Kalpte Ritim Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Nedenleri ve Tedavisi
Kalpte Ritim Bozukluğu Nedir?
Kalp, vücuda kan pompalayan organdır. Kalbin bu işlem sırasında belli bir ritmi vardır ve herhangi bir rahatsızlık olmadığı sürece ömür boyu bu ritimle çalışmaya devam eder. Kalbin çalışma düzenini kontrol etmeyi sağlayan 2 önemli veri vardır. Bunlar tansiyon ve nabız değerleridir. Tansiyon kalbin pompaladığı kanın damarlara yaptığı basınçtır. Nabız ise kalbin 1 dk içerisindeki kasılma, yani atım sayısıdır. Nabız bir eldeki işaret ve orta parmağın diğer elin bileğindeki damara bastırılmasıyla ölçülür. Nabız yani kalbin ritm düzenidir. Herhangi bir nedenden dolayı bu düzende meydana gelen aksaklığa kalpte ritim bozukluğu adı verilir.
Kalpte Ritim Bozukluğunun Kaynağı Ne Olabilir?
-> Tüm kalp rahatsızlıkları
-> Guatr gibi vücuttaki sistemin işleyiş hızını etkileyen hastalıklar
-> Diyabet
Kalpte Ritim Bozukluğunun Belirtileri
-> Kalp atışlarının göğüs kafesinde düzensiz şekilde hissedilmesi
-> Baygınlık
-> Yüksek eforlu bir aktivite yapıldığında çabuk yorulma
-> Ara ara kendini gösteren baş dönmesi
Kalpte Ritim Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle doktor hastalığın belirtileriyle ilgili sorular sorar. Eğer hastadan aldığı yanıtlar ritim bozukluğu ihtimalini düşündürecek şekilde ise steteskop ile muayene eder ve hastanın nabzını kontrol eder. Ritim bozukluğu şüphesi görülen hastalara holter atı verilen 24 saat boyunca kalp atışlarını inceleyen bir cihaz takılır ve bundan çıkan sonuç incelenerek kesin teşhis koyulur.
Kalpte Ritim Bozukluğu İlaçla Tedavi Edilir Mi ?
Ritim bozukluğunun ilaçla kesin bir tedavisi mümkün değildir. Ancak aritmi için kullanılan bir çok ilaç vardır. Bu ilaçlar düzenleyici ve hastalığın etkilerini baskılayıcı özelliğe sahiptir. Bunlar kanı sulandırarak hastalığın belirtilerini azaltan bir sistem oluştururlar.
Kalpte Ritim Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Küçük çaplı ritim bozukluklarının takibi genellikle doktor tarafından müdahale edilmeden yalnızca kontrollerle yapılır. Eğer aşırı ritm bozuklukları varsa, hastada bayılmalar görülüyorsa kesinlikle hekim tarafından müdahale yapılmalıdır. Ritim bozukluğunun düzeltilebilecek bir nedeni varsa cerrahi operasyonla düzeltilmesi gerekir. Eğer düzeltme imkanı yoksa hastaya kalp pili takılarak ömür boyu kalbinin düzenli atması sağlanabilir. Ancak kalp pilinin de dezavantajları vardır. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok türde kalp pili üretilmiştir. Hastaya hangisinin uygun olduğuna kalp-damar cerrahı karar verecektir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.