Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Güneş Yanığı Nasıl İyileşir?

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş ışınlarının insanlar üzerinde birçok etkisi vardır. Bu etkilerden bazıları D vitamini sentezine yardımcı olmak gibi olumlu iken bazıları da cildin deforme etmesi gibi olumsuzdur. Güneş ışınları özellikle öğle saatlerinde en yoğun şekilde dünyayı etkilerler. Bu etki de insanlarda güneş lekesi, cilt kuruluğu ve güneş yanığı gibi sonuçlar doğurabilir. Güneş yanıkları, uzun süre güneş altında kalan kişilerin cildinde meydana gelen genellikle geçici olan deformasyonlardır. Güneş yanığı baloncuk şeklinde su toplamış olarak görülebilir. Bazı kişilerde ise yüzeysel bir kızarıklık ve acı ile ortaya çıkar. Güneş yanığı nedeniyle oluşan belirtiler ten rengine, güneşe karşı alınan önlemlere ve güneş ışığına maruz kalma süresine göre değişebilir.

Güneş Yanığının Acısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Yanan bölgede kabarma yoksa nemli havlu havlu uygulanabilir.

  ->  Yanık olan bölgelere kısa süre buz torbası tutularak da acı dindirilebilir.

  ->  Yanık nedeniyle deride kabarma veya su toplama yok ise nemlendirici kremler uygulanabilir.

  ->  Ağrı kesici haplar kullanılabilir.

  ->  Doktora tavsiyesi ile yanık kremi kullanılabilir.

Güneş Yanığına Yoğurt Sürülmesi

Güneş yanığı olan bölgeye yoğurt sürülmesi yalnızca kısa süreli bir çözümdür. İlk anlarda o bölgede bir serinlik sağlar ancak daha sonra ciltte kuruluğa ve geç iyileşmeye sebep olabilir. Bu yüzden yanlış bir yöntemdir. Yoğurt yerine yanık bölgeye buz ve su uygulanması daha akıllıca olur. Ancak cilt su topladıysa su temasından kaçınılmalıdır.

Güneş Yanığı İzleri

Güneş yanığı izlerinin geçmesi, yanığın derinliğine bağlıdır. Bu derinlik fazlaysa ve deride içi sıvı dolu keseler varsa hafif de olsa iz kalabilir. Ancak yüzeysel yanıklar genellikle iz bırakmadan iyileşir. Yanık izleri kanser oluşumuna elverişli bölgelerdir. O yüzden iz kalan bölgelerin güneşten korunmasına daha çok özen gösterilmesi gerekir.

Güneş Yanığı Tedavisi

  ->  Yanan bölgenin sürekli serin tutulması ve iyileşene kadar tekrar güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir.

  ->   Buzun bir havlunun içine sararak yanan bölgeye uygulanması ve daha sonra nemlendirici krem kullanılması yanığın tedavisi için iyi bir yöntemdir.

  ->  Yanan bölge eğer su topladıysa ve acılar dayanılmaz hale geldiyse kızgın bir iğne veya temiz bir enjektör ucu ile patlatılabilir. Ancak kesinlikle makasla kesmek gibi uzun izler oluşturabilecek müdahalelerden kaçınmak gerekir.

Bunlar evde yapılabilecek tekniklerdir. Ancak güneş yanığının tedavisi için hastaneye başvurmak ve doktorun önerdiği kremleri kullanmak en doğru çözüm olacaktır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz