Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Erteleme Hastalık Mı? Erteleme Nasıl Önlenir?

Erteleme Hastalık Mı? Erteleme Nasıl Önlenir?

Erteleme Hastalık Mı?

Ertelemek çoğu zaman hayatımızın akışını istediğimiz doğrultudan çıkaran bir davranış olur. Ertelenen işler ya zamanında yapılamaz ya da çok hatalı sonuçlanırlar. Ertelemeye birçok etken neden olabilir. İlk akla gelen şey yapılacak işe karşı duyulan ilgidir. Elbette sevdiğimiz şeyleri ertelemeyiz. Sosyal medya bağımlısı bir kimseden “Bildirimlere yarın bakarım” gibi bir erteleme yapması beklenmez tabii ki. Erteleme konusunda en önemli iki şey çoğu zaman sonuca ulaşmak için aşılması gereken güçlük ve yapılacak işten gelecek hazdır. Elbette bu noktada güçlük yaşatan sorumlulukların neden ertelendiğinin üzerinde durmak gerekiyor. Zira haz duyulan işler pek ertelenmez. Güçlükleri aşmak da bir hazdır fakat öncesinde harcanması gereken çabayı erteler dururuz. Bilim insanlarının ertelemenin sebebini araştırdığı deneyden bahsedeceğiz şimdi. Bu deney ertelemenin çok önemli bir sebebini ortaya çıkarıyor.

 

Erteleme Zaman Algısıyla İlgili

Ertelemenin sebeplerini araştıran bilim insanları iki gruba ayırdıkları katılımcılar üzerinde bir deney gerçekleştirdiler. Deney basit ama çok zekice bir yöntemle uygulandı:

  ->  İki gruptaki katılımcıların her birinden bir banka hesabı açmaları istendi.

  ->  İlk gruptakilere haziran ayının başından aralık aynının sonuna kadar olan 6 aylık süre verildi.

  ->  İkinci gruptakilere ise temmuz ayının başından ocak ayının sonuna kadar olan 6 aylık süre verildi.

  ->  Deney sonuçlandığında birinci gruptakilerin hesap açmakta daha aceleci davrandıkları görüldü.

  ->  Bilim insanları bunun zaman algısıyla ilgili olduğuna kanaat getirdi.

  ->  İki gruba da 6 ay süre tanınmasına rağmen ikinci gruptakiler “Gelecek yıla kadar sürem var.” algısıyla banka hesabı açmayı ertelediler.

  ->  Çünkü ikinci gruptakilerin süresi birinci gruptakilerle eşit olsa da gelecek yıl içinde bitiyordu. Bu durum onların hesap açma işlemini ertelemelerine sebep oldu. Yani insanlar kendilerine tanınan süreyi ne kadar uzun algılarlarsa o kadar geç yapıyorlar işlerini.

 

 

Deneyden Çıkarılan Sonuç

Bu deneyden çıkarılan sonuç şu ki ertelemenin zaman algısıyla ilişkisi var. Yani bir işi yapmak için yetersiz zaman olduğu halde kişi bunu algılayamıyorsa o işi erteler. Zamanın farkında olmakla ilgili bir problem varsa planlama yapmak şarttır. Bir işi yapmak istemediğiniz için erteliyorsanız  ve sorumluluğunuzun bilincinde değilseniz zaman planlamasının bir faydası olmayabilir. Ancak yapmak zorunda olduğunuza kanaat getirdiğiniz işlerinizi planlanan zamanda gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

 

Erteleme Nasıl Önlenir?

  ->  Ertelemeyi önlemenin en mühim kuralı ertelemenin farkına varmaktır.

  ->  Ertelemenin farkına varmak için yapılacak işleri zamana bölmek gerekir.

  ->  Örneğin 2 ay içinde 8 kilo vermeyi hedefliyorsanız 15 gün sonra tartıya çıktığınızda 2 kilo vermiş olmalısınız.

  ->  Elbette her hafta eşit kilo veremezsiniz, metabolizma üzerinde birçok etken vardır.

  ->  Ancak ilk 15 günde kilo veremediyseniz bu sizin bir şeyleri ertelediğiniz anlamına gelir.

Bu örnekte biyolojik faktörlerin etkisi ihmal edilse de yapılacak işleri zamana bölme mantığı her alanda birebir  aynıdır. Geriye dönüp geçen sürenin değerlendirilme oranına bakmak gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz