Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kemik Erimesi Nedir? Kemik Erimesini Önleme Yolları

Kemik Erimesi Nedir? Kemik Erimesini Önleme Yolları

Kemik Erimesi Nedir?

Kemikler, vücuda dik bir duruş kazandırır, hareket yeteneği sağlar ve iç organları darbelerden korur. Tüm bunları yapabilmesi için kemiklerin oldukça sağlam bir yapıya sahip olmaları gerekir. Kemiğin yapısındaki sağlamlığı oluşturan temel madde kalsiyum mineralidir. Kalsiyum, tüketilen besinlerin içerisinden öncelikle sindirim sistemine daha sonra kana geçer. Kanda bulunan kalsiyum kalsitonin ve parathormon denilen hormonların zıt bir şekilde çalışmasıyla kemiğe geçerler. Kalsitonin miktarı arttıkça kemikteki kalsiyum artarken, parathormon miktarı arttıkça kemikteki kalsiyum miktarı düşer. Hormonal bozulmalar başta olmak üzere çeşitli sebeplerle kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasına kemik erimesi (osteoporoz) adı verilir. Bu durum bir bakımdan kemiklerin güçsüzleşmesi anlamına gelir. Kemik erimesi genellikle 40-50 yaş arasında başlar ve ilerleyen yıllarda şiddetlenerek devam eder. Günümüzde kemik erimesi oluşumunu önlemek ve belirtilerini ortadan kaldırmak için pek çok çalışma yapılmaktadır.

Kemik Erimesi Neden Olur?

  ->  Kemik erimesinin sebepleri arasında pek çok hastalıkta olduğu gibi genetik yatkınlık önemli rol oynamaktadır.

  ->  Kalsiyum içeriği yüksek olan süt ürünlerinden yeterince tüketmemek kemiklerin güçsüzleşmesine ve kemik erimesine davetiye çıkartmak anlamına gelir.

  ->  Gün içinde yeterince hareket etmemek ve kemikleri yönlendiren kasların güçsüzlüğü kemik erimesi için ciddi bir sebeptir.

  ->  Özellikle sporcularda görülen aşırı protein tüketimi, kemik erimesine yol açabilir. Çünkü fazla protein böbreklerden kalsiyum atılımını artırır. Bu da kemiklerin yeterli miktarda kalsiyum toplayamamasına ve kemik erimesine yol açar.

  ->  Fazla tuz tüketimi kandaki kalsiyumun başka minerallerce bağlanmasına ve kemiklere ulaşmamasına neden olur. Bunun sonucunda da kemik erimesi görülür.

  ->  İnsanların en yaygın alışkanlıklarından bir tanesi kahve içmektir. Kahve, ideal miktarlarda tüketildiğinde zihni açan ve insanı dinçleştiren bir içecektir. Ancak kahve tüketimi abartılırsa, kahvenin yapısını oluşturan kafein maddesi vücuttaki kalsiyum emilimini azaltır. Bu da dolaylı olarak kemik erimesine sebep olur.

  ->  Zayıflayarak fit bir görünüme sahip olmak tüm kadınların hayalidir. Ancak zayıflık dengesini iyi ayarlamak ve zayıflarken sağlığı kaybetmemek gerekir. Kadınlarda aşırı zayıflama sonucunda vücut kitli indeksinin 20’nin altına düşmesi, pek çok sağlık probleminin kapısını açar. Bu sağlık problemlerinden bir tanesi de kemik erimesidir. Çünkü zayıf kadınlarda, salgılanan östrojen miktarı azalır. Azalan östrojen de kemik erimesini riskini artırmaktadır. Sonuç olarak zayıflamak isteyen kadınların bunu bir diyetisyen eşliğinde kontrollü biçimde yapması önerilir.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

  ->  Anormal bir biçimde kemiklerin kısalması sonucu boyda da bir miktar kısalma görülmesi

  ->  Gövdenin yükünü çeken bel bölgesinde kemiklerin güçsüzleşmesi sonucu ağrı oluşması

  ->  Uzun süre ayakta kalındığında veya ağırlık kaldırıldığında kemiklerde ağrı hissedilmesi

  ->  Omurganın bir miktar eğrilmesi ve hastada kamburluk görülmesi

  ->  Normalde kemiği kıramayacak sertlikteki darbelerde kırıklar meydana gelmesi

Kemik Erimesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Düzenli spor yapmak,

  ->  Kahvaltıda süt ve peynir tüketmek,

  ->  Öğün aralarında atıştırmak için yoğurdu tercih etmek,

  (Evde yoğurt mayalamayı öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz)

  ->  D vitamini üretilmesi için güneş ışığından yeterince faydalanabilmek,

  ->  Hormonal düzensizliklerin tedavisi için tıbbi destek almak, kemik erimesi oluşumunu engelleyebilir.

Kemik Erimesi Tedavisi

Kemik erimesi görülen kişilerde zamanla kemiği yoğunluğu azalır. Buna sebep olan bir hormonal yetersizlik varsa takviye hormon tedavisi ile durum düzeltilebilir. Ayrıca kemik yoğunluğunu direkt olarak artıracak ilaçlar da üretilmektedir (Kalsiyum ve takviye D vitamini). Bunların dışında günlük yaşantıda yapılacak olumlu değişimler de kemik yoğunluğunun artmasına katkı sağlayabilir. Kalsiyum ve protein tüketiminin artması, güneş ışığına çıkılması ve egzersiz yapılması kemik erimesi olan kişiler için olumlu etki gösterecektir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 1,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz