Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Dişler nasıl fırçalanmalı?

Diş fırçalamak  da vücudumuza yaptığımız her bakım gibi eğitim gerektirir. İlkokul çağlarında üstünkörü bahsedilen diş fırçalama kuralları daha fazla önemi hak ediyor. Diş eti kanamaları, diş çürükleri ve diş çürükleriyle beraber gelişen ağız kokusunun önlenmesinde dişleri doğru fırçalamanın önemi çok büyüktür. Süt dişleri dökülmeye başlamış çocukların mutlaka yeni dişleri çıkmadan bu eğitime tâbi tutulmaları gerekir.

 

Fırça Islatılmamalı

En sık yapılan hatalardan biri fırçalamaya başlamadan önce diş fırçasının ıslatılmasıdır. Diş fırçası ıslatılmamalı, hatta bir fırçalamadan diğerine kadar fırça kurumuyorsa 2 diş fırçası bulundurup dönüşümlü olarak kullanmak gerekir. Islatılan diş fırçası gerekli sertliği sağlayamaz. Fırçalamaya başlarken kuru diş fırçasına leblebinin yarısı kadar diş macunu sıkılır ve azı dişlerin çiğneyici yüzeylerine diş macunu yayılarak fırçalamaya başlanır. Sıkılan macunun miktarı bir leblebi boyutundan fazla olmamalıdır.

 

Önemli Olan Mekanik Temizlik

Diş fırçalamadaki maksat dişin yüzeyinde oluşan bakteri plağını parçalayarak dişleri temizlemektir. Sadece gargara ya da diş macunu kullanarak bu temizliği yapmak mümkün değildir. Önemli olan doğru bir teknikle fırça darbelerini dişe vurmaktır.

 

Çok mu bastırıyorum?

Diş fırçalamada yapılan yanlışların en çabuk ortaya çıkan belirtisi diş fırçasının yıpranmasıdır. Eğer kaliteli bir diş fırçasının telleri 1 ayda paralelliğini yitirerek yamuluyorsa bu fazla bastırdığınız anlamına gelir. Normal bir diş fırçası 3 ayda kullanılmaz hale gelir. Fırçalarken çok bastırmak zamanla dişlerin aşınmasına neden olabilir.

 

Ne Zaman ve Ne Kadar Fırçalamak Gerekiyor?

Dişler esasen her yemekten sonra fırçalanmalıdır. Ancak gün içinde genelde dışarıda bulunulduğu için öğlen yemeklerinden sonraki fırçalama atlanmaktadır.  Sabahları kahvaltıdan sonra ve gece artık bir şey yememeye karar verildiğinde olmak üzere en az iki kez fırçalama yapılmalıdır. Özellikle gece fırçalamanın önemi çok büyüktür. Çünkü uyuduğumuz esnada dişlerimizi bakterilerden koruyan tükürük salgısı üretilmemektedir. Gece de fırçalama yapılmadıysa dişler zararlı bakterilerle baş başa kalırlar. Diş fırçalama işlemi iki dakika sürmelidir.

 

Diş Fırçası Yoksa…

Diş fırçasının olmadığı durumlarda da besin artıklarının ağızda kalmasına göz yummamak gerekiyor. En azından suyla gargara yaparak besin artıklarını ağızdan uzaklaştırmak gerekiyor. Ancak en doğrusu bu düşüncelere hiç girmeden çakmak büyüklüğünde bir portatif diş fırçası bulundurmaktır. Sigara tiryakilerinin taşıdığı paket, çakmak ve herkesin elinden düşürmediği kocaman telefonları düşündüğümüzde en azından cepte olmasa bile okul çantasının ya da iş yerindeki çekmecenin bir köşesinde küçük bir diş fırçası için yer açılabilir. Üstelik macun kullanmak da şart değildir öğlen fırçalamasında.

 

Adım Adım Diş Fırçalama

-> Yarım leblebi büyüklüğünde diş macunu kurumuş haldeki fırçaya sürülür.

-> Önce azı dişlerin çiğneyici yüzeylerine fırça dik tutularak ileri geri hareketlerle diş macunu yayılır.

-> Daha sonra ön dişlerden başlanarak arkaya doğru ön yüzeyler fırçalanır. Fırça diş dibinden ağız boşluğuna bakacak şekilde 45 derece açıyla tutulur. Diş etlerinin bitiminden başlanarak diş tepesine doğru dairesel hareketlerle fırçalama yapılır. Diş dipleri ile diş etlerinin arası özellikle temizlenmelidir. Ancak fırça kesinlikle diş etlerine zarar verecek kadar bastırılmamalıdır. Dişlerin arası da özenle fırçalanmalıdır.

-> Diş fırçalama esnasında diş eti kanıyorsa ya diş eti sağlığınız bozulmuştur ya da yanlış fırçalıyorsunuz demektir. Fırçalama sırasında diş etine zarar verilmesi diş eti çekilmesi gibi ciddi problemlere neden olabilir.

-> Ardından aynı teknikle iç yüzeyler fırçalanır.

-> Son olarak da fırça dik tutularak çiğneyici yüzeyler fırçalanmalıdır. 

-> Fırçanın arkasındaki dil temizleyici kısım ile dil de temizlenmelidir.

-> Fırçalamadan sonra iyice gargara yapılmalı ve diş macunu yutulmamalıdır.

 

Diş Fırçası Nasıl Muhafaza Edilmeli

Dişler fırçalandıktan sonra macun artıkları temizlenene kadar diş fırçasını yıkamak gerekiyor. Birkaç haftada bir diş fırçasının kıllarının dipleri de kontrol edilmelidir. Bazen kıl diplerinde kir tabakası oluşabilir. Diş fırçaları kesinlikle hava almayan bir kılıfa koyulmamalıdır. Bu kılıflar nemi fırçada tutarak bakteri ve mantar oluşumuna neden olabilir. Fırça temiz bir ortamda diğer fırçalamaya kadar kurutulmalıdır.

 

Çocuklara Uygun Macun Ve Fırça Olmalı

3 yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanılmamalıdır. 3 yaşından 12 yaşına kadar ise çocuklara özel diş macunları ve fırçalar kullanılmalıdır. Çünkü bu dönemde çocuk süt dişlerini kullanmaktadır. Süt dişlerinin yapısına uygun kimyadaki diş macunları yıpranmayı önleyecektir. Çocuklar için üretilen diş fırçaları da elbette daha yumuşak kıllara sahip olacaktır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 1,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz