Kene Isırdığında Ne Yapmalıyız? Kene Nasıl Çıkarılır?

Kene Nasıl Bir Hayvandır?
Kene tüm hayatını parazit olarak geçiren kan emici bir canlıdır. Büyüklüğü 1,5 santimetreyi geçmeyen kenelerin genellikle küçük boyutlarda olanları fark edilmeden insanlara yaklaşır ve yapışır. 800 çeşidi bulunan kenelerin renkleri:
** Krem rengi
** Açık kahverengi
** Siyah
arasındaki tonlarda olur. Hayvancılıkla uğraşılan yerlerde ve doğal ortamlarda bulunurlar. Özellikle uzun otların arasında ve çalılıklarda bulunmayı tercih eden keneler, çok çevik bir şekilde hareket edebilir ve vücudumuza yapışabilirler. Kenenin yapışmadan önce salgıladığı bir madde ısırığını hissetmemizi önler.
Hastalıklı Keneler Nasıl Görünür?
Kenelerin taşıdığı hastalıklar türlerine göre farklılık gösterir. Ancak 800’den fazla çeşidi olan kenelerin hangisinin hangi hastalığı taşıdığını sıradan birinin anlaması mümkün değildir.
Eskiden Hastalıklı Kene Yok Muydu?
Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığını taşıyan kene türleri her zaman yurdumuzda vardı ama hastalık yoktu. Hastalığın yurdumuza gelişinin, göçmen kuşların üzerine yapışarak ülkemize ulaşan hastalıklı keneler aracılığıyla olduğu tahmin edilmektedir.
Kene Isırınca Ne Yapmalı?
Kene ısırdığında hemen bir sağlık kurumuna gidilmelidir. Kene, konusunda uzman sağlık personeli tarafından çıkarılmalıdır. Eğer keneyi sigara basma ya da gaz dökme gibi yöntemlerle öldürüp çıkarmak isterseniz kenenin derinizin içine kusmasına neden olursunuz. Bu da varsa eğer hastalığın size bulaşmasına neden olur. Sağlık kurumunda çıkarılan keneye mikroskop altında bakılır ve çıkarıldığı yerde parça kalıp kalmadığı anlaşılır. Kene çıkarıldıktan sonra kişi müşahede altında tutularak hastalık belirtisi olup olmadığı gözlenir.
** Halsizlik
** Ateş
** Vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar
** Terleme
** Üşüme
gibi belirtiler hastalık işaretidir. Keneler sadece Kırım-Kongo hastalığının değil, birçok değişik hastalığın taşıyıcısı olan canlılardır. Lyme hastalığına neden olan bakteriler de keneler tarafından taşınır.
Kenelerden Nasıl Korunabiliriz?
Kene bulunabilecek parklara ya da herhangi bir doğal ortama gidileceği zaman elbiselere ve kıyafetlere sıkılan kene kovucu ilaçları tercih etmek gerekir. Bu ilaçların insan vücuduna az da olsa zararı vardır.
Bilhassa uzun otların arasına gireceğiniz zaman paçalarınızı çorabınızın içine vermeniz de faydalı bir önlem olacaktır.
Kırsal alanlara çıktıktan sonra kesinlikle vücudun tamamı kontrol edilerek kene olmadığından emin olunmalıdır.
Bahçeli evlerde yaşayan insanlar tavuk beslemek de doğal bir koruma olacaktır. Çünkü tavuklar keneleri yerler.
Yaa ben bu gun derime yapisan bisey gordum kopartip atdim ama hic bir kizarti olusmadi ne yapmaliyimm???