Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kemik Erimesi Nasıl Önlenir? Belirtileri ve Nedenleri

Kemik Erimesi Nedir ?

Kemikler, insan vücudunun dik duruşunu sağlar ve kaslarla birlikte hareket sisteminin parçasıdır. Kemik, anne karnındaki gelişim sürecinde kaslardan daha önce oluşmaya ve şekillenmeye başlar. Yani insan yapısının temelini oluştururlar. Kemiklerin yapısında en çok kalsiyum minerali vardır. Kemik oldukça sağlam bir yapıdadır. Düşme, çarpma gibi travmalarda sağlıklı bir kemik kolay kolay zarar görmez. Ancak bazı kişilerde kemik çeşitli nedenlerle sağlamlığını yitirir ve kırılganlığı artar. Bu durumda, kemikte çok hafif travmalarda bile büyük kırıklar meydana gelebilir. İşte bu anormal durum kemik erimesinin sonucudur. Kemik erimesi genetik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi insanların yaşamındaki hatalardan da kaynaklanabilir.

Kemik Erimesine Neden Olabilecek Etkenler Nelerdir ?

  ->  Kalsiyum açısından yetersiz beslenme kemik erimesine doğrudan sebep olabilecek ciddi bir hatadır.

  ->  Uzun süre hareketsiz şekilde hasta yatağında yaşamını sürdüren insanlarda kemik erimesi görülebilmektedir.

  ->  Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar tüm organları etkilediği gibi kemiklerin sağlamlığını da etkiler.

  ->  Kemik romatizması, bazı durumlarda kemiklerde kırılganlığın artmasına sebep olabilir.

Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik erimesi, uzun süre fark edilmeden seyreden bir hastalıktır. Herhangi bir kırık veya çok bariz bir kamburluk görülene kadar hastanın fazla bir sıkıntısı yoktur. Bu durumda yapılacak en önemli şey şiddetli ağrılarda, özellikle ailede bir kemik erimesi hikayesi bulunan insanların test yaptırması ve hastalık varsa biran önce öğrenmesidir.

Kemik Erimesi Teşhisi

Kemik erimesi şüphesi bulunan insanların kemik yoğunluğunun ölçülmesi gerekir. Bunun için birkaç farklı yöntem vardır. Radyoaktif ışınların kemiğe gönderilmesiyle, kemikten biyopsi alınarak veya idrardaki kalsiyum seviyesi ölçülerek kesin teşhis koyulabilir.

Kemik Erimesi Tedavisi 

Kemik erimesi ilaçları temel olarak kemik yoğunluğunu artırmayı hedef alır. Bu etki uzun sürelerde kendini gösterir. Bu nedenle uzun süre kullanılan bir çok ilaçta olduğu gibi bunlarda da yan etki söz konusudur. Yapılan araştırmalar kemik yoğunluğunu artırabilecek, yan etkisi çok az olan ilaçlar bulmaya yöneliktir. Ancak bu çalışmaların henüz istenilen seviyede olduğu söylenemez. Ayrıca menapoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesi olmasa bile kemik yoğunluğunu iyi seviyelerde tutmak için kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapılması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz