Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Genel Anestezi Hakkında Merak Edilenler

Genel Anestezi Hakkında Merak Edilenler

Genel Anestezi Nedir?

Hastalara yapılacak ağrılı müdahalelerde kullanılmak için eski çağlardan beri çeşitli maddeler kullanılmıştır. Ağrıyı azaltmak hatta tamamen ortadan kaldırmak için kullanılan maddeleri anestezik adı verilir. Yüzyıllar önce çok ilkel tekniklerle kullanılan anestezik maddeler günümüzde oldukça çeşitli ve yüksek düzeyde etkilidir. Genel anlamda anestezi mantığı 2 şekilde çalışır. Bunlar lokal anestezi ve genel anestezidir. Lokal anestezi özellikle küçük çaplı cerrahi işlemlerde uygulanan sadece belli bir bölgenin uyuştuğu anestezi çeşididir. Genel anestezi ise tüm vücudun uyuştuğu bir yöntemdir.

Genel Anestezi Hangi Durumlarda Kullanılır?

  ->  Büyük çaplı ameliyatlarda (kalp ameliyatı, beyin ameliyatı, organ nakli vs.)

  ->  Burun estetiği gibi rahatsız edici ameliyatlarda

  ->  Lokal anestezi ile uyuşmanın sağlanamadığı durumlarda

Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

  ->  İlk etapta hastaya kolundan damar yolu açılır.

  ->  Daha sonra açılan damar yolu aracılığıyla anestezik maddeler verilir.

  ->  Hastada uyuşma başladıktan sonra ağız yoluyla soluk borusuna kadar uzanan bir tüp takılır.

  ->  Bu tüp sayesinde operasyon boyunca hastaya gerekli oksijen ve anestezik gazlar verilir.

  ->  Oksijen verilmesinin sebebi hastanın genel anestezi altındayken solunum yapamamasıdır.

  ->  Bu tüp yoluyla verilen anestezik gazların kesilmesiyle beraber hasta yavaş yavaş kendine gelir.

Narkoz İle Genel Anestezi Aynı Şey Midir?

Narkoz, verilen ilaçlar ile hastanın uyutulmasıdır. Genel anestezi ise hastanın solunum dahil birçok fonksiyonunu etkisiz kılan bir yöntemdir. Halk arasında bu iki durum aynı sanılmaktadır. Ancak genel anestezi çok daha kompleks ve riskli bir yöntemdir.

Ameliyat Esnasında Anesteziden Uyanmak Mümkün Mü?

Günümüzde verilen anestezik maddeler o kadar etkilidir ki hastayı operasyon sonrası kendine getirmek bile uzun sürebilir. Günümüzden yaklaşık 50 yıl önce uygulanan tekniklerde hastanın vaktinden önce uyanma durumları görülmüştür. Ancak şuanki teknoloji ve kullanılan ilaçlar sayesinde bu pek mümkün değildir.

Burun Ameliyatlarında Hangi Anestezi Tercih Edilmelidir?

Lokal anestezi genel anesteziye göre daha kolay ve daha risksiz bir yöntemdir. Bu sebeple burun ameliyatlarında lokal anestezi kullanılması hasta sağlığı açısından daha uygundur. Ancak burunda yapılacak müdahaleler sırasında hastanın duyacağı sesler veya göreceği kan rahatsızlık yaratabilir. Bu da hem hekimin çalışmasını zorlaştırır hem de hastanın psikolojik olarak yıpranmasına sebep olur. Böyle durumlarda genel anestezinin tercih edilmesi gerekir.

Genel Anestezinin Riskleri Nelerdir?

  ->  Anestezi durumundan uyanamama,

  ->  Kalp krizi geçirilmesi

  ->  Anesteziden uyandıktan sonra geçici hafıza kaybı yaşanması,

  ->  Soluk borusunun hasar görmesi,

  ->  Ses kısılması,

  ->  Mide bulantısı ve baş dönmesi ve,

  ->  Genel anestezinin en çarpıcı riski olan anestezi farkındalığıdır.

Anestezi Farkındalığı Nedir?

Çok nadir de olsa genel anestezi esnasında bazı duyuların uyuşmadığı görülebilir. Bu duyu genellikle koku alma veya duyma duyusudur. Hasta etraftaki kokuları alır veya sesleri duyar ancak hiçbir tepki veremez. Bunlar zararsız aksaklıklardır. Ancak ağrı ve temas duyusunun uyuşmadığı vakalara da rastlamak mümkündür. Bu kişiler ameliyat esnasında tüm acıyı hisseder ancak herhangi bir tepki veremez. Saatlerce süren bir operasyondaki kesip dikme işlemlerinde hastanın tüm olan biteni hissetmesi korkunç ve dayanılmaz bir tecrübedir. Zaten anestezi farkındalığı nedeniyle ameliyat sırasında acı hisseden pek çok hasta akıl sağlığını kaybetmiş, farklı bir kişiye dönüşmüş olarak karşımıza çıkabilir. Hatta yaşadığı ızdırap sonucu intihar eden vakalar bile vardır.

Sünnet Hangi Anestezi İle Yapılmalıdır?

Sünnet, genellikle küçük yaşlarda yapılır. Küçük yaşlardaki çocukların bünyesi yetişkinlerden daha zayıftır. Bu nedenle çocuklara yapılacak tıbbi müdahalelerde daha dikkatli olunmalıdır. Çocuklar için risk oranı yüksek işlemlerden bir tanesi de genel anestezidir. O yüzden mümkün olduğunca çocuklarda genel anestezi yöntemi uygulanmamalıdır. Sünnet işleminde de lokal anestezi ve sakinleştirici ilaçların kontrolünde işlem yapılması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz