Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Hamilelik Gingivitisi Nedir?

Hamilelik Gingivitisi Nedir?

Hamilelik Gingivitisi Nedir?

Dişler üzerinde biriken besinler dikkatli temizlenmezse diş taşı ve dişetlerinde iltihap oluşumu görülür. Bunlar da gingivitis denilen ağız hastalığına yol açar. Hamilelik döneminde annenin salgıladığı östrojen ve progestron hormon salgısı artar. Artan hormon seviyesi dişler üzerinde daha fazla plak birikimine, dişetlerinin rahatsızlanmasına ve annenin acı duymasına sebep olur. Yani hamilelikte gingivitise yaygınlık artar ve hastalık hamilelik gingivitisi adını alır. Gingivitis başlangınçta yalnızca dişetlerinde görülen bir problemdir. Eğer tedavi edilmezse kemik ve bağ dokusunun da zarar gördüğü periodontitise dönüşür. Bu da anne adayının ilerleyen süreçte bazı dişlerini kaybetmesine yol açabilir.

Hamilelik Gingivitisi Belirtileri Nelerdir?

  ->  Dişler üzerinde aşırı plak birikimi görülmesi

  ->  Dişetlerinin kırmızı bir renk alması

  ->   Dişetlerinde şişme ve bazı bölgelerinde morarma oluşması

  ->  Dişetlerinde ağrı hissedilmesi

Hamilelik Ginvitisi Önlenebilir Mi?

Hamilelik gingivitisi dikkatli ve sağlığına özen gösteren bir anne adayı için önlenebilir bir durumdur. Bunu önlemek için;

  ->  Dişlerde plak birikimini artıracak şeker, çikolata, kola gibi zararlı ürünler tüketilmemelidir.

  ->  Günde en az 2 kez dişleri fırçalamak gerekir.

  ->  Gün içinde bol su içerek ağız içerisindeki mikroorganizmaları sindirim sistemine doğru sürüklemek ve ağız içi ortamı nötr hale getirmek gerekir.

  ->  Hamilelerin uyku ve ruh sağlıklarına dikkat etmeleri de son derece önemlidir. Çünkü bu durumlar hormon salgısını etkiler. Fazla salgılanan hormon da plak birikimini ve diş eti problemlerini artırır.

Hamilelik Gingivitisi Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik gingivitisinin başlıca sebebi yükselen hormon seviyesidir. Bu hormon seviyesiyle ilgili herhangi bir müdahalede bulunmak hem zararlıdır hem de diş hekiminin yetkisi dışında bir karardır. O yüzden gingivitis görülen hamile bayanlara yalnızca ağız içerisini rahatlatmaya yönelik bir tedavi programı uygulanır. Bunun için;

  ->  İlk seansta hastanın genel ağız içi durumu değerlendirilir ve ağız hijyeni eğitimi verilir.

  ->  Daha sonra dişeti seviyesinin üzerindeki diş taşları temizlenir.

  ->  Hastanın dişetlerine baskı yaparak olumsuz etki gösteren bir dolgu, protez vs. varsa düzeltilir.

  ->  Son olarak dişeti sınırının altındaki diştaşları temizlenir. Bu işlem sırasında hastaya acı vermemeye ve fazla kanama meydana getirmeden çalışmaya dikkat edilir.

  ->  Gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra hasta düzenli olarak kontrole çağrılır ve kısa süre içinde dişetleri sağlıklı duruma kavuşturulur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz