Evde Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryum
Evcil hayvanlar arasında bakımı en kolay olan balıktır. Balık belli bir alanın içerisinde yaşadığı için evi kirletmez. Aynı zamanda sessiz ve yavaş hareket eden bir canlı olduğu için bakan kişilere huzur verir. Balığın uzun süre hayatta kalabilmesi ve sağlıklı olarak soyunu devam ettirebilmesi için uygun bir akvaryumda yaşaması gerekir. Bunun için balıkların alındığı petshop yetkilisi ile fikir alış verişi yapmak gerekir. Buna ek olarak balıklarla ilgili detaylı bir araştırma yapmak şarttır. Onların da bir canlı olduğunu bu nedenle sağlıklı biçimde bakılmaları gerektiği unutulmamalıdır.
Akvaryum Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
-> Akvaryumu alan kişinin balıklara yeterli zaman ayırmayı kabul etmesi gerekir. Unutmamak gerekir ki balıklar alınıp eve getirildikten sonra hayvan severlerin sorumluluğu altındadır. Onlara mümkün olduğunca sağlıklı bir ortam hazırlamak gerekir.
-> Akvaryumlar süs amaçlı kullanılsa bile bir çok canlının yaşam alanı olduğunu unutmamak gerekir. O yüzden akvaryumun evin neresinde daha hoş durduğu değil nasıl daha iyi koşullarda bakılabildiği önemlidir.
-> Alınacak akvaryumun, balıkların yaşayabileceği büyüklükte olması gerekir. Aksi taktirde balıklar yeterince gelişemez ve ömürleri kısalır.
-> Alınacak balıkların birbiri ile uyum içerisinde yaşayıp yaşayamayacağının öğrenilmesi gerekir.
-> Akvaryumun içerisine koyulacak kum, taş ve bitkilerin özenle seçilmesi gerekir.
-> Akvaryumun uygun bir su ısıtıcısı ve su pompası olmalıdır. Basit yapılı akvaryumlar veya cam fanuslar balık bakmak için uygun değildir.
-> Akvaryumun içerisine temiz içme suyu koyulması balıkların daha temiz ve ideal bir ortamda yaşamasını sağlar. Ancak çeşme suyunu bir süre açıkta bekleterek de akvaryuma koyabilirsiniz.
Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır?
-> Akvaryumdaki balıkların beslenebilmesi için elbette yeme ihtiyaç vardır. Balık yemi akvaryumdaki balıkların 2-3 dakika içerisinde bitirebileceği kadar atılmalıdır. Aksi taktirde atılan yem suyun dibine çöker, balıklar da buradaki yemi fark edemeyeceği için akvaryum kirlenir.
-> Balıkların düzenli olarak gözlemlenmesi gerekir. Beslenmek istemeyen, hareketleri yavaşlayan balıkların öncelikle küçük bir akvaryuma alınması gerekir. Daha sonra balığın bir rahatsızlığı varsa ona uygun ilaç alınır ve küçük akvaryuma atılır. Hastalanan balığın hareketleri normale dönünce büyük akvaryuma alınabilir.
-> Su filtresinin kaliteli olması çok önemlidir. Yeterli kalitede olmayan veya bozulmuş filtreler suyun kirlenmesine sebep olabilir. Eğer akvaryumun suyu normalden çabuk kirleniyorsa filtrenin tamir ettirilmesi ya da yenisinin alınması gerekir.
-> Suyun sıcaklığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Uygun olmayan su sıcaklığı balıkların ölümüne bile sebep olabilir.
-> 15 günde bir akvaryumun içerisindeki suyun 4 te 1’inin boşaltılması gerekir. Bunun için akvaryumun altındaki hortumla suyun boşaltılması gerekir. Bu sırada dipte biriken atık maddelerin de dışarı alınması sağlanır. Akvaryumun içerisine koyulacak yeni suyun en az iki gün dışarıda bekletilerek havalanmış olması gerekir.
-> Filtreye suyun içerisindeki maddeler takılır. Bir süre sonra takılan maddeler nedeniyle fitre işlevsiz kalabilir. Bu nedenle ayda bir akvaryum filtresini temizlemek gerekir. Atık biriken filtreler mikropların yuvalanması için elverişli hale gelir. Bu nedenle yarardan ziyade zarara sebep olur.
-> Uzun süren bakım ve verilen emekler neticesinde sağlıklı ve güzel bir akvaryum oluşturulabilir. Ancak yeni gelecek olan her balık akvaryum için tehlike oluşturur. Bu nedenle akvaryumunuzun içerisinde diğer balıkları etkilemeyecek bir karantina tankı bulunması gerekir. Yeni gelen balık karantina tankına koyulur ve 3-4 gün boyunca gözlemlenir. Eğer balığın hareketleri normalse ve derisi sağlıklı görünüyorsa diğer balıklar ile aynı ortama koyulabilir. Akvaryumunda karantina tankı olmayan kişiler, yeni gele balıkları orta boy bir fanusun içerisine koyabilir. Fanusta gözlemlenen yeni balık eğer sağlıklı görünüyorsa akvaryuma alınır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.