Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Fibromiyalji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji Nedir?

Kaslar, kemikler ve eklemler birbiri ile uyum içerisinde çalışarak insanların hareket etmesini sağlar. Bu yapılardan herhangi birinde problem olması kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de sorun diğer bölgeleri etkileyebilir. Hareket sisteminde yaygın olarak görülen problemlerden bir tanesi de romatizmadır. Romatizma genellikle eklem hastalığı olarak bilinir. Ancak kaslarda da iltihap kaynaklı romatizma oluşabilir. Kaslarda meydana gelen romatizmal problemlere fibromiyalji adı verilir. Ağrılı bir hastalık olan fibromiyalji toplumda giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun en önemli sebebi gelişen teknoloji ile birlikte ofis çalışanlarının gün boyu oturarak eğri pozisyonda çalışmalarıdır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

  ->  Fibromiyaljinin en belirgin özelliği şiddetli kas ağrılarıdır. İstirahat halindeyken bile hastaya ızdırap verebilecek seviyede oluşan bu ağrılar uzun süre hareket edildiğinde veya ağır bir yük taşındığında artabilir.

  ->  Genellikle varis nedeniyle oluşan huzursuz bacak sendromu fibromiyaljinin de belirtileri arasındadır.

  ->  Fibromiyalji hastaları çabuk yorulur. Ancak bu yorulma nefes problemleri şeklinde değil kaslarda güçsüzleşme şeklinde kendini gösterir

  ->  Fibromiyalji hastaları uykudan yeterli verimi alamaz. Çünkü kaslar problemli olduğu için normal süreli bir uyku dinlenme için yeterli gelmez.

  ->  Fibromiyalji nedeniyle tansiyon yükselmesi, migren gibi kaslardan bağımsız problemler de görülebilir.

  ->  Fibromiyalji hastalarında genel bir yorgunluk hali söz konusudur. Ancak bu belirti başka durumların işareti olabileceğinden fibromiyalji problemi akla gelmez. Genellikle hastalık teşhisi konduktan sonra yorgunluk hissinin de fibromiyaljiden kaynaklandığı anlaşılır.

  ->  Fibromiyalji hastalarında eklemlerin aşırı hareketlenmesi de söz konusudur. Bunun nedeni kaslarda yorgunluğa bağlı gevşeme meydana gelmesidir.

  ->  Kasların sürekli ağrıması ve devamlı bitkinlik hissedilmesi fibromiyalji hastalarında psikolojik bir buhran oluşmasına yol açar.

  ->  Kaslarda problem oluşması genellikle kol, bacak gibi kasların sorunlu çalışmasını düşündürür. Ancak kas problemleri bunlarla sınırlı değildir. Sindirim sistemindeki kaslar da fibromiyalji hastalığından etkilenir ve sindirim sistemi gerektiği gibi çalışamaz. Sonuç olarak da midede şişkinlik, karın ağrısı gibi şikayetler meydana gelir.

Fibromiyalji Hangi Hastalıklar İle Karıştırılabilir?

  ->  Major depresif ataklar

  ->  Hipo ve hipertroidi

  ->  Uyuyamama ve yetersiz dinlenme

  ->  Omurga çevresindeki kasların harabiyete uğraması

Fibromiyaljiye Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

  ->  Yetersiz dinlenme

  ->  Uygun olmayan çalışma saatleri ve koşulları

  ->  Isınmadan spor yapmak

  ->  Yetersiz beslenme ve özellikle vitamin değerlerinin düşük olması

  ->  Alkol ve sigara kullanımı

  ->  Stres ve depresyon

  ->  Zararlı kimyasallara uzun süre maruz kalma

Fibromiyaljinin İyileşmesi Mümkün Müdür?

Fibromiyalji, romatoid artritin aksine uygun tedavi ve tavsiyelerle iyileştirilebilecek bir rahatsızlıktır. Kan içerisinde sürekli bulunan bir enfeksiyon veya kalıcı kas hasarı olmadığı için fibromiyalji kısa süreli etkenlerle oluşan bir hastalıktır denilebilir. Bu etkenler ortadan kalktığında hastanın sıkıntıları ortadan kalkar ve yaşam kalitesi yükselir.

Fibromiyalji Hastaları Neler Yapmalıdır?

  ->  Yeterli süre uyumalı ve stresten uzak durmalıdır.

  ->  Yeterli beslenmelidir.

  ->  Spor yapmalıdır.

  ->  Alkol, kahve gibi zararlı içeceklerden uzak durmalıdır.

  ->  Omuzda çanta taşıma, eğilerek çalışma gibi kasları uzun süre kasılı tutacak şeylerden uzak durmalıdır.

  ->  Yürürken, omurgasını dik tutmalıdır.

  ->  Sabahları vücudu ısıtma amacıyla basit egzersizler yapmalıdır.

Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji tedavisinde en yaygın yöntem fizik tedavi rehabilitasyonudur. Ancak her hasta için uygulanacak fizik tedavi yönteminin kişinin problemine ve yaşına uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Fizik tedavi süreci içinde hastadaki değişimlerin iyi değerlendirilip buna göre tedavi planlamasında değişikliğe gidilmesi gerekir. Ayrıca hastanın da günlük hayatta egzersiz yapması, problemli kasları rahatlatacak yüzme gibi sporlarla uğraşması gerekir. Fibromiyalji tedavisinde yüksek yoğunluklu lazerler de kullanılabilmektedir.

Fibromiyalji Tedavisinde Lazerin Kullanımı

Son yıllarda lazer teknolojisi geliştirilerek birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden deri altının yalnızca 2-3 cm altına kadar etki edebilen lazerler günümüzde 7-8 cm derinliğe kadar ulaşabilmektedir. Bunun neticesinde fibromiyalji tedavisinde de sorunlu fibrozitlerin rahatlatılması için lazer kullanımı etkin olarak kullanılmaktadır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz