Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri ve Tedavisi

Glokom Nedir?

Halk arasında göz tansiyonu diye bilinen bu hastalık literatürde “glokom” ismiyle ifade edilmektedir. Göz tansiyonu, göz içindeki basıncın sık sık sinirlere zarar verecek seviyeye kadar yükselmesidir. Göz basıncının zamanla görme sinirlerine zarar vermesi ise glokom hastalığını ortaya çıkarır. Ancak göz tansiyonu yüksek olan herkeste glokom hastalığı görülecek diye bir şey yoktur. Glokom hastasının görüş açısı zamanla hastalık ilerledikçe daralır. Uzun süre fark edilmeyen ve genellikle sinsice ilerleyen bu hastalık zamanın da fark edilmezse görme sinirlerinde kalıcı hasarlar bırakabilir.

 

Neden Olur?

Glokom hastalığı göz tansiyonunun yükselmesiyle meydana gelir. Göz tansiyonu ise gözün içinde salgılanan sıvının boşaltılamaması ile yükselir. Bu sıvı gözü beslemekle görevlidir ve herkeste vardır. Ancak bu sıvı üretildiği kadar göz dışına tahliye olmuyorsa göz tansiyonu yükselir.

 

Kimler Risk Grubunda?

-> Kırk yaşın üzerinde olanlar

-> Aile bireylerinde glokom teşhis edilenler (Genetikle ilgili olarak)

-> Uzun süre kortizonlu ilaç tedavileri alanlar

-> Göz iltihabı geçirenler

-> Şeker hastaları

-> Miyop ya da hipermetrop olanlar

-> Vücut tansiyonu düşük ya da yüksek olanlar

-> Daha önce göz travmaları yaşamış olanlar

-> Migren ve kansızlık rahatsızlıkları olanlar

 

Belirtileri Nelerdir?

Glokom ilk evrelerde ve hatta ileri safhalarında belirti göstermeyen bir hastalıktır. Glokomun belirtileri dönemsel problemlerle karıştırılabilecek nitelikte olur genellikle. Glokom teşhisi için detaylı bir göz muayenesi gereklidir. Özellikle risk grubunda olanların 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Böylece hastalık başlangıç aşamasında tespit edilebilir. Glokom belirtileri şöyle sıralanabilir:

-> Özellikle sabahları artan baş ağrıları

-> Zaman zaman bulanık görme

-> Geceleri ışık kaynaklarının etrafında ışıklı halkalar görme

-> Televizyona bakılırken gözün çevresinde ağrı hissedilmesi

 

Glokom Tedavisi

İlaç Tedavisi

İlk uygulanacak yöntem ilaçla tedavidir. Göz tansiyonuna sebep olan şey göz içi salgı sıvısının fazla birikmesidir. Bu sebebe yönelik iki seçenek vardır. Biri göz salgısının gözden çıkışını artırmak, diğeri ise bu sıvının daha az  salgılanmasını sağlamaktır. Her ikisine yönelik ilaçlardan uygun olanları doktor tarafından reçete edilir. İlaç tedavisi başarılı olduğu takdirde ilaçlar ömür boyu kullanılır.

Cerrahi Tedavi

İlaçla tedaviden sonuç alınamadığında cerrahi yöntem gündeme gelir. Dışarıdan görülemeyecek kadar küçük bir tüp gözün içine yerleştirilir ve bu tüp ile göz içindeki fazla basınca neden olan göz sıvısı tahliye edilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz