Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Gece Körlüğü Testi, Belirtileri ve Tedavisi

Gece Körlüğü Testi, Belirtileri ve Tedavisi

Gece Körlüğü Nedir?

Gözün içerisinde düzgün bir görüş elde etmek için pek çok yapı bulunur. Bu yapıların kendi içerisinde veya birbirleriyle olan bağlantılarında problem oluşması kişinin görme kalitesini düşürür ve göz hastalıkları ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen göz hastalıklarından bir tanesi de gece körlüğüdür. Gece körlüğü, göze gelen ışığı algılayan retinanın yapısındaki bozulmalar sonucu ortaya çıkar. Bu bozulmalar kendiliğinden toparlanamaz ve giderek artabilir. Çünkü retinadaki hücrelerin yenilenme özelliği yoktur. Gece körlüğü kalıcı körlüğe kadar ilerleyebilir.

Gece Körlüğünün Sebepleri Nelerdir?

  ->  Genetik (büyük oranda akraba evliliklerinden kaynaklanır)

  ->  A vitamini eksikliği

  ->  Retinanın hasar görmesi

Gece Körlüğünün Belirtileri Nelerdir?

  ->  Rahatsızlığın en net belirtisi gece karanlığında görüşün bozulmasıdır.

  ->  Daha sonraki süreçte gün ışığında da görme kabiliyetinin azaldığı görülür.

  ->  Hastanın iki gözünde birden görme alanının (açısının) daralması

Gece Körlüğü Testi

Gece körlüğünün tespiti için göz dibi muayenesi, göz alanı incelemesi ve elektroretinografi (ERG) kullanılır. Bu testler yapılmadan birkaç belirtiyi göz önüne alarak teşhis koymak kesinlikle yanlıştır. Gece körlüğü ciddi bir hastalıktır. O yüzden hastaların düzenli bir takip ve tedavi altında olması gerekir.

Gece Körlüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Gece körlüğü teşhisi öncelikle hastalığının belirtilerini doğru biçimde anlamakla başlar. Çünkü görme kalitesi pek çok sebeple bozulabilir. Hastanın görüş kabiliyetini net biçimde ölçmek, bunun gece ve gündüz arasında fark edip etmediğini belirlemek gerekir. Daha sonra retinanın da incelenmesi ile gece körlüğünün kesin teşhisi koyulabilir.

Gece Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  Hastalığın teşhisi koyulduktan sonra ne seviyede bir görme kaybı olduğu belirlenir.

  ->  Gece körlüğünün kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastanın görme kaybı düşük seviyede ise Omega-3 ve A vitamini takviyeleri ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.

  ->  Eğer ileri derece görme kaybı varsa ve hastanın görüş kabiliyeti sürekli azalıyorsa biyonik göz tedavisi uygulanabilir.

Biyonik Göz Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Biyonik göz uygulaması bir nevi implant özelliği taşır. Bu sebeple sistemin diğer adı retina implantıdır. Biyonik göz uygulaması yapılırken göz içerisine görüntünün sinirlere aktarıldığı bölgede bir çip yerleştirilir. Daha sonra bir gözlüğün ortasına kamera takılarak hastaya kullandırılır. Cihazın diğer parçası ise kameradan gelen görüntüleri göz içerisindeki çipe iletecek mini bilgisayardır. Bu bilgisayar veri iletimi görevini bluetooth teknolojisi sayesinde yapar.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz