Dizanteri Nasıl Bulaşır? (Dizanteri Tedavisi)
Dizanteri Nedir ?
Dizanteri, bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kısaca kanlı ishal olarak tanımlanabilir. Aynı anda hem ishal hem de dışkıda kan ve kötü koku bulunması, dizanteri ihtimalini düşündürmelidir. Dizanteri oluşumuna neden olan 2 çeşit canlı vardır. Bunlar amip ve basil denilen parazitlerdir. Bu ikisinin ortaya çıkardığı rahatsızlığın ortak ve farklı yönleri bulunmaktadır. Bu parazitlerin hastalık oluşturabilmesi için önce dışarıdan bulaşması daha sonra sindirim sistemine yerleşip burada çoğalması gerekmektedir. Dizanteri özellikle gelişmemiş ülkelerde ve savaşlarda çok fazla insana bulaşıp büyük salgınlara yol açabilmektedir. Bu nedenle sağlık örgütlerinin ve hastalarının bilinçli davranması gerekmektedir.
Dizanteri Belirtileri
-> Yüksek ateş
-> Dışkıda kan görülmesi
-> Dışkılama öncesi şiddetli karın ağrısı
-> Dışkılama sırasında zorlanma hissi
-> Şiddetli ishal
Dizanteri Nedeniyle Ölüm Görülebilir Mi ?
Dizanteri doğrudan ölüme sebep olan bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmeyen ve uzun süre etkisini gösteren dizanterilerde su kaybı nedeniyle böbrek yetmezliği ve parazitlerin yayılımı nedeniyle karaciğer yetmezliği görülebilir. Böyle durumlar nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilir.
Dizanteri Nasıl Bulaşır ?
-> İyi yıkanmayan yeşil sebzelerin tüketilmesiyle
-> Etlerin yeterince pişirilmeden yenmesiyle
-> Kirli suların içilmesiyle
-> Pis sularda yüzmeyle
-> Dışarıdan açık olarak satılan gıdaların saklama koşulları yeterince hijyenik değilse
Dizanteri Teşhisi
Dizanterinin kesin teşhisi için doktor öncelikle hastadaki tüm belirtileri öğrenir. Daha sonra hastanın dışkısı laboratuvarda incelenir. Bu incelemede amip veya basile rastlanması durumunda dizanterinin kesin teşhisi koyulur.
Dizanteri Tedavisi
Doktorun inisiyatifine göre dizanteri tedavisi ayakta veya hasta hastaneye yatırılarak yapılabilir. Dizanteri tedavisinde temel ilaç antibiyotiktir. Ancak kullanılacak olan antibiyotik, hastalığa sebep olan parazitin türüne göre ve hastanın yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılır ve iyi istirahat edilirse 7-10 gün içinde dizanteri hastalığında tam iyileşme sağlanabilir.
Bebeklerde Dizanteri
Bebeklerde görülen dizanteride çok fazla kanlı ishal görülür. İshalin yanı sıra ateş yükselmesi de sık rastlanılan bir belirtidir. Yetişkinlerde görülen dizanteriden farklı olarak bebeklerdeki dizanteride karın ağrısı en belirgin bulgudur.
Amipli Dizanteri İle Basilli Dizanterinin Farkı Nedir?
Amipli dizanteride ishal ve karın ağrısı çok fazla görülür. Ateş yükselmesine pek rastlanmaz Ancak basilli dizanterinin en tipik bulgusu ateş yükselmesidir. Basil, bir bakteri türü olduğu için amiplerden daha çabuk yayılır ve daha kolay bulaşırlar.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.