Gömülü Diş Nasıl Çekilir?

Gömülü Diş Nedir?
İnsanların anne karnından itibaren kolları, bacakları, kafası nasıl gelişiyorsa dişleri de aynı şekilde gelişir. Doğumdan belli bir süre sonra süt dişleri ağızda görünmeye başlar. Bu dişler zamanla daha çok görünür ve çocuğun besinlerini çiğnemesini sağlayacak pozisyona gelir. Altı yaşından itibaren ise çocuğun ilk daimi dişleri çıkmaya başlar. Daha sonra ağızdaki süt dişler dökülür ve 21 yaşına kadar tüm daimi dişler ağız içerisindeki yerini almış olur. Bu anlatılan insanlardaki sağlıklı diş gelişimi sürecidir. Ancak her insanda bu süreç sağlıklı biçimde ilerlemez. Bazı kişilerde çıkması gereken daimi dişler çene kemiğinin veya diş etinin altında hapsolur. Bu dişlere gömülü diş adı verilir.
Dişler Neden Gömülü Kalır?
Dişler, diş etinin altındaki çene kemiğinin içinde oluşur. Dişlerin ilk oluşan kısmı kron denilen kısımdır. Kronlar öncelikle bir yumru halinde meydana gelir. Bu yumru zamanla gelişerek önce kronu sonra kökü oluşturur. Bütün haline gelen diş zamanla ağız içinde görülerek uygun pozisyonunu bulur. Ancak bazı durumlarda dişler çene kemiğinin veya diş etinin altında kalabilir. Bunun nedeni çene kemiğinin aşırı sert olması, hormon eksikliği nedeniyle dişin yeterince sürememesi veya dişin anormol pozisyonda sürmeye çalışması olabilir.
Hangi Dişler Gömülü Kalabilir?
Ağız içerisinde en çok gömülü kalan dişler 20 yaş dişleridir. Bu dişlerin en yaygın gömülü kalma sebebi çenede yeterli alan bulunmamasıdır. Bir başka sebep ise dişin eğri pozisyonda oluşmasıdır. Diş hekimleri yan yatmış veya tamamen ters oluşmuş 20 yaş dişlerine sıkça rastlamaktadır. 20 yaş dişinin yanında kanin ve santral dişlerin de gömülü kaldığı sıkça görülmüştür.
Gömülü Dişlere Ne Yapılması Gerekir?
Gömülü bir dişe ne yapılması konusunda diş hekiminin detaylı bir inceleme yapması gerekir. Bunun sonucunda diş çekilebilir, yerinde bırakılabilir veya çeşitli işlemlerle sürdürerek olması gereken pozisyona getirilebilir. Dişi sürdürerek (çıkartarak) orijinal pozisyonuna getirme işlemi uzun süreli ve masraflı olduğu için pek tercih edilmez.
Gömülü Dişler Hangi Durumlarda Çekilir?
-> Gömülü diş ağız mukozasına baskı yapıp ağrı oluşturuyorsa,
-> Yanındaki dişin köküne baskı yapıyorsa,
-> Bulunduğu bölgede bir kist meydana getirmişse,
-> Çeşitli sebeplerle bir enfeksiyon oluşturmuşsa,
-> Üst çenedeki gömülü diş sinüs bölgesini delip oraya yerleşmişse,
-> Alt çenedeki gömülü diş sinire baskı yaparak uyuşukluğa sebep olmuşsa çekilmesi uygundur.
Gömülü diş çekiminden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken şeyleri sitemizden öğrenebilirsiniz.
Gömülü Diş Nasıl Çekilir?
-> Öncelikle hastadan çekilen çene röntgenine bakarak dişin konumu kesinleştirilir.
-> Daha sonra uygun şekilde lokal anestezi yapılır.
-> Öncelikle dişin üzerindeki dişetine bir kesik açılır. Bu şekildeyken dişi çıkartma şansı varsa tornavida benzeri bir alet kullanılarak diş yerinden yükseltilir. Daha sonra pense benzeri bir aletle tutarak çekilir.
-> Ancak dişetindeki kesiğin altından diş görünmüyorsa çene kemiğinin de açılması gereklidir. Çene kemiği piyasemen denilen döner alet yardımıyla açılır. Diş aynı şekilde önce yükseltip sonra tutarak çekilir.
-> Dişin çekilmesinden sonraki işlem sabittir. Açılan bölgede hasar olup olmadığı kontrol edilir. Dişetinin kesilen bölgesine dikiş atılır.
-> Hastaya dikişlerin alınacağı zamana kadar kullanması için antimikrobiyal gargara verilir.
-> Ortalama bir hafta sonra dikişler alınır ve hasta tamamen rahatlar.
Gömülü Diş Çekilmesinin Riskleri Nelerdir?
-> Alt yirmi yaş dişlerinin gömülü kalması sıkça görülen bir durumdur. Gömülü kalan bu dişin kökleri bazı kişilerde alt çenedeki sinir kanalından geçer. Bu durumda diş çekilirken kanaldaki sinir zedelenebilir ve alt çenede ömür boyu kalacak kısmi bir uyuşukluk meydana gelir.
-> Gömülü kanin (köpek) dişleri çekilirken üst damaktaki sinüs zarı delinebilir. Bu durumda hastada kanama meydana gelir ve hastanın sinüsü enfekte olur.
-> Gömülü dişler çekilirken motor gibi elektronik aletler kullanılabilir. Bu aletler doğru kullanılmazsa veya su fışkırtmadan çalıştırılırsa aşırı sıcaklık meydana getirir. Bu sıcaklık, dişi çevreleyen et ve kemik yapılarına zarar verebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.