Gastrit Nasıl Anlaşılır? Gastrit İçin Beslenme Önerileri

Gastrit Nedir?
Gastrit hastalığı midenin iç yüzeyini kaplayan tabakanın midenin kendi ürettiği asit tarafından tahrip edilmesiyle meydana gelir. Midenin kendi asidinden korunmak için salgıladığı mukus tabakasının normal şartlar altında mideyi koruyacak kadar dayanması gerekir. Fakat koruyucu olan mukus tabakası ile mide asidi arasında asit lehine bir dengesizlik oluşması, yani asidin artması ve mukusun azalması sonucu oluşan tahribatın erken dönemindeki etkileriyle gastrit oluşur.
Gastrit Tanısı Nasıl Koyulur?
Gastrit hastalığı erken tanı konulduğu takdirde tedavinin etkili olabileceği bir hastalıktır. Semptomlarının belirleyici olmaması erken teşhisin zorlaşmasına sebep olmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen gastrit hastalığı, midenin derin dokularına kadar etki edeceğinden ülsere sebep olabilir. Bu yüzden gastrit teşhisinin konulduğu andan itibaren tedaviyi başlatmak gerekir.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
-> Gastrit, medikal tedavi ile %90’a kadar olumlu sonuç verebilmektedir.
-> Tedavi sürecinde öncelikle mide asidinin etkisini ve salgısını azaltıcı ilaçlar kullanılır.
-> Gastrit tedavisiyle birlikte, hasta için bir diyet programı oluşturulur.
-> Mide yüzeyine zarar verecek yiyeceklerden tedavi sürecinde uzak durulması gerekir.
-> Yakın zamana ait bulgulara göre gastrit sebeplerinden biri “Helicobacter Pylori” bakterisidir. Bu bakterinin sebep olduğu gastritlerde, medikal tedavi antibiyotiklerle yapılır. Bakterilerin yok edilmesi ve midenin normal seyrinde asit üretmesi için kullanılan antibiyotiklerin hastalığın atlatılmasını sağlaması beklenmektedir.
Gastrit Belirtileri
Gastrit hastalığı başlangıç aşamasında ise:
-> Midede yanma
-> Mide bulantısı
-> İştahın azalması
-> Kusma
-> Hazımsızlık
şeklinde kendini gösterebilmektedir. Daha ileri düzeyde olan gastrit ise:
-> Özellikle açken hissedilen mide ağrıları ve yanmaları
-> Mide bulantısı
-> Midede oluşabilecek kanamalara bağlı olarak kanlı kusma
gibi semptomlar ile kendini göstermektedir.
Gastrit Hastaları İçin Beslenme Önerileri
Gastrit hastalığının seyri en çok beslenmeye bağlı olarak değişir. Gastriti tetikleyici unsur barındıran yağlı, baharatlı, acı besinlerden uzak durmak gerekir. Bu hastalığa iyi gelen başlıca besinler içerisinde A, C ve K vitaminleri bulunan koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Gastrit rahatsızlığı olan kişiler, hücrelerin yenilenmesini sağlayan proteinlerin yüksek oranda olduğu besinleri tüketmelidirler. Az yağlı ve protein içerikli gıdalar gastritin iyileşme sürecine yardımcı olacaktır. Sigaranın ve alkolün gastrit için ileri düzeyde tetikleyici etken olduğu da unutulmamalıdır.
bilgiler çok güzel teşekkürler :)
Teşekkürler Yakup Bey, bizi Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz. Sağlıklı günler :)