Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir?

Diş dıştan içe doğru üç kısımdır, mine –dentin-pulpa şeklindedir. Pulpa dişin ortasında en içteki kan damarları ve sinir uçlarının olduğu kısımdır. Kanal tedavisi yapılmasını gerektiren en önemli sebep çürüktür. Çürük dişin en dış kısmından başlar. Buradaki mine dokusu tedavisi edilmezse çürük ilerleyip mikroplar ortadaki dentin dokusuna ulaşır. Dentin, mineden daha zayıf bir yapıdadır. Yapısında daha fazla su ve organik maddeler bulunur. Bu yüzden çürük, dentinde mineden daha hızlı ilerler ve yine tedavi edilmezse en içteki pulpaya ulaşır. Pulpaya ulaştığında ise kanal tedavisi yapmayı gerektirir. Bu safhada hastanın genellikle şiddetli ağrıları olur.Bu ağrılar bazen sebepsiz  bazende soğuk, sıcak uyaranlar nedeniyle tekrarlar. Ağrılar kesintisiz veya nabız atar tarzda olabilir. Böyle bir durumda hastanın derhal bir diş hekimine başvurması gerekir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

  ->  Çürüğün pulpa dokusuna ulaşması

  ->  Dişin alt kısmındaki dokularda enfeksiyon oluşması

  ->  Diş köklerinin alt kısmında kist oluşması

  ->  Kaplama tedavisi yapılırken diş kanalının açığa çıkması

  ->  Dişlerin kırılması sonucu aşırı madde kaybı oluşması

  ->  Post kullanılarak yapılacak kaplamalarda köklerden destek almak için

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

  ->  Kanal tedavisinde amaç pulpanın çıkarılarak yerine kanal dolgusu materyalinin konulmasıdır.

  ->  Bunun için diş hekimi önce bütün çürük dokuları temizler.

  ->  Daha sonra pulpadaki kanalları açar. Bu kanalları elindeki kanal aletleriyle temizler ve şekillendirir.

  ->  En son aşamada ise kanalların içini kuruladıktan sonra, uygun kanal dolum maddesiyle doldurur ve kanalların üzerini siman denilen bir dolgu maddesiyle kapatır.

  ->  Hastanın kanal tedavisi kısmı burada sonlanmaktadır. Diş hekimi daha sonra kanal tedavili dişi duruma göre protez veya dolgu ile eski şekline kavuşturur.

Kanal Tedavisinde Geçici Dolgu

Kanal tedavisi sırasında 2 çeşit geçici dolgu kullanılır. Bunların ilki seans aralarında kullanılan kavit isimli dolgu maddesidir. Kavit, henüz dolmamış kanalların üzerine yerleştirilir. Hem dişi fiziksel etkilerden korur hem de kanallara mikrop kaçmasını önler. Kavit kullanmadan önce kanal ağızları pamuk ile kapatılmalıdır. Diğer geçici dolgu ise simandır. Siman, kanal tedavisi tamamlandıktan sonra kalıcı dolgu veya kaplama yapılana kadar dişi koruma amacıyla kullanılır. Siman, kavitten daha sağlam bir geçici dolgu maddesidir. ancak yinede simanın kırılıp düşme durumu görülebilir. Siman tamamen düşerse hastanın biran önce diş hekimine başvurarak yeniden geçici dolgu koydurması gerekir. Siman dolgu ile uğraşmaktansa diş hekiminin kanal tedavisini bitirdikten hemen sonra daimi dolguyu da yapması önerilir.

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

kanal tedavisi zannedilenin aksine  ağrısız bir işlemdir. Öncesinde anestezi ile diş uyuşturulacağından hasta ağrı hissetmez. Nadiren o bölgedeki enfeksiyon anestezinin tam olarak etki göstermesini engeller ve ilk birkaç dakika ağrı olabilir. Hastada, kanal tedavisinden sonra herhangi bir ağrı hissedilir veya dişin kök kısmında istenen iyileşme gerçekleşmezse kanal tedavisi yenilenebilir. Yenilemeyle dişin sağlığına kavuşmayacağına inanılıyorsa diş hekimi  hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmak için dişin çekilmesine karar verir.

Kanal Tedavisinde Seanslar Arası Ağrı (Flare Up)

Kanal tedavisinin ilk seansından sonra hasta aşırı ağrı duyabilir veya yüzünde şişme meydana gelebilir. Bu duruma flare up adı verilir. Flare up, diş seans sırasında kök kanallarının enfekte olması veya enfekte kanallardan diş etine iltihap akması sonucunda oluşur. Hasta böyle durumlarda bir sonraki randevuyu beklemek yerine en kısa sürede diş hekimine ulaşmalıdır. Çünkü flare up durumunda erken müdahale yapılmazsa dişin çekilmesi gerekebilir. Ayrıca nadiren de olsa flare up nedeniyle hastanın kanına enfeksiyon bulaşabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz