Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kaplama Diş Nasıl Yapılır, Ömrü Ne Kadardır?

Kaplama Diş Nasıl Yapılır, Ömrü Ne Kadardır?

Diş Kaplaması Nedir?

Ağız ve diş bakımı iyi olmazsa pek çok sorunla karşılaşılabilir. Zamanla diş çürümelerini ve diş eti çekilmelerini takip eden diş sallanması ortaya çıkabilir. Veya herhangi bir travma nedeniyle dişlerden biri kırılarak kaybedilebilir. Bu sorunların çözümü için pek çok yöntem geliştirilmiştir. Dişlerin kaplanması da bunlardan biridir. Dişin bir bölümünün veya tamamının akrilik, porselen, metal veya zirkon gibi maddelerle kaplanması ile hem estetik hemde fonksiyonel problemler ortadan kaldırılır. Diş kaplanması konusunda her geçen gün daha estetik ve daha kullanışlı yöntemler geliştirilmektedir.

Kaplama Diş Yapımında Hangi Maddeler Kullanılır?

  ->  Yaklaşık 30-40 yıl öncesine kadar tüm dişlerde tamamı metal olan kaplamalar yapılmaktaydı. Dayanıklılık açısından yeterli olan metal kaplamalar estetik açısından oldukça kötü bir görüntüye sebep olduğu için alternatif maddeler bulunmuştur.

  ->  Akrilik kaplamalar, estetik açısından metale göre daha iyi bir sonuç verir. Ancak dayanıklılık açısından yetersizdir. Bu nedenle günümüzde yalnızca geçici kaplamaların yapımında kullanılırlar.

  ->  Metal üzerine seramik kaplamalar, hem dayanıklılık hem de estetik açısından kullanışlıdır. Günümüzde en çok kullanılan kaplama şeklidir. Fiyat/kalite oranı açısından da tercih edilebilecek bir kaplama türüdür.

  ->  Zirkonyumdan yapılan kaplamalar estetik olarak istenilen görüntüyü ortaya çıkartır. Ayrıca dayanıklılık açısından da yeterlidir. Tek dezavantajı diğer kaplamalara göre oldukça yüksek maliyetli olmasıdır.

Kaplama Dişler Hangi Durumlarda Kullanılır?

  ->  Çok fazla parça kaybı olan dişlerde dolgu yapımı uygun değilse dişe kaplama tedavisi uygulanır.

  ->  Diş eksikliklerinde eksik dişin alanına protez diş yerleştirebilmek için yanlarındaki dişlerden destek alınır. Destek almanın tek yolu da köprü protez yaparak yanlardaki dişleri kaplamaktır.

  ->  Aşınma nedeniyle boyları çok kısalan ve çiğneme işlevini yerine getiremeyen dişler de kaplanır.

  ->  Çok fazla renklenme olan ve estetik açıdan rahatsız eden dişler bir miktar aşındırılarak estetik bir materyal ile kaplanabilir.

  ->  Bir yüzeyinde kırık oluşan dişlerin yalnızca kırık olan kısmı estetik bir materyal kullanılarak kaplanabilir.

Dişler Nasıl Kaplanır ?

  ->  İlk aşamada dişin kaplanacak olan kısmı düzgün bir yüzey oluşacak şekilde kesilir.

  ->  Daha sonra hastanın tüm çenesinden ölçü alınır.

  ->  Bir sonraki seansa kadar dişe zarar gelmesin diye hastanın kesilen dişine geçici protez yapılarak takılır.

  ->  Hastanın ağzından alınan ölçüden alçı model elde edilir.

  ->  Bu alçı model kullanılarak hastanın kaplaması yapılır.

  ->  Hasta bir sonraki seansa geldiğinde yapılan kaplama, dişin üzerine yapıştırılır ve hasta uzun yıllar bunu kullanabilir. İşlemin kalitesine göre dişin ömrü de değişecektir. Çok iyi bir işlem sonrası iyi bakılan dişler 20 yıl dahi dayanabilir. Ancak tedavi esnasında dişin zarar görmesi, dişin kurtarılamayacak kadar kötü durumda olması ya da diş eti çekilmesi gibi problemler ortaya çıkarsa dişin ömrü çok daha kısa olabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
3 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,33 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz