maliyetlidir ve daha yaygın kullanılır. Ayrıca yumuşak doku lazerinin kullanım tekniğini öğrenmek de oldukça kolaydır.

  2-) Sert Doku Lazeri: Sert doku lazeri yüksek maliyetlidir. Kullanımı daha komplekstir. Sert doku lazerinin hem etki alanı hem de yaptığı etki daha fazladır. Bu nedenlerden dolayı yumuşak doku lazeri kadar yaygın kullanılmamaktadır.

Diş Hekimliğinde Lazerin Kullanım Alanları Nelerdir?

  ->  Çürük temizlenmesi

  ->  Dolgu işlemi

  ->  Çene kemiğinin içerisinde gömülü vaziyette bulunan dişlerin çıkartılması

  ->  Çenelerde bulunan kemik çıkıntılarının alınması

  ->  Protez yapımını önleyen yumuşak dokuların kesilmesi

  ->  Dişetlerindeki büyüyen kısımların kesilip çıkartılması (Gingivektomi)

  ->  Diş etlerine ufak müdahaleler yaparak estetik bir görünüm verilmesi (Gingivoplasti)

  ->  İmplant yerleştirilmesi

Lazer İle Ağrısız Çürük Tedavisi Mümkün Mü?

Sert doku lazerlerini doğru biçimde kullanarak ağrısız çürük tedavisi yapmak mümkündür. Ancak bunun için dişin farklı katmanlarına uygun farklı ışın gücü kullanılmalıdır. Örneğin mine tabakası, dentin tabakasından daha serttir. Mine kaldırılırken dentinden daha güçlü ışın uygulanmalıdır. Bir de dentin dokusuna gelindiğinde dişin kanalının açılmaması için yalnızca çürük dokunun etkileneceği düzeyde ışın kullanmak oldukça önemlidir. Gelişen teknolojiyle birlikte bu anlatılan kurallara uyularak düzgün bir tedavi yapmak mümkündür. Tabi ki bunun için diş hekiminin kullandığı lazer konusunda uzman olması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz